Hur studsar man bäst tillbaka efter en derbyförlust mot sina största rivaler?
I onsdags fick vi svaret av blåränderna från Stockholm: Man går ut och kör över regerande mästarna Malmö med 3-0.

Kanske beror det på derbyförlusten senast eller kanske beror det på det intensiva matchandet i både hockey och fotboll senaste månaden. Men att inte ens locka 14.000 besökare till ett förväntat toppmöte mot Malmö, får helt klart ses som underkänt. Första halvlek bjöd heller inte på något sprakande spel för de 13.010 som var på plats.

Tränare Özcan hade ändrat om på flera positioner och DIF startade på följande sätt:

Isaksson
Beijmo – Danielson – Olsson – Augustinsson
Radetinac – Walker – Ulvestad – Ring
Tino – Badji

Det var några halvchanser åt båda håll, närmast kom Kevin Walker med ett ribbskott från distans. Där och då var det nog många, utav de som valde att inte se matchen på plats, som kände sig nöjda och bekväma hemma i sina TV-soffor. Men när andra halvlek satte igång och Jonathan Ring satte högsta fart hände något både på planen och på läktaren. Direkt i inledningen satte nyss nämnda Ring full fart framåt, gick förbi ett par Malmöspelare som mest såg ut som orörliga statister och spelade in bollen framför mål där Tino Kadewere enkelt kunde bredsida in bollen i mål efter att Brorsson i Malmöförsvaret inte lyckats rensa undan bollen.

1-0 till DIF och nu  började det bubbla på läktaren. Det var som om alla, spelare, ledare och publik, kollektivt insåg att ”Nu åker vi”. Spelarna, med Ring i spetsen, fortsatte i högt tempo och straffade Malmö högt. Det kombinerades och rullades boll precis så som vi vill se vårt lag spela. Stora guldkandidaten Malmö kunde bara stå och se på. Kanske borde även matchen stängts helt i den 61:a matchminuten när Tino spelade fram Ring, som dock sköt över från nära håll. Där och då trodde jag att det kunde bli lite nerv i matchen, alla vet att 1-0 knappast är en säker ledning och vi vet ju vad Malmö kan åstadkomma i sina bästa stunder. Men när DIF fick en hörna i den 77:e matchminuten, samtidigt som D-I-F ramsan rullade på läktarna, kom så det där förlösande 2-0 målet. En perfekt slagen hörna av Augustinsson letade sig fram till Tino på bortre stolpen, som efter en bra reflexräddning av Dahlin i Malmömålet kunde slå in sin egen retur och matchen kändes avgjord.

På planen försökte och försökte Malmö, medan publiken på Sofia dansade och sjöng. ”Klippa tung, klippa tung!”

Luften gick ur Malmö och på tilläggstid kunde Dzenis Kozica, framspelad av Tino, fastställa slutresultatet till 3-0 efter ett vackert och välplacerat distansskott. Domare Mohammed Al-Hakim blåste strax därefter av matchen och blåränderna från Stockholm kunde fira. ”Vi e på gång, vi e laddade, Tinotenda!”

Vad tar vi då med oss från matchen?

Det finns flera saker jag tycker att vi ska ta med oss. Dels var det inför matchen skönt att se tränare Özcan rotera i laget. Ett tydligt tecken på att han inte var nöjd med insatsen i derbyt och en bra signal till truppen. Ingen kan känna sig säker en startplats. Dels var det skönt att se hur alla spelare, som tidigare startat på bänken, tog chansen. Walker kom in och var precis så bra som han växte fram att bli under förra säsongen. En solid pjäs i mitten, som tillsammans med Ulvestad käkade upp Malmös mittfält. Ring kom in och erbjöd fart på sin kant, tog sig förbi sin gubbe gång på gång och det kändes som att han var överallt på planen.

Vi fick även se Tino vara så målfarlig som många vet att han kan vara. Efter att ha inlett säsongen fantastiskt och producerat mål och poäng på löpande band i cupen, har fullträffarna uteblivit i allsvenskan och vi var nog många som tvivlade starkt på honom efter insatsen i derbyt senast. Men idag visade han alla tvivlare vad han kan.

Ser man till försvaret så har Özcan ett riktigt lyxproblem just nu. Jacob Une Larsson fick sitta på bänken och se Danielson – Olsson leverera en mycket solid match och frågan är hur mittförsvaret ser ut till nästa match, men det återkommer jag till lite längre ner.

Niklas Gunnarsson, världens bästa truppspelare (?), kom in efter halvtid då Beijmo fått ett migränanfall och visade än en gång hur bra han är. Frågan är om han inte borde få chansen från start nästa match? Inte för att Beijmo har varit dålig, utan för att Gunnarsson förtjänar det och gör det väldigt bra.

Nästa match; Elfsborg borta

I nästa omgång, på måndag den 23 april, möter vi Elfsborg borta i Borås. Ett Elfsborg som har börjat årets allsvenska mycket trevande, men som nu senast fick det att lossna lite när man man slog BP borta med 2-0. Vi vet alla att Elfsborg är ett jobbigt lag att möta, speciellt på bortaplan och vi kommer inte få någonting gratis

Därför skulle jag vilja se att Özcan formerar laget på följande sätt på måndag:

Isaksson
Gunnarsson – JUL – Danielson – Augustinsson
Radetinac – Walker – Ulvestad – Ring
Kozica – Tino

Bänka kapten Olsson? Ja, jag tror att det är smart att vila Olsson med det täta matchande vi har just nu. Samtidigt är både JUL och Danielson några av allsvenskans just nu bästa mittbackar, så det är inga dåliga spelare som i sådana fall får starta. Gunnarsson tycker jag förtjänar chansen från start, som jag skrev ovan, och med tanke på att matchen efter är derby mot Hammarby kan det vara klokt att låta Beijmo vila.

Sedan vill jag se Kozica få chansen på “Kerims plats”, centralt i nummer 10 rollen. Kozica har inte riktigt kommit till sin rätt ute på kanten och han är enligt mig en mycket bättre spelare i den centrala rollen. Jag tror även att han kommer ge oss ett bättre presspel än vad Badji har lyckats med i de matcher han fått spela. Elfsborg är ett lag med duktiga centrala mittfältare, som ofta sjunker ner och hämtar boll. Då måste presspelet sitta till hundra procent, så att Elfsborg får mata precisionsbollar från egen backlinje.

Med det sagt, stöd DIF på plats!

Järnkaminerna ordnar bussresa och det finns fortfarande några platser kvar.
Boka bussresan HÄR

Och glöm inte att nästa hemmamatch är derby mot Hammarby den 29 april,
biljett till den matchen köper man HÄR!

Och när ni ändå är i farten, glöm inte att köpa biljett till finalen i
Svenska cupen den 10 maj, hemma på Tele2. Finalbiljett köper man HÄR


Rickard Karlsson
Twitter: @RvKarlsson