Att följa Djurgårn är att ständigt befinna sig i en berg och dalbana där det går upp och ner i en vansinnig hastighet. Efter en euforisk försäsong och cupspel där vi vann allt, gick till final, och dödade derbyspöket, så kom vi efter den finfina premiären mot Östersund ner på jorden ordentligt. Först 1-1 hemma mot Trelleborg, en dålig publiksiffra och medioker stämning. Sen en vidrig derbytorsk mot gnaget. Så inför matchen mot Malmö, där det hade sålts ovanligt dåligt biljetter, var det mycket som stod på spel.

Spelarna var tvungna att visa att försäsongen & cupen inte var en tillfällighet, att man är ett riktigt bra lag som kan slå bra lag, och framförallt som kan göra mål!

Vi supportrar var också tvungna att visa att vi faktiskt fortfarande kan leverera den bästa stämningen i Sverige när vi är på humör. Oavsett hur många vi är.

Jag hade rätt positiva känslor innan matchen, kände att vi hade väldigt goda chanser att studsa tillbaka efter derbyinsatsen. Att spelarna skulle vara grymt revanschsugna. Och mycket riktigt, vi går ut och gör en riktigt gedigen match på alla sätt och vis. Spelarna som kom in, Ring, Walker och Danielsson, gör det alla riktigt bra! Walker vinner boll, fördelar boll, slår bra frisparkar, går framåt i djupled, och gör en riktigt bra match. Danielsson var superstabil som vanligt och gav inte MFF:s anfallare något andrum med bollen, upp i rygg direkt, tillräckligt tufft för att de inte ska kunna fördela boll, men tillräckligt snällt för att inte dra på sig frisparkar. Och Ring var ständigt kreativ med bollen, rörlig, säker i passningsspelet, och vågar utmana när det behövs, som hans fina framspelning till 1-0 som ju är den avgörande prestationen som avgör matchen kan man säga. Tino behövde ju bara bredsida in bollen.

Jonas Olsson spelade upp sig rejält efter derbyt vilket var kul att se. Men borta på Elfsborgs konstgräs är det nog bra läge att vila honom och låta Une och Danielsson spela. Gunnarsson byter av Beijmo och gör en riktig kanonmatch, både bakåt och framåt. Han är verkligen för bra för att sitta på bänken egentligen, man lider lite med honom. Augustinsson går från klarhet till klarhet och just nu rankar jag honom nästan lika högt som Beijmo, vilken fantastisk utveckling för en spelare som många, inklusive undertecknad, har tvivlat mycket på. Ulvestad gör återigen en gedigen insats, där han täcker enormt mycket ytor, vinner boll och är helt ok i passningsspelet. En viktig kugge i laget!

Tino sen då. Ja han har ju varit starkt ifrågasatt trots alla målen han faktiskt gjorde i cupen, och trots att han var den som avgjorde cupsemin mot Aik. Men jag tycker att han för varje match som har gått har blivit bättre i targetspelet, kladdar mycket mindre med bollen, och är betydligt bättre på alla sätt och vis. Det enda man har saknat har väl varit just skärpan i avsluten. Nu gjorde han två fina mål vilket kommer innebära en rejäl skjuts för hans självförtroende. Han kommer säkert fortsätta bränna lägen då och då, det gör nästan alla anfallare såvida man inte heter Geert van Ouden, men Tino är så mycket mer än bara en målskytt. Han är ju egentligen en 10:a, som han också äntligen fick spela som igår, och han är snabb, stark, bra spänst, smidig och hal, riktigt bra teknik, och helt ok speluppfattning (kan möjligen förbättras precis som målskyttet). Han är 22 år, kommer från Zimbabwe, och har äntligen spelat till sig en ordinarie tröja. Han blir bara bättre och bättre och han har verkligen förtjänat en bred uppslutning bakom sig nu, då kommer den här säsongen bli riktigt rolig både för honom och för Djurgårn!

