Football Analytics Sweden

Foto

Experten: "75 procents chans att DIF klarar Europaplatsen"

Experten: "75 procents chans att DIF klarar Europaplatsen"

Experten: "75 procents chans att DIF klarar Europaplatsen"

Experten: "75 procents chans att DIF klarar Europaplatsen"


Olle DIF Eriksson

Olle DIF Eriksson

3 år sen


Statistik- och analysexperten Ola Lindmark Eriksson har räknat ut hur stora Djurgårdens chanser till Europaplatser är och berättar vilka som är lagets största styrkor respektive svagheter denna säsong.

Ola Lindmark Eriksson är medarbetare i Fotbollslabbet och driver tillsammans med en kollega Football Analytics Sweden. Med hjälp av tillgänglig statistik och data presenterar han exklusivt för Djurgårdsfamiljen ett stapeldiagram som visar hur Allsvenskan sannolikt slutar samt Djurgårdens spider som visar lagets styrkor och svagheter.

Senast vi pratade var i början av augusti. Då var du inne på att Djurgården, sett till expected goals- alltså chanserna man skapat, borde ha legat lite längre upp i tabellen. Då uppskattade du lagets chanser till att klara minst en tredjeplacering till 68 procent. Efter segern mot Häcken, hur stora är chanserna att Djurgården klarar minst en tredjeplats? – De chanserna är mycket goda nu, cirka 75 procent.

Stapeldiagrammet visar hur tabellen ”bör” sluta enligt Ola Lindmark Erikssons uträkningar. – Inom de blå rutorna är det cirka 68 procents chans att lagen hamnar poängmässigt. Djurgården bör ta mellan 48-53 poäng.

Hur stora är chanserna att man försvarar guldet från i fjol? – Det är max tre procents chans.

Finns det någonting som statistiskt talar för eller emot Djurgården i toppstriden? – Ja det tycker jag att det finns. Man har bäst formkurva prestationsmässigt och dessutom har man inte direkt haft flyt utan fått den utdelning man förtjänar.

DIF:s spider ut efter 25 omgångar visar att laget är mycket bra på inläggspel, att vinna boll på offensiv planhalva och att skapa chanser. Men den visar även svagheterna. – Defensiva omställningar är man sämst i Allsvenskan på. Även på fasta ser det mycket sämre ut än förra säsongen. Kanske är det detta som är skillnaden som gör att man inte lär ta guld i år, säger Ola Lindmark Eriksson.

Slutligen, hur slutar toppstriden i Allsvenskan? – Malmö FF vinner, Djurgården kommer tvåa och Häcken tre.

  1. MFF
  2. DIF
  3. Häcken
  4. Norrköping
  5. Elfsborg
Intervju