Efter Östersund, inför bajen

Foto: Nobbes Djurgårdsbilder

Upplevde att forumiter var ovanligt lugna efter vår oväntade/oförtjänta torsk mot Degerfors. Dom allra flesta såg fram mot en match på ett förutsägbart underlag igen. KoT:s respekt för Östersund kändes för mig lite överdriven före matchen. Efter matchen förstod jag igen skillnaden på att tycka och veta. För ja, visst vann vi komfortabelt men Östersund försvarade sig bra och var "nästan" i sina omställningar. Tror till exempel att utan "Manges" oerhörda hemjobb när Perry fick en dålig första touch, kunde det ha resulterat i ett baklängesmål. Vi spelar en, med svenska mått mätt, fantastisk fotboll. Jag låter det vara så. Njuter av nuet. Vet aldrig hur länge detta för själen och ögat underbara tillstånd kvarstår.

Dags igen. För ångest. Förtvivlade blickar mot himlen. Övertygad om att något fanskap utanför det som händer på planen hör ihop med våra derbyförluster. Vi har varit i bättre i alla derbyn sen KoT anlände förutom första derbyt mot bajen 2019. Där var dom lite bättre. Ändå har vi förlorat dom flesta. Cupsemins förlust, var osannolik på alla sätt. Mitt huvud försöker vara rationell men känslorna skriker: “GE MIG RÄTTVISA, i alla fall EN GÅNG”.

Jag hörde av mig till Stefan Billborn, lite blind för var han befann sig och hans åtaganden. Han påpekade att han varit på resande fot. Jag bad om ursäkt och förklarade att jag ibland går för djupt in i Djurgårdsbubblan, utan någon riktigt koll på var alla andra befinner. Han svarade att han förstod mig och att han var likadan. Sen ringde han upp mig. Gav mig 30 minuter av sin tid. Som jag skrev i min serie "Inför Allsvenskan", där jag är i livet nu älskar jag att prata fotboll med kunniga människor. Hävdar med emfas att Stefan är en av dom kunnigaste vi har i Sverige. STORT tack till Stefan för hans tid. Han började träna unga spelare redan vid 15 års ålder i Högdalen. Tog nästa steg i Rågsved. Var där i 10 år. Dom sista tre åren delade han med att fixa fotbollsskolor och tränarutbildningar i BP. Var sedan anställd i BP från 1997-2014. Vi pratade om mycket utanför frågorna som presenteras här. Allt det plus mycket annat kommer jag presentera i en längre intervju med tränaren och personen Stefan Billborn när tillfälle öppnar sig.


Hur är läget Stefan?
— Det är bra. Själv då?

Jag tittar på Halmstad mot Mjällby. Blivit bortskämd av den fotbollen vi spelar så jag upplever att kvalitén är sådär.
— Är väl så att både underlag och kvalitét på trupperna gör att många lag jobbar på att sätta sitt spel. Själv vilar jag från fotbollen några timmar. Behövs ibland. Känner mig lyckligt lottad att få hålla på med mitt stora intresse. Finns många människor som inte har det så.

Ja, undrade lite över det. Är det en dröm eller blir pressen och förväntningarna så stora att glädjen lite försvinner?
— Njae, alltså när jag jobbade med ungdomsfotboll för många, många år sen, då var det ren glädje. Många timmar, lite betalt. Men det spelade ingen roll. Dag ut, dag in. 18 timmar per dygn ibland. När jag började med vuxna. Allt, precis ALLT, handlar om att vinna och då blir det tyvärr mer ett jobb. På gott och ont. Upplevelserna är enorm glädje eller enorm besvikelse. Känslolivet blir som för en supporter. Skillnaden är att vi får sörja en dag, max två dagar, sen MÅSTE vi upp på hästen igen. Fokusera på nästa uppgift.

När jag var yngre, kunde jag bli skitlack på spelare som garvade runt två dagar efter en derbytorsk mot gnaget men nu fattar jag att det är så måste det vara. Jag får sörja, men våra spelare måste göra jobbet.
— Jag förstår verkligen det. Av dom spelare jag jobbat med har 99% brunnit för klubben dom spelar i. När dom/vi då förlorar en match som betyder mest för supportrarna, då är det verkligen begravningsstämning. Där supportrarna kan sörja/deppa till nästa match, går det inte för spelarna. Men då det är ett jobb också, måste vi släppa det.

Jag gillar folk som du, som genom ditt intresse ger okunniga personer som jag är, en chans att lära oss förstå fotboll.
— Ibland undrar jag hur mycket jag kan faktiskt. Så fort man tycker “nu har jag pejl på det här”, öppnas nya sidor i ämnet som gör att man blir elev på nytt.

Det var så att du och Kim jobbat ihop va?
— Ja, det har vi gjort. Kim hade många år P-18 i BP, när jag hade P-16. Sedan var jag assisterande till Kim, tillsammans med Roger Sandberg 2010.

