Jag promenerar genom ett kallt och ödsligt Globenområde, vädret gör att Allsvenskan fortfarande känns avlägsen. Jag kommer fram till Tele2 som ser ut att vara helt igenbommad och jag måste gå runt hela arenan för att komma in. Men när jag väl kommer in så kliver jag in i en helt annan värld. Puben är smockfull, det pumpas techno från högtalarna och mellan låtarna så ekar ramsorna i betongen. Vänner som inte sett varandra på ett tag dricker öl och pratar om sina drömmar och förväntningar inför säsongen. Nya bekantskaper skapas, nya vänskapsband knyts. Jag tittar mig omkring och ser själva essensen av gemenskapen som supporterskapet skapar.

Sen är det helt plötsligt dags för match. Det är en betydelselös träningsmatch i mitten av februari, men för oss supportrar så är detta startskottet för säsongen 2019. Det märks också. Sofialäktaren är välfylld, Sjung för gamla Djurgården låter riktigt fint och ”D – I – F” ekar lika högt som den brukar göra i Allsvenskan. Spelet på plan känns sekundärt, för oss på Sofialäktaren är det fokus på att sjunga, röja och ha kul. Som man har längtat efter detta!

Den här traditionen med DIF Dagen Vinter och Avspark Sofialäktaren har blivit något riktigt bra. Det är ett roligt sätt att kicka igång säsongen på och om vi vårdar den väl kommer den växa ytterligare och bli en riktigt fin Djurgårdstradition. 4300 åskådare i en träningsmatch är förmodligen mer än något annat svenskt lag mäktar med och stämningen var stundtals riktigt bra. Blir vi 5000-6000 nästa år? 10 000 om några år? Ja det finns egentligen inget tak för detta, i ett längre perspektiv tror och hoppas jag att detta blir en sådan stor tradition att vi fyller hela arenan med Djurgårdare för att kicka igång säsongen, träffa polarna, kolla in nyförvärven och fira att nu är det igång. En stor fest tillägnad oss själva där resultatet inte är viktigt utan vi kan fokusera på glädjen över att efter en lång vinter återigen samla hela den stora Djurgårdsfamiljen och tillsammans sjunga för föreningen i våra hjärtan.

Låt oss vårda denna tradition, den är verkligen värd att bevara! 

/Ett rop ifrån Västerort

(Foto: Mikael Thorn, Järnkaminerna)