Derbyförluster svider alltid, men att förlora mot bajen på övertid efter vår derbyhistorik mot dom de senaste åren… Hela situationen är så sjuk att det nästan blir tragkomiskt. Är det någon högre makt som försöker straffa oss för något? Men fan heller att man ska göra sig till offer och börja tycka synd om sig själv. Då är det bättre att kanalisera ilskan till att bli än mer målmedveten i att stötta laget i cupfinalen, Europaspelet och kommande derbyn i Allsvenskan. Rikta ilska utåt, mot våra fiender, istället för inåt. Det är nu vi ska stå enade i all vår misär, för är det något som gör att en derbyförlust känns värre så är det när det börjar bråkas inom Djurgårdsfamiljen.

Jag tycker dock att känslan av ilska och besvikelse är aningen mindre när man har hämtar upp ett underläge, spelat ”ok” och förlorar för att man verkligen går för ett segermål, än när man leder med 2-0 och viker ner sig till 2-4. Själv ville jag att vi skulle gå för det. Jag kände att 1-1 var ingenting värt, varken i tabellen eller på så sätt att vår segerlösa svit mot bajen skulle fortsätta. Så jag kan inte heller klandra spelarna som verkar ha känt samma sak. Men så här i efterhand svider det nästan mer att vi ”bjöd” bajen på denna vinst på övertid än att vi själva förlorade. De fick vinsten gratis och har nu drömläge i tabellen och det är nog bara att hoppas att Hamad försvinner i sommar så att de kan börja dala.

Det var ingen fiaskoinsats i min mening, inte som vissa derbyn tidigare. Stundtals kändes vi hetare än bajen och vann de flesta närkamper. Vi skapade mängder av hörnor och hade dem nästan i brygga i andra halvlek. Men tyvärr så saknar vi den där sista spetsen. Den här klasstrikern, eller den där yttern som kan göra 10+ mål på en säsong likt Mange. Och det är därför vi förlorar det här derbyt. Bosse har gjort ett hästjobb i att vända vår ekonomi och återigen göra oss till ett topplag, men han ska faktiskt ha kritik för att han misslyckades med att skaffa oss den där klasstrikern vi så väl behövde. (Det förändrar dock inte det faktumet att Bosse är ovärderlig för vår förening och ska stanna, alla gör misstag…)

Vad gäller startelvan så hade jag gärna sett Walker från start, det twittrade jag om redan innan matchen. Och även om man förstår att Özcan vill ha Jonas på plan i ett derby så hade Danielsson varit ett bättre val (frågan är om Olsson bör starta fler derbyn den här säsongen). Sen borde kanske Kozica startat istället för Badji, som trots sin storlek hade väldigt svårt att vinna luftdueller mot Paulsen, även om han slet och kämpade och gjorde sitt bästa. Där hade man nog hellre spelat på fötterna på en Kozica som hade kunnat hålla i bollen och vända bort nån försvarare. Vi blev lite för förutsägbara och statiska, det blev lite som ett klassiskt 4-4-2 fast med skillnaden att istället för en target och en djupledslöpande anfallare så hade vi en target (Badji) och en släpande anfallare som gillar att vända upp med bollen vid fötterna. Så vi fick inget djupledsspel och Bajens försvarade kunde spela rättvända och trycka upp laget och bli kompakta och göra det svårt för oss att ens ta oss fram till deras straffområde.

Vad gäller bytena var det konstigt att byta ut Ring som var glödhet i andra halvlek och den som skapade nästan allt framåt, och när vi bytte in Yura så tappade vi ju allt spel, det kändes som att spela med en man mindre, han gick inte ens upp i luftduellerna. Här hade man t.ex. hellre sett en djupledslöpande och snabb Chilyufa komma in, eller varför inte köra vidare med Badji ett tag till som ändå hade storleken att hota i boxen. Özcan har onekligen inte visat sig vara någon vidare matchcoach, även om han gör mycket annat bra.

Situationen känns onekligen bäcksvart just nu, med våra största antagonister högst upp i tabellen och med två raka debytorsk. Men det finns fortfarande alla möjligheter att vända den här säsongen. Vi har en CUPFINAL att se fram emot om bara 10 dagar! Vi har EUROPASPEL att se fram emot i sommar. Och även om det inte känns så positivt en dag som denna så har vi faktiskt två nya chanser att vinna derbyn, framförallt är man ju redan sugen på returmötet mot bajen. Så stor är i alla fall min revanschlystnad mot bajen, och så jävla stark är min längtan efter att spöa just dem och sätta dem på plats, att jag skulle ta ett nytt derby mot dem redan imorgon om jag kunde.

Var arga och frustrerade i någon dag till, men försök att inte hata för mycket inom familjen. Vi vänder istället taggarna utåt och låter Malmö få sota för detta, både på torsdag men framför allt i cupfinalen hemma på Stockholmsarenan den 10.e maj. Att få vinna cupen på hemmaplan hade varit den största upplevelsen sen kvalvinsten mot Assyriska så är man djurgårdare bör man se till att köpa biljett omgående till cupfinalen för det har potential att bli något alldeles extra.


Ett rop ifrån Västerort
Twitter: @DIF_vasterort

Foto: Helena Avermark
Twitter: @ugglapuggla