Nobbes Djurgårdsbilder

Foto

Efter Malmö. Dags för match: Sirius

Efter Malmö. Dags för match: Sirius

Efter Malmö. Dags för match: Sirius

Efter Malmö. Dags för match: Sirius


Micke DIF är Nr 1

Micke DIF är Nr 1

3 år sen


I mitt långa supporterliv, finns det dagar jag aldrig glömmer. Torskar mot Modo -78, avgörande i Scandinavium. Torsk i finalen i hockey mot gnaget -84. Gregers mål mellan benen på Söderström i sudden, 5:e och avgörande. När vi tappade 2-0 till 2-2 mot Häcken på Stadion, tack vare det hamnade i nedflyttningsserien, och åkte ut. Oändliga torskar mot gnaget.

När Babis fixade så Stenman hamnade bredvid mig på läktaren 2002. Första hockeyguldet modern tid, återigen Scandinavium, avgörande match. Vändningen på Stadion mot Malmö, med 10 man och nu, denna vändning mot MFF sist. Jag tyckte vi spelade bra. 0-1. Malmö spelade ut oss à la Ferencváros fram till halvtid. Vi kommer ut, skapar, är farliga. Men denna säsong, Corona året 2020, så ska vi visst inte få något med oss. Witry stötbryter och missar. 0-2. Jag var ändå stolt över grabbarna. Tyckte dom spelade bra. Sen kom det där, som ärrade gubbar som jag fått vara med om då och då. En nick, från Ulvestad, såg fan ut som PL. Klass. 2x Kalle senare, så hade vi vunnit. Det kändes inte helt rättvist, men som Kim sa på PK:n, idag hade vi grönt i den kolumnen som räknas.

Jag har gått i ett sorts balanserat gubbrus hela veckan. Njutit. För jävlar i helvete, det är jag värd. Min dotter och jag har delat på lyckoruset. För er som inte valde att flyga med på min flight, så tveka inte nästa gång, för Thor kan slänga blixtar, moln, regn. Men för mig är himlen blå, där jag flyger och tittar ner från vår mästarpiedestal så är hela huvudstaden också blå.

Jag hade fått, ja, ett preliminärt ja att vi kunde träffas denna gång, Kim och jag. Frågade om jag kunde komma till Tele2. Fick inget svar. Så jag förberedde mig på att skriva frågorna på mail. Precis då pinglade det in ett sms. “Tjena, ledsen för sent svar. Kan jag komma till ditt jobb istället /Kim”. Vi hade ju sista intervjun 2019 där. Jag blev glad. “Kaffe/lunch”? “Fika är alltid gott”. Jag bokade vårt finaste konferensrum (som var ledigt) fixade med en kanelbulle och fika. Han kom precis utsatt tid. Precis när jag hämtar honom så smsar BoA. “Va fan, jag fick ingen startelva”. Kim fibblade med mobilen, men innan han svarat så ringde Bosse. “Sådär går det när man har dålig träningsnärvaro” sa Kim med ett brett smajl. Gav elvan. Bosse frågade “Var är du?” “Jag är och ska snacka med DIF forumet.” “Hälsa så mycket” sa Bosse och la på. Att Kim kommer till min arbetsplats, gör mig otroligt glad och stolt. Att ta sin fritid, igen. Svaret på supporterfrågan gjorde mig också riktigt glad. Han har ju sagt, det är därför han håller på, men så fint han sa det, gjorde mig rejält glad.


Bärkroth som 9:a gav det, det utfall ni ville? Ja, vi tycker det var bra. Absolut. Han sprang, pressade och var allmänt jobbig . Vi tyckte vi fick ut det vi hoppades på.

Tyckte han var riktigt bra på att hålla i bollen också ? Ja, det med. Sen behövde han inte tänka på så mycket försvarsspel.

Kommer han fortsätta där då? Det beror ju på hur övriga laget är, hur alla mår, hur vi presterar om Kujovic är med. Men absolut ett alternativ, framförallt om man leder fotbollsmatcher.

Är det viktigt att den första presspelaren är snabb à la Buya, Chilli eller Bärkroth? Nääää, Kalle är ju inte så snabb, men jävligt smart. Det optimala är ju snabb/ smart. Det sämsta är osmart och osnabb. Kim log. Men är man snabb eller smart, så blir det hyggligt bra.

Bytena då. Har läst flera som skrivit att vi "släppte tyglarna, blev desperata.” Vad tycker du? Njaaa, alltså, i underläge 0-2 så blir man ju alltid lite desperat. Så var det ju mot bajen också, så det är klart det blir desperat. Men jag tycker ändå, redan innan 0-2 målet så presterade vi hyfsad fotboll. Sen när minutrarna går, så måste vi ju chansa lite.

