Efter en stark cupinsats där det visades upp många positiva tendenser och en mycket lovande inledning mot Sundsvall så fick vi som ni alla vet en riktig tankeställare efter att Sundsvall hämtat upp 2-0 till 2-2 och stundtals rullat ut oss. Därför var frågorna många inför bortamatchen mot Örebro. Var står vi egentligen? Hur bra blir vi i år?

Svaret från spelarna och tränarstaben var kompromisslöst och kunde inte misstolkas: Vi är riktigt bra!

Under tidigare år, både under Pelle, Özcan och våra interimtränare så var man ofta nervös inför bortamatcher. Man var sällan speciellt självsäker på förhand utan i bästa fall tänkte man ”50/50 och tillfälligheter som avgör”. En stark defensiv och farliga kontringar kunde vi komma långt med men det var ytterst sällan vi spelade ut motståndarna med ett kraftigt spelövertag.

Det vi fick se igår var något helt annat!

Vi tog Örebro i ett järngrepp och det var extremt tydligt att det tränarna pratade om efter matchen mot Sundsvall hade gått fram till spelarna. Vi skulle ha mer boll, inte spela lika snabbt och direkt utan försöka dominera matchbilden med ett stort bollinnehav och låta Örebro jaga boll. Och som vi ägde matchen!

Man ska kanske inte sväva iväg för mycket, för Örebro bjöd verkligen inte på något tufft motstånd, men det var verkligen klasskillnad igår. Deras anfallare kom ingenstans mot vårt ramstarka mittlås med Erik och Mackan, våra ytterbackar öste på ordentligt offensivt från varsin kant, vårt innermittfält spelade sig enkelt ur Örebros press, Astrit ingav precis det där lugnet på mittfältet som man har hoppats på och framåt så löpte våra tre anfallare konstant. Buya gjorde återigen mål och en i övrigt stark insats och även Ring visade upp positiva tendenser och gjorde en viktig assist.

Med Erik och Astrit i laget ser vi helt plötsligt oerhört starka ut. Både rent fysiskt då båda är ståtliga herrar, men framförallt är båda riktigt duktiga fotbollsspelare med internationell rutin.

I Erik och Marcus har vi förmodligen Allsvenskans bästa mittlås. Och med Astrit på mittfältet få får vårt spel en annan dimension, både i form av att ha en playmaker som kan lugna ner spelet och vara spindeln i nätet men även av att ha någon som kan slå de avgörande bollarna.

Den kanske största skillnaden mot förra året är enligt mig inte att vi har så speciellt mycket bättre spelare position för position (dock ett mer välbalanserat lag). Utan den största skillnaden är att vi spelar mycket mer som ett lag, vi har en tydligare spelidé, spelarna verkar få tydliga instruktioner om vad som förväntas av dem, vi verkar kunna värdera mellan att spela rakt och snabbt och ett mer etablerat possessionspel och vårt presspel är betydligt effektivare och mer samspelt/simultant. Vi verkar även ha förmåga att anpassa oss till motståndarna och det är inte samma taktik varje match oavsett vad.

Bäst spelare vinner inte alltid fotbollsmatcher. Man kan besegra en bättre motståndare både genom bättre inställning, via en smart taktik, men också genom att man har ett bättre grundspel som får fram det bästa ur laget och varje individuell spelare, som får 1+1 att bli 3. Här verkar vi ha tagit stora steg sen förra året. Minns bara tillbaka hur vi underpresterade efter sommaren och hur uppgivet och håglöst det såg ut och att spelarna inte verkade ha någon aning om hur vi skulle spela och hur man skulle dyrka upp lågt stående motståndarförsvar. Det vi nu får se är som natt och dag jämfört med det spelet!

Segern igår var värd så otroligt mycket mer än tre poäng. Sättet vi vann på visar tydligt hur långt vi redan har kommit med vårt spel, det visar att våra tränare verkligen vet vad de gör, det visar att vi har massor av kompetens i truppen och det visar att det finns stora chanser till att vi går en riktigt rolig säsong till mötes!

Det väntar många tuffa matcher framöver och man ska självklart inte övervärdera en enskild seger. Men det blåser onekligen positiva vindar just nu inom Djurgården. Det känns otroligt bra med både truppen och våra tränare och om vi bara ”har häng” på topplagen i sommar så tror jag att Bosse kan spetsa detta redan starka lag ytterligare med några av de många miljoner som då dimper ner på bankkontot. Topp 3 känns nu inte som för högt ställda förväntningar utan snarare som högst realistiska om vi bara fortsätter på den inslagna vägen.

Jag har sagt det många gånger förr de senaste 2-3 åren, och vi har onekligen stött på många tuffa hinder och bakslag på vägen, men nu säger jag det igen för jag tror verkligen på detta projekt och älskar resan som Bosse Andersson har tagit oss med på under de senaste åren och det ska bli jävligt intressant att se var den slutar: 

FRAMTIDEN ÄR BLÅRANDIG!

(Nu gäller det att spinna vidare på detta och skapa en riktigt bra inramning i nästa hemmamatch mot IFK Göteborg. Så köp biljett och stötta laget till en ny trepoängare! https://diffotboll.ebiljett.nu/)

/DIF Västerort

Foto: Järnkaminerna