Jag skrev en krönika efter Malmö borta förra året som hette ”Mod”, så jag väljer att kalla den här ”Feghet”. För det här var en riktig coachförlust, bytena var vansinnigt fega och dessutom helt felaktiga, dvs de ökade inte våra chanser att vinna utan försämrade dem.

Första halvlek är vi ändå rätt bra, och vi leder med 2-1 efter två riktigt fina mål av Ring och Badji. I andra halvlek går vi sedan ut och spelar en riktigt bra fotboll och dominerar totalt den första kvarten. Det känns som vi har bra kontroll på matchen och att vi förmodligen skulle kontra in något mål när Elfsborg skulle tvingas chansa framåt.

Men redan när vi byter in Ulvestad i minut 65 så förändras något. Helt plötsligt så har vi inte två starka anfallare att sätta upp bollen på (Badji var riktigt dålig första halvlek fram till målet, men hade spelat upp sig tycker jag) utan vi har Tino plus en Karlström som agerar som något mellanting mellan mittfältare och anfallare. VI tappar initiativet helt och Elfsborg börjar ta över.

Sen byter vi in Kozica istället för Karlström och det var väl kanske bevis på att Özcan såg att första bytet hade fått motsatt effekt, att vi faktiskt behövde ha någon offensiv kraft kvar på plan.

Men sen byter vi ut Tino, vår enda anfallare, som både är duktig i targetspelet och duktig på att kontra, dribbla och hålla i bollen. Från minut 85 spelar vi med en ensam, långsam och seg Kozica på topp, och han hinner varken in i press eller lyckas agera target eller låsa fast bollen. Elfsborg behöver inte ens spela sig fram till lägen utan de kan helt ostört vandra in en bra bit in på vår planhalva och därifrån starta anfallen.

Vi krigar dock helt ok och Elfsborg skapar inte så mycket mer än halvchanser, men när man backar hem så långt så räcker det med en felstuds för att allt ska vara förstört, och i det här fallet räckte det med en brytning som studsar upp och serverar Jon Jönsson ett grymt volleyläge som han förvaltar på bästa sätt. Ridå!

Özcan gör mycket bra, men baserat på dagens match börjar man förstå varför han så sällan försökte förändra startelvan eller matchbilden under förra året utan mest körde vidare på samma elva match efter match med sena byten. Ska det vara så här så får han gärna återgå till det.

Den här matchen slängde vi bort. Just i år när Malmö är så dåliga. Just i år när Aik verkar ha världens chans att gå för guldet, och när till och med bajen ligger i topp. Just när det känns som att det kanske faktiskt är VI, Djurgårdens IF, som ska utmana gnaget om guldet, ja då slänger vi bort tre poäng på det här sättet. Nä, så vinner man inga guld.

Det enda Özcan och spelarna kan göra för att rädda upp för detta magplask (inte insatsen i sig som var rätt bra, utan hur vi förlorar ledningen helt i onödan) är att visa upp en oerhört revanschlystnad på söndag i derbyt, inleda matchen i ett rasande tempo med en extremt hög och aggressiv press, och köra slut på bajen redan första halvtimmen. Vi ska våga, vi ska vara modiga, vi ska visa dem vilket som är det bättre laget, vilka som är Sveriges mest framgångsrika förening. Vi ska visa dem att det är vi som är vinnarna, och deras roll är att vara de ständiga förlorarna. Denna attityd hoppas jag få se på söndag, för är det något Özcan kan så är det att ingjuta mod i spelarna och våga för att vinna. Det har han bevisat förut och jag tror han lärde sig något utav dagens match och att han inte kommer att göra om samma misstag.

Özcan var feg i senaste derbyt mot Aik, där vi inledde matchen på samma sätt som vi avslutade cupderbyt, dvs vi spelade som om vi försvarade en 1-0 ledning i slutminutrarna redan från start. Självklart gick det åt helvete. Och den här matchen kastade vi bort med idiotiska och fega byten.

Nä, jag gillar dig mycket bättre när du är modig Özcan, det är då du gör dig som bäst. Så snälla, sluta försök vinna ”coachsegrar” och skicka bara ut dina spelare med en enda uppgift, att springa tills de stupar, kriga för skölden, och att våga! Våga hålla i bollen. Våga gå framåt. Våga döda matchen istället för att backa hem. Visa MOD! Gör vi allt detta, då hyser jag stora förhoppningar både om en bra och rolig säsong och en härlig derbyseger på söndag!

Hela Djurgårdsfamiljen är extremt revanschsugen nu, det kan vara riktigt bra inför derbyt. För nu är det dags att plocka ner bajen på jorden och ta revansch för de senaste årens förluster! KROSSA BAJEN!!!


Ett rop ifrån Västerort
Twitter: @DIF_vasterort