IFK Göteborg hemma en mörk och kall vardagskväll i oktober. Gå från jobbet tidigare för att möta upp polarna för några öl. En fet pubsamling på Slakthuset. Gemensam marsch till Stockholmsarenan. Strålkastarljus. En välfylld klack och taggad hemmapublik. Elektricitet i luften. En motståndarklack på 1000 pers som försöker bjuda motstånd. Ett IFK Göteborg på plan som till slut har fått lite medgång efter att man gått tillbaka till 4-4-2 och ett enklare och rakare spel. Ett Djurgården som inte har vunnit på hemmaplan på två månader och som har haft förtvivlat svårt att vinna mot sämre lag men som har stått upp bra i stormatcherna.

Det ska onekligen bli en intressant match nästa onsdag och jag ser redan fram emot den. Jag hoppas och tror att det kommer att bli en enorm skillnad i taggning på folk när man fått några öl innanför västen jämfört med de lite avslagna söndagsmatcherna som har varit under hösten. UCS firar 15 år vilket borgar för ett riktigt bra drag och en taggad hemmaklack och jag hoppas och tror att Slaktis äntligen kommer att visa vilka som är Sverigest överlägset bästa ”långsidesklack”. Det har varit sisådär med taggningen på Slaktis under året men hemma mot IFK Göteborg en vardagskväll så finns det inga ursäkter längre utan nu är det dags att prestera!

Vi har backat rejält i publiksnitt i år vilket är oroväckande. Vad som är än värre är att stämningen även blivit sämre. Det är dags att bryta den negativa trenden och det är dags att göra det nu! Inga fler ursäkter. Det kommer en ny säsong nästa år där vi förhoppningsvis kommer att ha fler vardagsmatcher, ett ännu starkare lag, och vi kommer gå in i säsongen som regerande cupmästare samt med ett avlivat derbyspöke. Riktigt bra förutsättningar för ett bra 2019 med andra ord – både sportsligt och publikt. Men det gäller att redan nu lägga grunden för nästa år. Spelarna och Özcan måste avsluta på ett bra sätt och visa att man kan få ut mer av all talang i laget och vi supportrar måste visa att vi fortfarande är kapabla till att tagga till och skapa ett riktigt bra drag på Stockholmsarenan.

Det ska inte vara något pliktskyldigt bollande av ramsor med Sofia för att i övrigt stå med armarna i kors. Det ska inte vara att man sjunger för att man känner att man måste. Det jag vill är att vi sjunger och skapar en jävla stämning för att det är bland det roligaste som finns och en av de främsta anledningarna till att man går och kollar på fotboll i Sverige. Vi ska sjunga så jävla högt så det skakar i betongen så att vi övertygar både oss själva och de på sittplats att det är en självklarhet att förnya säsongskortet inför 2019. Vi ska sjunga så högt så man återigen känner den där speciella stoltheten över att vara djurgårdare, så man återigen känner att när vi verkligen vill så är vi bäst i Sverige, och att man återigen får den där känslan av att stämningen är så bra att ens egen röst bara försvinner i ett enormt vrål. Vi ska sjunga så högt att man återigen känner att man är en del av något större, lite som man kände i cupfinalen mot Malmö.

Minns första matchen på Stockholmsarenan hemma mot Norrköping inför 27 000 åskådare. Kommer ni ihåg känslan av taggning, känslan av att nu jävlar när vi har samma förutsättningar som andra lag att skapa bra stämning så ska vi visa vad vi går för. Och minns ni känslan när vi första gången bollade ”Djurgården” mellan Sofialäktaren och Slakthuskurvan? Vi skapade ett sånt enormt tryck så man nästan kom av sig i sången och bara kollade på polaren bredvid och garvade. Det var magiskt.

Den här känslan av att visa vad vi går för vill jag att alla som beger sig till Stockholmsarenan på onsdag ska ha. Vi har all anledning att kolla oss själva i spegeln och rannsaka oss för vårt engagemang under hösten. Men när vi väl gjort det är det bara att glömma det som varit, gömma alla ursäkter i en låda som man låser och kastar bort nyckeln till, och sedan är det dags att återigen se framåt.

Matchen mot Göteborg lägger grunden för hela 2019. Jag vill att premiären nästa år ska bli fullsatt, att det ska bli en nystart lik den när vi först flyttade in på Stockholmsarenan. Jag vill att vi till premiären nästa år går all-in på att för första gången någonsin sälja slut HELA arenan med bara djurgårdare. Jag vill att vi nästa år återigen tar upp kampen om vilka som har mest och bäst publik på matcherna. Men vi måste börja förbereda för detta redan nu. Det jag hoppas på är att vi mot Göteborg visar att vi fortfarande kan skapa en helt magisk stämning och att vi tar med den känslan in i vintermörkret och nästa säsong så vi kan samla krafterna och förbereda oss på en magnifik comeback både sportsligt och publikt 2019!

Alla ni djurgårdare där ute som brinner för DIF Fotboll och vår läktarkultur, ni behövs! Jag tror att vi är många som är långtifrån nöjda med vad vi har presterat på läktarna på sistone, många är både besvikna, arga och kanske lite uppgivna. Men vet ni vad? Vi har makten i våra egna händer för att förändra detta. Om alla bara beslutar sig för att gå på matchen på onsdag, ha kul och sjunga högt för Djurgården så kan vi tillsammans bryta den negativa trenden vi varit inne i. Vi ses på Stockholmsarenan nästa onsdag. Då visar vi oss själva och alla andra vad vi går för och lägger grunden för en ljusare framtid – en blårandig framtid.

 

Här köper ni biljett till matchen: https://diffotboll.ebiljett.nu/Home/tickets/57/False 

Och här hittar ni ett superbra erbjudande för långsidesbiljetter: http://www.djurgardsarvet.se 

Foto: Helena Avermark