Gör man det spontant då, eller hur fungerar det? Vi har ju ett forceringsspel som vi vet hur vi vill det ska se ut. Sen gör vi 1-2, får ännu mer energi, så blir vi ännu mer aggressiva, dom blir lite statiska. Vi fick bra betalt för det den här gången. Sen tog dom ut Christiansen. Då blir det lättare och sätta press, för han är så jävla bollskicklig, så lite snett på honom så vänder han bort halva laget. Så det är klart, desperation, betalt, på ännu mer, betalt. Ungefär så.

En gång så mötte Sverige - Kanada i en VM final i hockey. Vi ledde med 2-0, spelade skjortan av dom, så satte en av deras spelare en cross checking i ryggen på Peter Forsberg(Neidermeyer, flikade Kim in). Dom vände och vann med 6-2. Hade Manges tackling på Erik Larsson den effekten på vårt lag. Påverkas fotbollsspelare lika mycket som hockeyspelare? Inte riktigt. men jag tycker inte det är en fel liknelse. Det är ju inte så att en utvisning i fotboll hjälper. Men absolut, det kan vara lite vad som helst som gör att man tänder sitt lag.

Jag tyckte sättet han tog den på var som att tända laget. Han stod på Mange vis, nästan stolt, slängde några ord med MFF bänken. Kan ju vara ett sätt att tända sig själv. Vissa spelare behöver göra såna där saker. Kanske bråka med domaren, för att få adrenalin. Kan inte säga att det var matchavgörande, men jag tycker det var bra gjort. Den var ju tuff, men ingen risk att skada Erik i alla fall. Det var bra av Mange. Han är en adrenalinspelare. Han behöver ju vara aggressiv.

Är du nöjd med hans insatser så här långt? Man kan väl säga så här, han levererar inte sitt fulla kunnande på alla plan, men han levererar energi, engagemang, rivighet. Jättebra i omklädningsrummet. Jättebra i träningssituationen. Han har ju kommit in mitt i säsongen när laget haft det tufft. Då är det ju svårare. Sen så i början hann vi ju inte träna några riktiga pass. Då är det ju svårare såklart. Han har levererat på många sätt men vi vet att han har mer inom sig.

Jag läste nånstans att flera som tycker att Ulvestad är den enda som lyser i år. Jag för min del tycker Jesper är bättre i år. Det är svårt och jämföra för laget var så sjukt stabilt förra året. Det var ju lättare och följa flödet då, om du hade en dålig dag. I år syns ju det mer. Samtidigt, med det sagt, det är ju vårt kollektiv som räddar oss hela tiden. Jesper har tagit ett steg i sin utveckling. Europa spelet har betytt jättemycket för honom.

Verkligen, trots att det bara blev 3 matcher? Ja, men han fick reda på vad som krävs. På riktigt.

Apropå Europa. Efter 0-1 mot Malmö, innan tyckte jag vi var bättre, så var det som att se matchen mot Ferencváros. Så sa jag till min dotter “fan, vi når dom inte, dom är för snabba.” Ja, då var dom bättre. Vi blev lite fega. Backlinjen föll för djupt. Vi gick ju bort oss där några gånger. Samtidigt, jag tyckte Malmö gjorde sin bästa match jag sett på väldigt, väldigt länge.

Jag har aldrig sett dom spela så bra i år. En träff på bollen, rörelse. Tyckte dom spelade grym fotboll då. Ja, så var det, dom spelade bra, vi lite sämre.

Slutanalys MFF? Vi gör det ganska bra. Dom gör det lite skickligare än oss, i stort sett hela matchen. Vår moral, vår tro fick trots det, falla över i vår favör. Det har ju varit många matcher, där vi tycker vi varit, där Malmö var, den här gången fick vi det med oss.

Ja, du sa ju det på PK:n, den här gången så fick vi grönt på den enda kolumnen som räknas. Sen var det grönt i fler kolumner faktiskt när vi fick statistiken, bland annat XG

Verkligen? Det trodde jag inte. Det är ju ett rätt trubbigt instrument, just XG. Dom hade ju många avslut utifrån. Vi tycker det inte är optimalt mått, för det beror på vem som får läge var och så där.

Använder du och Tolle Whyscout något? Ja. Det finns ju många system och hålla på med, men vi använder det. På många olika sätt. Även vid koll på nya spelare.

