Himmel eller helvete

Det är mycket som står på spel nu i höst. För första gången på många år ligger alla tre Stockholmslagen i toppen av tabellen. Efter en halvdan inledning på säsongen där man som djurgårdare nästan gett upp Allsvenskan för att istället fokusera på Cupen och Europaspelet, så avslutade vi vårsäsongen på ett riktigt fint sätt vilket innebär att vi nu ligger i ”vinnarhålet” om man ska låna travspråk för en stund. Inom travet innebär det att man ligger ”andra par utvändigt” vilket innebär att man får fin draghjälp av hästen framför men ändå inte är instängd utan lätt kommer ut på upploppet och ofta kan spurta hem vinsten. I vårt fall innebär det att vi kan smyga lite under radarn, det är Hammarby och Aik som är favoriter att ta hem det medan vi får ses som en outsider, speciellt eftersom vi stundtals var uträknade i våras.

Det är dock bara 4 poäng upp till Solna Aik och 6 poäng upp till Camp bajen, vilket absolut inte är omöjligt att ta in under de återstående 18 matcherna! Hammarby bör få en svacka under säsongen och frågan är om de kommer stå pall att bära favoritskapet under en hel höst med tanke på deras orutin vad gäller toppstrider. Aik ser starka ut men har tappat Bahoui och Saletros vilket kan bli kännbart, framför allt Bahoui var ändå en spelare som kunde göra skillnad i jämna matcher. Det är ingen sprudlande offensiv Aik bjuder på i sitt 3-5-2 och skulle de sälja K.Olsson så kan de nog få problem i offensiven.

Men vi ska inte lägga så mycket fokus på våra antagonister utan fokus ska självklart vara på våra kära blåränder. Och sanningen är att vi ligger riktigt bra till i tabellen och har chans på guld i höst om vi får in något vasst nyförvärv och bollen studsar vår väg. Det skulle förmodligen i så fall innebära att vi snuvar antingen Aik eller Bajen på guldet vilket förmodligen hade varit det absolut största man varit med om som supporter. Men det gäller att både spelare och vi supportrar är ”på tå” redan från start, eftersom vi ligger några poäng bakom har vi inte råd att tappa så många fler för att inte känna oss avsågade. Det värsta som kan hända är att vi får en dålig start nu efter uppehållet och får tillbringa hela hösten med att följa vilka av våra antagonister som vinner guld.

Det är sommar, Sverige för fantastiska resultat i VM, och vi har en intensiv vårsäsong och ett härligt cupguld med oss i bagaget. Jag tycker mig ana en viss mättnad inom Djurgårdsled. Men nu på söndag så möter vi Norrköping hemma, som ligger på en tredjeplats precis framför oss, och ska vi ha någon chans på guldet och även på Europa så får vi helst inte förlora den matchen. Inget kommer att vara kört så klart, men man kan ändå se denna match som lite av en vinna-eller-försvinna. Vinst och vi kommer avancera till tredjeplats med god chans att ta in någon poäng på våra antagonister. Förlust och vi har helt plötsligt hela 6 poäng upp till tredjeplatsen och eventuellt 9 upp till Hammarby.

Tino åkte på en riktigt tråkig skada och är borta 8-10 veckor. Riktigt tungt både för honom och för Djurgår´n. Men redan innan detta så vet vi att Bosse tittade på anfallsvärvningar och han säger att det ska komma in en som går rakt in i startelvan. Det är bara att hoppas att han lyckas värva en riktigt tung anfallsvärvning för det lär behöver. Jag har samtidigt svårt att se att Kerim säljs nu när Tino gick sönder, så förhoppningsvis kan vi lira den nya spetsanfallare tillsammans med Kerim i anfallet vilket knappast är kattskit. Och sen kommer Tino tillbaka som en joker i höst. Vi har ett riktigt starkt lag, speciellt efter att ha landat Erik Johansson, men mycket kommer nog att avgöras av vilken anfallare Bosse lyckas få in, det bara bara att hålla alla tummar man har och hoppas att han återigen levererar. Kämpa Bosse!

Jag hoppas alla förstår hur mycket som står på spel både nu på söndag och under hösten. Tillsammans med våra spelare har vi chansen att snuva våra största antagonister på ett guld som nog både nästan har tagit ut på förhand. Det kommer inte att bli lätt, men om vi på läktarna gör vårt och ger laget ett högljutt och engagerat stöd, om vi är den där extra spelaren på plan som taggar våra egna spelare och gör livet surt för motståndarna, om vi med vår uppslutning och vårt stöd visar spelarna att vi menar allvar med att ta upp kampen om guldet, ja då kommer förhoppningsvis våra spelare svara upp med fina prestationer och börja plocka nödvändiga trepoängare.

Det finns inga garantier på att våra drömmar om guld varar speciellt länge, kanske kommer de kraschlanda redan nu under sommaren. Men det vore väl själva fan om vi inte ens skulle ge det chansen! När spelarna springer in mot Norrköping på JK-matchen, då vill jag att de ska mötas av välfyllda läktare och en riktigt grym stämning! Det ska inte vara någon söndagbakis-stämning som det stundtals var under hösten (Ta det lugnt med ölen under Sverige-England!). Nej vi ska visa spelarna att vi menar allvar med att ta upp kampen med våra antagonister. Det står alldeles för mycket på spel för att vi inte ska ta den här chansen. Man kan lugnt säga att det är himmel eller helvete nu under hösten, och jag hoppas att vi alla är överens om att göra vårt yttersta för att det ska bli det förstnämnda.

Köp biljett till DIF-Norrköping på söndag och sjung högt för Djurgår´n!

Foto: Cristian Lopez.