Efter att vår säsong peakade redan i maj med 4 raka segrar i Allsvenskan, ett fyrtrick av Tino mot Sirius vilket gav oss topphäng i Allsvenskan, kryddat med en fantastisk Cupfinal och drömmar om framtida Europaspel, så kraschlandade säsongen väldigt snabbt när vi åkte ur Europe League och sen spelade bort våra toppchanser i Allsvenskan med en rad undermåliga insatser. Ett tag var det tyvärr riktigt svaga insatser såväl på plan som på läktare men vi räddade i alla fall upp lite av vår heder med tre raka segrar på slutet samt två bra läktarinsatser mot Göteborg och i sista hemmamatchen mot Sirius där vi tackade av Andreas Isaksson.

Man måste dock konstatera att förutom den fantastiska cupfinalen så slutade säsongen i lite av ett antiklimax. Efter att varit ett topplag i Allsvenskan under 2017 med vårt högsta publiksnitt sen 60-talet så återgick vi under 2018 till att bli ett mittenlag igen och vi tappade ca 4000 i publiksnitt. Och då har jag ändå lyckats förtränga vilka som lyckades vinna Allsvenskan…

Redan nu märker man dock hur revanschlystna folk är inom supporterled. Alla insåg nog under hösten att ”så här vill vi ju inte ha det” utan det kommer att tas krafttag under 2019 både från officiellt håll och supporterhåll för att förhöja upplevelsen av att gå på match. Det kommer att storsatsas på att fylla Sofialäktaren, själva motorn i vår stämning och läktarkultur, och många av oss på Slaktis är också väldigt sugna på att visa vad vi går för (då hösten var under all kritik).

En positiv sak var att vi i sista matchen körde Sjung för gamla Djurgår´n vid inmarsch istället, vilket var en väldigt efterlängtad lösning på ”problemet” med avsaknaden av en inmarschhymn. Jag hoppas att vi vid premiären 2019 kommer damma av den fetaste versionen någonsin av SFGD och verkligen cementera den som vår hymn samt sätta standarden för resten av säsongen. Bara att få uppleva inmarschhymnen ska vara en anledning för folk att dyka upp på läktarna i tid.

Det verkar som att många äldre kommer att återvända till Sofialäktaren till 2019. Även om vi som står kvar på Slaktis kommer att få dra ett tyngre lass så är det enligt mig ändå en välkommen trend. Sofialäktaren är det viktigaste för vår stämning och om den blir större och röststarkare under 2019 så tror jag att även att vi på Slaktis kommer att kunna leverera ett bättre drag. Win-win i så fall.

DIF har även gått ut med att det endast kommer att säljas 2700 säsongskort på Sofialäktaren (förmodligen med tanke på ståplatsreduceringen i derbyna). Detta är en siffra som är långt ifrån omöjlig att nå upp till då vi under 2017-2018 sålt runt 2200-2500 säsongskort. En ökning med endast några hundra säsongskort skulle alltså innebära att vi säljer slut hela Sofia Nedre till derbyna med endast säsongskort! Att man måste ha säsongskort för att kunna stå på Nedre i derbyna kommer nog få många som annars hade tänkt köpa lösbiljetter att istället köpa en säsongskort, så förhoppningsvis kommer vi att kunna ha en taggad ”derbyklack” på minst 2700 pers på Sofia i alla matcher nästa säsong.

Kansliet verkar också ha höjt tempen. Man levererade flera fina kampanjer under hösten (ett par tillsammans med oss i Djurgårdsfamiljen), man har steppat upp närvaron på sociala medier, skaffat Youtube, och inom kort lanseras nya dif.se. Att man dessutom tar hjälp av, och har en nära dialog med, supportrar gör att det är med stor tillförsikt jag ser fram emot att vi 2019 ska höja vårt publiksnitt ordentligt och förhoppningsvis slå rekordnoteringen från 2017.

Sportsligt så är jag övertygad om att Bosse och Henke absolut inte är nöjda med att vara nummer tre i Stockholm (även om bajen var de enda som blev titellösa i år) utan det kommer förhoppningsvis komma en ordentlig satsning nu när vi har mer pengar i kassan än någonsin under vår historia. Det nya tränarparet känns, spelarhistoriken till trots, som riktigt spännande och jag hyser stora förhoppningar om att de kommer att sätta ett ordentligt grundspel och att våra spelare med lite tydligare riktlinjer kan höja lägstanivån ordentligt. Det finns mycket kompetens och talang i spelargruppen, med några spetsförvärv kan det bli riktigt bra.

Att vi ser 2018 som ett misslyckande trots att vi tog en cuptitel säger det mesta om kraven som finns inom Sveriges framgångsrikaste förening. Och det är så det ska vara. Vi ska ständigt sträva efter att vara bäst i allt vi företar oss och vi ska aldrig nöja oss med något annat än att stå överst på prispallen.

Men även vi supportrar måste ha samma inställning och vinnarinstinkt oavsett hur det går på plan. Under 2018 så lät vi de sportsliga resultaten påverka vår egen insats till den milda graden att glädjen med att gå på match nästan försvann helt. Det hoppas jag aldrig någonsin händer igen. Vi måste fokusera på att leverera en bra stämning på läktarna, och även kunna ha kul, oavsett om det råkar gå halvknackigt i tabellen. Vi ska helt enkelt göra det enda vi faktiskt har i vår makt att göra, att i match efter match skapa Sveriges bästa stämning som får marginalpubliken att komma till arenan, spelarna att springa de där extra metrarna, och oss själva att njuta ännu mer av att gå på match. Vi vet alla hur hög vår högstanivå är nu gäller det bara att nå upp till den oftare!

Att höra hur revanschsugna alla inom Djurgårdsfamiljen är får mig redan nu att bli otroligt taggad på nästa säsong. Det är dags att visa vad vi går för! Du som hade säsongskort under 2018, se till att förnya det redan nu, jag kan lova att du inte kommer att ångra dig. Och till dig som inte hade säsongskort i år, vad väntar du på? Slut upp för laget i ditt hjärta och hjälp oss att återerövra vår rättmätiga plats högst upp i tabellen!

Framtiden är blårandig – följ med på resan!

 

Foto: Christian Lopez, Järnkaminerna