Ringer man nån gång till klubben han har varit i för att kolla personligheten på en eventuellt ny spelare? Nä, det är jävligt svårt att lita på folk. Sen är det ju så i min karriär som tränare, så vill man ju inte bränna en spelare som eventuellt visat dålig karaktär. Dom spelare man haft är ju lite som ens barn, man månar om dom. Det spelar ju ingen roll egentligen hur bra dom är i fotboll om dom inte funkar i omklädningsrummet.

Ja, men jag tänkte... du vet... ärlighet? Ljuga? Både mot spelare och eventuellt nya klubben så är man inte 100% ärlig. Det, enligt min erfarenhet, är väldigt svårt att få veta karaktären på en spelare från tidigare klubb. Sen finns det ju kemi, det som inte passar en spelare, kan vara kalas för en annan.

Var Nyholm sista gubbe på bollen 0-2 målet ? Hade Tommy tagit den annars? Ja, det var han. Men det var ju inget självmål. Tommy hade haft chansen i alla fall.

Det stod på någon fotbollsskrift att 3 stycken spelare, tidigare skadade var med och träna. Är dom med i truppen då? Det var ju roligt skrivet det där. Banda var med i en passningsövning. Erik var joker i ett spel (den med väst i mitten) sen, just ja Kujovic också. Han går in i truppen också.

OK, vem ersätter han då ? Finns det fler förändringar? Han ersätter Nyholm. Nej, inga fler förändringar.

Nyholm, igen, vad är det för något denna gång? Tror du, naturligtvis spekulativt, att han kan få en hel säsong 2021? Han är bara allmänt mörbultad. Så mycket träning han har tappat på 2,5 år tar man inte igen i en handvändning. Vi har ju haft 3 skadade mittbackar, av 4. Det är ju inte normalt. Så han har ju spelat, kanske mer än vi trodde/tänkte. Men, använder vi vintern rätt, så kan han absolut få ett bra 2021.

Abrahamsson där. Tydligen lovande. Ofta skadad. Påminner han på något sätt om Daniel Jarl, som ni hade, begåvad, ofta skadad? Ja, lite grann. Jarl har ju ändå spelat upp AFC i Allsvenskan, full säsong i Superettan. Sen gjort ett flertal matcher i Sirius, så där skiljer det ju, han har varit med mer. Tyvärr alldeles för många skador, för han skulle kunnat bli en riktigt bra fotbollsspelare.

Vad tror du om matchen mot Sirius då ? Det beror på hur bra vi är på att hantera deras passningsspel och deras så kallade fickspelare Sugita/Vecchia som är fantastiska. Hur mycket tålamod vi har. Hur ödmjuka vi är, och hur bra vi är på att inte passa dit dom vill, vilket vi gjorde i premiären. Dom har ju slagit flera topplag vilket jag tror beror på namnet på tröjan. Hade dom hetat ett topplag, så hade motståndarna accepterat att inte ha bollen hela tiden. (Fan, den vinkeln hade jag inte tänkt på). Dom är väldigt bollskickliga. Mellan straffområdena är dom ju bäst i Sverige. Dom är ju inte lika bra i eget straffområde, så det finns saker att göra för att såra dom. Är vi kaxigt ödmjuka, så tror jag vi kan matcha dom på alla delar i spelet, sen har ju vi våra styrkor, så, vi ska döda deras styrkor och utnyttja deras svagheter.

Du och Tolle har ju sagt, för att vinna SM guld måste ekonomin vara med. Sirius ligger ju med där uppe nu. Är det årets "Leicester"? Vi låg ju 2:a efter 20 omgångar 2017 också. Sen blev ju Sarfo såld, Moses Ogbu fick benet avsparkat, då är ju bredden i truppen mindre i en mindre ekonomi. Över tid, vinner pengarna. Sen finns det alltid dom som Sirius i år som överpresterar. Dom som underpresterar, typ Göteborg.

På tal om Sirius. Förra året så undrade jag vad Axel Björnström gör i Allsvenskan. I år är han ju hur bra som helst. Han är jättebra. I alla fall när han slipper försvara. Han kom ju från division 1 2018, Vasalund. 2 års inskolning, färdig att leverera. Flest assist. Han hade ju stor potential när han kom. Men det är få som kommer upp två divisioner och levererar direkt.

Har du märkt någon förändring i truppen med anledning av sena kvitteringen mot bajen och vändningen mot Malmö? Framförallt vändningen mot Malmö. Vi mår ju alla bra av resultatet av den prestationen. Vinner du inte så är det inte kul. Vinner du på det sättet, då är det riktigt roligt.