Trots att Badji inte är i närheten av Tinos nivå just nu så måste vi ha tålamod med honom också. Råtalangen finns där, det ser alla. Men alla ser också att han inte är färdig. Därför behöver även han full stöttning, så kanske även han kan få samma fina utveckling som Tino har fått.

Sen måste man nämna att 13 000 hemma mot Malmö är en riktigt usel publiksiffra. Spelschemat har varit klart sen länge så det duger inte riktigt som ursäkt för de på Marknad. Då får man passa på att paketera matcher eller komma med erbjudanden, speciellt nu när det har varit en ekonomiskt tuff tid för många med hockeyslutspel. Men erbjudanden och paketlösningar har lyst med sin frånvaro, och mycket riktigt var det svårt att få till en hype dagarna efter en derbyförlust. En realistisk gissning är att vi hade budgeterat för 25 000 i premiären och 20 000 mot Malmö, isf ligger vi alltså redan 15 000 personer back jämfört med budget (1000 personer/match i snitt). Riktigt illavarslande och nu krävs det att man tar nya tag och ökar takten i marknadsföringen. Vi har sju poäng efter fyra omgångar mot tufft motstånd, och hockeyn är nu över. Det finns inga ursäkter längre utan det är bara att pumpa på!

Vår ekonomi är så stark att vi borde kunna unna oss att ha lite lägre publikintäkter för att istället ha lite mer välfyllda läktare (via erbjudanden och gratisbiljetter till barn och ungdomar). Det gäller ju att först se till att fylla arenan så att varje match känns som en fest, och för därefter kan man börja ta mer betalt av de åskådare som har fattat tycke för att gå och kolla på Djurgårn. Vi har en väldigt stor arena och det är nästan lite pinsamt, och ovärdigt DIF, hur tom den är under många matcher, inklusive premiären och matchen igår. Vi måste våga satsa hårdare på fylla arenan och tillfälligt strunta i den så heliga ”intäkt/biljett”. Att ha en välfylld arena är både en investering i framtiden, för många som får gratisbiljett / reducerat pris kanske tycker det är så kul att man kommer tillbaka. Och dessutom drar folk folk, så om det är fulla läktare och en ”festlig” stämning så vill folk komma tillbaka i högre grad än om det är halvtomt och lite avslagen stämning. Så min uppmaning till Henrik och de på Marknad är att släppa lite på tyglarna, precis som vi är villiga att offra X antal miljoner i en sportslig satsning, så måste vi vara villiga att offra ett par miljoner för att investera i vår publika framtid! Det kommer att betala sig på sikt, det kan jag lova.

Slutgligen, för att avsluta med lite positiva vibbar, så var det en grym läktarinsats igår, riktigt kul och välbehövligt. Man hade ju nästan börjat tvivla på vår publik efter den sömniga premiären, men igår levererade både klacken och Slaktis riktigt bra stämning! Det är en jävla skillnad på söndagsmatcher och vardagsmatcher, det har man märkt tidigare också, men att det är så här stor skillnad visste jag nog inte. Sen spelade säkert motståndet stor roll också, matcherna mot Malmö är ju alltid heta. Men det var härligt att se och höra vår underbara publik, stämningen, trycket och inlevelsen från alla är ju en stor anledning till att man går på match. Tack som fan alla inblandade att man äntligen fick den där riktigt härliga känslan när alla tar i och sjunger och ramsorna ekar mellan väggarna på Stockholmsarenan. Djurgårdsfamiljen i sitt esse!

Nu har man återigen jävligt positiva vibbar inför fortsättningen. Elfsborg borta först, och sen väntar bajen hemma. Som man ser fram emot den matchen! Det är dags att vinna mot bajen och sätta dem på plats en gång för alla. Visa dem deras plats i hierarkin inom Stockholmsfotbollen, som loserlaget, förlorarna. Köp biljett till derbyt så ser vi till att döda ännu ett spöke!