Jag tänkte egentligen börja med att skriva att jag känner mig förvånansvärt positiv inför den här säsongsstarten, men insåg snabbt att det gör jag nästan varje år. Jag är en sån sucker för nya säsonger. Jag luras snabbt in i en förälskelse över allt och alla kring DIF. Gammalt bagage som jag avskytt säsongen innan klär jag i folie och flor och vips så ser även det fräscht ut. Den överdrivet positiva känslan jag har inför nya säsonger kan förvisso ses som en bra egenskap men den är så klart förljugen och fullproppad med för mycket hopp. Det kan jag behöva då resten av säsongen brukar bestå av besvikelse och tandagnisslan.

Idag är det 1 månad och 6 dagar innan tävlingssäsongen startar och transferfönstret som öppnar på lördag stänger inte förrän 4:e april. Det kommer hända mycket kommande veckorna. Låt oss då lite rationellt dissekera var vi är just nu jämfört med 2018 för att se om jag har fog för att vara positiv.

LEDNING:

Hösten 2018 var väl ingen höjdare i någon aspekt. Henke Berggren hade sagt upp sig, Bosse funderade över sin framtid och Özcan hade bud från andra klubbar. Föreningen var i gungning, men ekonomin god. Henke tog sitt förnuft till fånga och stannade vilket även gjorde att Bosse slutade fundera. Özcan fick ett erbjudande han inte kunde tacka ja till och lämnade. Oavsett vad Bosse säger så tror jag aldrig det fanns något genuint intresse att behålla honom. Det är svårt att inte gilla Özcan, en varm människa. Det var dock uppenbart att han haft flera problem under sin tid i DIF. Både att få med sig laget och hans ibland bristande taktiska förmåga.

In kommer då två ex-AIKare. Initialt kändes det som en dålig och tråkig lösning. Inte bara pga deras bakgrund utan känslan av att vi inte kunde attrahera någon mer spännande. Det tog inte så lång tid innan jag ändrade inställning. Kim, Thomas och Bosse kändes direkt som de var på samma våglängd. De såg fram emot att kunna fokusera enbart på laget och slippa allt annat. Det klart Kim och Thomas kommer ha åsikter om vilka spelartyper som behövs, men det illa dolda missnöjet när de eventuellt uteblir kommer vi inte se. Dessutom känns de två ytterst professionella. Aningen kalla i sina personligheter, men väl förberedda och noggranna. För de spelare som var med förra säsongen kommer detta garanterat bli stor skillnad. Jag har mycket svårt att tro att det kommer komma missnöje från spelartruppen vad gäller professionalism. Dessutom får de ett extra plus i kanten när man hör gamla spelare som Käck och Kerim uttala sig om dem.

DIF-MEDIA:

Oerhört viktiga i att skapa intresse kring DIF. Här var vi det överlägset största lyftet inom organisationen. Allt, precis allt har blivit bättre, mer professionellt. Nu känns det som vi har en röd tråd när det görs saker. Ny fräsch hemsida, aktiv i sociala medier och snabba i rapporteringen. Ta bara en sak som att kl. 15:00 samma dag som första träningen görs ha ett kort sammandrag uppe. Grymt jobbat. Jag är övertygad om att detta kommer ge ringar på vattnet. Ju mer info vi kan producera ju mer mediautrymme kommer vi få. Sportreportrar är så klart lata, får de infallsvinklar och tillgång till något de kan göra en blänkare av kommer de göra det över att jobba in något annat.

FÖRÄNDRINGAR TRUPPEN:

Vi tappar både stort och smått inför 2019; Isaksson, Olsson, Kerim, Gunnarsson, och Eddahri. Av dessa tror jag bara vi kommer sakna Kerim på planen. Isaksson började successivt montera ned sin nivå under säsongen. Ett klart snäpp under 2017 där han var allsvenskans bästa målvakt. En taggad och motiverad Isak tror jag hade funkat men med en uttalad pensionering i sikte blev insatserna sådär ibland. Olsson är i mitt tycke en av ytterst få spelare jag skulle vilja se inom organisationen framöver. När han pratar och förklarar hur han ser på saker blir jag imponerad. Han tror jag har mycket att bidra med. I truppen blev han nästan en belastning, sämre än EB, JUL, och Danielsson men ändå lagkapten. Grym inställning och vinnarskalle men de egenskaperna kunde inte kompensera för att åldern snott ytterligare tiondelar i snabbhet och precisionen försämrats. Jag tror t.ex. att Erik Berg kommer bli bättre och mer av en ledare på planen då Jonas inte är kvar. Jag tror också det var direkt dåligt att rotera fem mittbackar på två positioner och låta JUL och Gunnar vikariera på HYB. Sedan kommer vi så klart tappa Bad Boy Badji, vilket är ett gigantiskt tapp.