Det första målet Kalle gör, i just det läget, så tror jag att jag sett både Kalle och Kujo säkert 10 gånger under säsongen, men det har alltid kommit ett ben i vägen, felstuds eller något annat skit. Så är det. Marginalerna, över tid, brukar man förtjäna, eller inte.

En intervju, här hos oss så sa Axen, att fotboll utan publik är som att dansa utan musik. Du kan stegen, men det känns bara konstigt. Vad tycker du? Det är ju speciellt. Det är ju fan så att vi nästan glömt bort hur det är och spela inför publik. Tänk dig om ni fått vara där, vändningen mot Malmö, hade ju fan varit magiskt. Men som svar på din fråga, jag tror faktiskt det är värre att dansa utan musik. Dom flesta fotbollsmatcher som spelas i Sverige görs ju utan publik. Folk tycker det är kul ändå. Men vi är ju vana med en annan atmosfär. Det är väl ungefär som skådespelare. Om dom skulle spela sina pjäser utan publik, skulle det vara rätt B det med.

Han sa också att han hört att Glenn Nyberg tagit upp gula kortet, men assisterande sagt att det inte var gult och stoppat ner det igen? Det ska bli väldigt intressant och höra vad han säger nästa gång jag träffar honom. Han har ju haft otur ett gäng matcher med oss och Malmö inblandade nu. Straffen förra året. Chillis, som borde varit frilägesutvisning. Nu detta.

Det måste ju ha hänt någon gång under alla år du/ni har varit tränare, som ni fått någon spelare som ni inte lirar med på ett personligt plan. Vad gör ni då? Går det att vara professionell? Under dom år jag har varit tränare, så är det max två stycken spelare som jag inte skulle ha tagit en fika/öl med. Vet ju inte i och för sig om dom vill fika med mig. Kim log. Det är extremt ovanligt att man inte kommer överens. Det är bra folk. Jag har full respekt. Den rakhet som du gillar, vi är ju inte alltid så raka när vi pratar med våra spelare. Beror ju på person. Något som tränare lär sig över tid.

Följer du och Tolle våra utlånade spelare? Ja, i viss mån. Inte så mycket som vi kanske skulle önska. Det finns ju andra i klubben som gör det. Kollade på Dzenis igår, Jönköping - Gais.

Beslutet då om dom ska ingå i Djurgårdens trupp 2021, tas det på grundträningen i Januari? Det är väldigt olika. Över tid. Alla beslut kan alltid tas ända fram till fönstret stänger. Ofta är ju bilden klar ganska tidigt. Sen beror det ju på vad som kommer in/ut. Hur ser truppen ut och sånt där.

Vad tyckte du om Mitkus inhopp? Han sprang och var frejdig. Han hade ju inte så många bollkontakter. Han kunde ju gjort mål på sin första kontakt faktiskt. Han förtjänade att få visa upp sig för Djurgårdspubliken. Han har jobbat väldigt, väldigt hårt. Han har väldigt mycket att jobba på för att bli en startspelare i Djurgården, men han är rolig att jobba med.

Hörde på en intervju med dig att du fått ett gäng sms/mail förra året som du hade sparat. Hur är nivån på dom? Dom är väldigt sorgliga. Nivån är skitlåg. Vi är ena jävla råttor som bara ska slängas iväg. Rent psykologiskt är sånt där intressant. Uppkopplingen idag gör ju att vem som helst kan skriva vad som helst. Kanske hade det varit bättre att vänta en dag att skriva. Tolle och jag har ju verkat i den här miljön länge, så vi känner oss lugna ändå. Men ärligt, i riktiga livet, så när jag träffar Djurgårdare ute, så är 99,99 % så jävla schyssta och snälla. Skriv det. Fokusera på det. Den lilla promillen får vi alla leva med.

Har du träffat/ tränat någon homosexuell spelare någon gång? Nä, inte vad jag fått veta i alla fall. men förmodligen har jag gjort det. Trist är om jag träffat någon och dom inte vågat. Omklädningsrummen idag skulle absolut hantera det. Det är inga macho snubbar idag som inte vet hur man uppför sig. Kanske motståndarens supportrar skulle uppföra sig dumt? Men spelarna och egna supportrarna tror jag är rätt lugna med det? För egen del, första gången jag träffar en ny spelare så frågar jag om dom har en pojk/flickvän, så är den frågan avdramatiserad.

Där tog mina frågor slut för denna gång. Kim svepte sista kaffeklunken. Jag följde honom ner till receptionen. Tackade för hans tid. Han log, fistbumpade min hand och sade “Kul att ses, vi hörs av.”

För er som vägrat flyga denna säsong. Beväpna er med vingar, kriga in Europaplatserna.

Inför match