”Matchklockan har nästan tickat upp på 89 minuter när Tobias Hysén rullar in 2–0 till Djurgården lördag den 29 oktober 2005. Några minuter senare sätter domare Martin Hansson pipan i munnen och blåser av cupfinalen mellan Djurgårdens IF och Åtvidabergs FF. Det är en signal som förkunnar att Djurgårdens IF är svenska cupmästare för fjärde gången i ordningen.”

Jag var där, var du?
Torsdag den 10 maj klockan 15, har du chansen har vara på plats när Djurgården bärgar nästa titel.

Låt oss ta det från början. Genom gruppspelet, via kvartsfinal mot Häcken och en derbyseger i semifinalen, till finalen den 10 maj. Blåränderna gick in i svenska cupen med många skeptiska fans. Vem skulle egentligen göra målen? I Mange, Engvall, Othman och Källström hade vi tappat en stor del av föregående säsongs poänggörare. In värvades namnstarka, med allsvenska mått mätt, spelare i form av Kozica, Ring och Ulvestad. Men när första cupmatchen mot Degerfors blåstes igång fanns det fortfarande ingen etablerad anfallare i truppen. Framförallt fanns det ingen målgörare.

Säg det till Tinotenda Kadewere som gjorde två och spelade fram till ett, när DIF gick in och vann den första matchen i gruppspelet med 6–0 hemma mot Degerfors.
Efter ytterligare två segrar, med vardera 1–0 mot Frej respektive Jönköpings Södra, stod DIF som gruppsegrare med hemmaplansfördel i den stundande kvartsfinalen.

Men det spelade ju ingen roll, Djurgården anno 2018 är för dåliga, det finns ingen som kan göra mål och vi är för svaga bakåt. Dessutom hade vi ju bara spelat mot Superettanlag i cupen, inte konstigt att vi vann då. Motståndet i kvartsfinalen skulle lottas till att bli Häcken. Ett starkt lag och en riktig värdemätare för blåränderna. Alla experter var överens om att DIF inte skulle vinna matchen, det finns ju ingen målgörare i laget.

Säg det till Tinotenda Kadewere som gjorde sitt tredje, och matchens enda, mål i svenska cupen när DIF besegrade Häcken med 1–0. Ännu en hållen nolla bakåt och en vunnen match framåt. I semifinalen väntade antagonisten Aik. Bortaderby mot Aik i svenska cupens semifinal. Ingen lätt match för ett lag utan målgörare, som på 4 matcher i cupen endast gjort 9 mål, som skulle ställas mot ett hårdsatsande Aik på Friends Arena.

Första halvlek bjöd på lite halvchanser åt båda håll och en missad straff av Kerim Mrabti. Där och då var det nog många som tänkte att det var kört. Om vi inte ens kan göra mål på straff, kommer vi ju inte slå Aik.

Säg det till Tinotenda Kadewere, som direkt i inledningen av andra halvlek placerade in 1–0 till DIF bakom en chanslös Oscar Linnér. Samme Tinotenda Kadewere nickade i den 67e minuten ner bollen till Kerim Mrabti som satte 2–0 till DIF. Derbyseger och avancemang till final i svenska cupen.

Torsdag den 10 maj klockan 15 spelar vi cupfinal mot Malmö FF hemma på Tele2 Arena.
Har du ännu inte skaffat dig en biljett, så är det hög tid att göra det nu!

Missa inte chansen att skapa nya Djurgårdsminnen, nya minnen av titlar och guld.
Var på plats när DIF tar emot Malmö den 10 maj.

KÖP BILJETT TILL CUPFINALEN!


”Klockan är 16:54 den 10 maj 2018. Domare Andreas Ekberg sätter pipan i munnen och blåser av cupfinalen mellan Djurgårdens IF och Malmö FF. Det är en signal som förkunnar att Djurgårdens IF är svenska cupmästare för femte gången i ordningen.”


Rickard Karlsson
Twitter: @RvKarlsson

Foto: Helena Avermark
Twitter: @ugglapuggla