In har vi fått PK Bråtveit, Witry, Käck, och ABW. Norrmännen är ytterst svårt att värdera då få av oss ens sett dem spela. Vi kan bara konstatera att både har bättre meriter och längre erfarenhet än Eskelinen och Jallow som det spekulerades i innan. Att vi vann dragkampen om Witry mot RBK vittnar ändå om att han har någon typ av kvalitet. Skönt att vi äntligen har en riktig högerytterback på plats. Gissar att JUL är kanske den som är gladast för det. Käck då? Jag har alltid gillat hans offensiva egenskaper, men skeptisk till hans defensiva dito. Nu kanske han inte haft bästa uppbackningen framför sig genom åren. Tyckte dock att hans bästa period i DIF kom hösten innan han lämnade. En mogen backup till Augustinsson som lär ta upp kampen om en startplats till sommaren. Käck är en pålitlig spelare och som tränare efter tränare valt att spela. ABW är ett spännande tredje alternativ på anfallspositionen, mer än så kan man inte förvänta sig. Dock oerhört skönt att redan ha honom på plats. Hade han signats i somras han redan fått starta i DIF.

TRUPPEN:

Nya tränare nya chanser för spelare som inte levererade förra säsongen. Kan Kim och Thomas få igång någon av Bärkroth, Ring, Kozica och Karlström? Alla är i grunden bra fotbollsspelare men som av olika anledningar inte kom upp i par. Vilket tålamod skall vi ha? Vad gäller Karlström måste de ganska snabbt bestämma sig om han är värd att ha kvar. Han sitter på utgående kontrakt och är han inte en trolig startspelare är det bättre att försöka sälja honom. Någon krona in och av med den lönen. Ser Kim och Thomas en starter i honom skall man givetvis få till en förlängning som förutsättning för detta.

Vi har många mellanmjölksspelare på kanterna. Ingen levererade på en bra nivå. Alla var jämnmediokra. Kanske kan nya tränare råda bot på detta. Sedan bör Kim och Thomas bestämma sig för vilken position de ser Kozica i, för jag kan inte se var han tar en tröja. Dessutom har vi Chilufya som rimligen bör ges en chans, den enda i truppen med fart under fötterna. Även han en kantspelare. Då har vi fem potentiella yttrar i Chili, Haris, Bärka, Ring, och kanske Kozica (om han inte ses som en tia).

På innermittfältet får endast Ulvestad ses som given. Erik Berg är mittback enligt Kim och Thomas så då kan vi plocka bort honom ur den ekvationen. Kvar som konkurrerar är då Walker, Karlström, Sabovic, Finndell och kanske Kozica. Precis som med kantspelarna är det jämnt och ingen som sticker ut. Sabovic sitter precis som Karlström på utgående kontrakt, något att beakta. Finndell måste givetvis få speltid i år, frågan är väl bara i vilket klubb. Då är det skönt att försvaret känns klart. Där är alla positioner fyllda. Möjligtvis ska in mittback in om inte man låter junisen Abrahamsson bli fjärde mittback. Möjligen kan man ifrågasätta Johan Anderssons närvaro. Han fick ju inte ens spela när Beijmo såldes. Frågan är vad som behövs för att han skall få chansen.

VÄRVNINGAR:

Det enda vi kan vara säkra på framöver är att någon eller några Bosse tittar/diskuterar med nu kommer falla bort. I och med att Badji kommer säljas så står vi just nu med Buya och ABW som enda strikers. Jag räknar kallt med att AWB kommer vara nummer tre, men det är inte säkert att Bosse landar två bra anfallare så han kan bli nummer två. Okej, vilka snackas det då om? Mange så klart och han är ytterst viktig för föreningen, men han spelar på en position där vi har ett överflöd. Fixar Bosse tillbaka Mange så har vi plötsligt 5-6 spelare på kanten. Det är för mycket. Kanske han Mange ta en av innermittfältsplatserna. Vi får väl se hur det blir med det men han kommer givetvis starta.

Annars är en toppstriker så klart högst upp på önskelistan. Det har snackats om Buya Turay länge och nu står det klart att han är klar på lån hela säsongen. Här pratar vi en av de bästa anfallare vi har möjlighet att värva. Med AWB som backup så är vi någorlunda trygga på positionen. Han vill säkert ha en spelare till men situationen är inte akut då och vi kan avvakta medans de andra fönsterna stänger. Det har även snackats/ryktats om Holmberg, Györkeres och Berget. Då Buya Turay är ett lån så tror jag inte Bosse vill ha flera lån. Då faller Györkeres bort och Berget lär vara för dyr. Holmberg sitter på utgående kontrakt och Peking värvade precis Totte Nyman. Kan vara tillräckligt för att han lämnar men då tror jag snarare han vill gå utomlands. Lahne vill hela Sverige ha, men han är för närvarande för dyr. Jag gissar att det blir en spelare som vi inte känner till snarare än någon av de som nämnts i media. Sedan har vi innermittfältet som måste förstärkas. Ulvestad är bra och Walker är alltid en bra truppspelare. Vi behöver dock både kreativitet och tempo för att bli bättre. Bosse har som bekant träffat Astrit, vilket känns som en perfekt värvning vad gäller ålder, position, och erfarenhet. En annan bubblare är Erdal Rakip som är nedprioriterad i Benfica och får noll speltid. Det hade varit en sjukt bra värvning men det är nog en hylla för högt just nu, precis som Berget.

Skulle Bosse landa Astrit + Mange + anfallare tror jag vi har alla möjligheter att utmana om medaljerna 2019. Så ja, jag känner mig mycket positiv inför säsongsstarten och tycker jag har fog för det.