Sex matcher in i Allsvenskan. Hur tycker du det funkat för er?
— Som jag ser det, har vi av naturliga anledningar, blandat. Matchen mot er i cupen, då var vi på en låg nivå. I Allsvenskan har vi haft ett tufft program. Malmö borta, som vi torskade på tilläggstid. Där sa spelarna till mig att så länge det bara gällde jobba i matchen klarade vi av det. Vi hade ingen energi att springa tomt för ett eget spel. Mot Mjällby vinner vi rättvist. AIK borta, matchen gick i långsamt tempo. Dom försvarade sig och vi … ja. I efterhand var vi inte jättedåliga, men vi släppte in fruktansvärda mål. Två svåra bortamatcher. Noll poäng. Ser man det krasst, inte så många som tar poäng i dom två matcherna. Häcken, startade vi bra. Dom gör mål. vi blir skitdåliga. I andra börjar vi dåligt, gör ett mål, blir jättebra. Vi hade kunnat vunnit den matchen. Jag är väldigt nöjd med matchen mot Sirius. Den matchen kändes som första gången vi nått den fysiska statusen som vi önskar ha. Mot Varberg, som ni väl vet, där är det mindre spel och mer kamp.

Just det, du hade haft kontakt med AIK, angående deras följdskador efter Covid. Fick ni några sådana hos er?
— Vi fick inget sånt. Tack vare att vi hade information om det var vår vaksamhet väldigt hög. Men just det faktumet att vi måste vara så försiktiga, satte sig på hela verksamheten. Det har funnits ackumulerad trötthet i laget hela tiden. Jag kollade även utanför fotbollen. Charlotte Kalla tog det fyra månader för att komma tillbaka. Hon är nog bättre tränad än någon Allsvensk spelare.

Är det något värde, som du ser det, att träna på en ojämn gräsplan någonstans för att förbereda sig för det som lagen kommer möta?
— Nej, tror faktiskt inte det. Sen tycker jag Varberg gör det väldigt bra. Såg dom mot Malmö borta, innan vår match. Dom pressade Malmö för att nå oavgjort. Dom är oerhört bra på att slå långbollar och leta andrabollar, sen krigar dom. Matcherna blir helt sönderryckta. Tycker det finns en charm med lag som Varberg.

Vad är du nöjd med och vad tycker du att ni har att jobba med?
— Känns som att vi har fått bra koll på vårt höga försvarsspel. Vårt låga försvarsspel i vårt eget straffområde har lämnat mycket övrigt att önska. Anfallsmässigt måste vi få större förståelse för vilket sätt vi vill spela och vilket lag vi är nu. Vi har inte samma lag som 2019. Många vill att vi ska vara det laget. Vi har representanter och även media som önskar det. Vilket är problematiskt då vi inte längre har dom spelartyperna. Vi har spelare med andra kvaliteter som är jättehöga. Så förstå det, anamma det ännu mer.

Din slutanalys av matchen mot Varberg?
— Att jag inte vill göra någon stor analys där. Sa till killarna idag (torsdag) att det är så mycket som är annorlunda mot det som vi brukar delta i. Första var dåligt. Andra sätter vi vårt höga försvarsspel utifrån det hamnar vi i bra situationer, vinner till slut för att vi är ett bättre lag. Jag vill att vi ska vara glada för att vi åker dit och kommer därifrån med tre poäng. Bra fotbollslag vinner fotbollsmatcher, det vill jag vi tar med oss.

Såg du Edvardssons mål mot oss förresten? Vilken jävla grej.
— Ja, vad ska man säga? Lite typiskt också i en sådan match. Var som en halvvolley utspark. Fantastisk prestation som han förmodligen aldrig lär upprepa. Jag satt och tittade. Kanske kan bli 0-0 i den matchen. Hade inte varit rättvist heller. Men sådan är idrotten i allmänhet och fotbollen, ibland, i synnerhet.

Några skador eller övriga truppförändringar du vet om redan nu?
— Paulinho kanske kan vara med, i så fall på bänken. Vi fick inga skador mot Varberg. Skulle vilja säga att vi är aningen friskare inför er än vad vi var mot Varberg.

Vad kommer bli viktigt för Hammarby i matchen på söndag?
— Först och främst måste vi försöka ha bollen lika mycket som ni har. Det är viktigt för oss. Att vi klarar att spela så högt upp på plan som möjligt. Det är tudelat det där. Ni har mycket snabbare spelare nu än tidigare säsonger, man skulle kunna tänka sig att få lite ytor bakom. Samtidigt går ni inte lika högt upp med ytterbackarna så länge som ni är på egen planhalva. Vi kan välja hur vi vill försvara. Men det är en risk att vi blir väldigt låga när ni trycker på med allt. Sen gäller det att vi är vakna på dom här diagonala bollarna som ni utför med stor skicklighet. Både från backlinjen och mittfältarna. Tror inget av lagen kommer bli överraskade av något som motståndarna gör. Handlar mest om att spela in på sina egna styrkor och motståndarens svagheter, samtidigt inte låta det andra laget trycka på med sina bästa spel.

Tänkte fråga om han som avgjorde cupsemin Aziz. Vad är det för typ? Verkar vara en gedigen fotbollsarbetare?
— Hans styrkor är väl egentligen att han är bra på huvudet, väldigt bra i försvarsspel en mot en. Han är rätt snabb. Som alla spelare från den miljön han kommer från, har dom mycket att jobba med rent organisatoriskt och taktiskt. Beslutsfattande. Spännande spelare av flera anledningar. Just han kan ta vägen var som helst. Det kommer ofta när man går från talang till "vanlig" spelare. Om vi tar Amoo hos oss eller Chilufya hos er, när dom har den spetskompetensen, tittar scouterna på och då kan vi i vår organisation slipa på det som saknas för att använda den enorma spetsen. Då blir dom oerhört intressanta för större klubbar.

Blir du ledsen eller glad när en spelare som blir bra, lämnar innan han riktigt levererat hos er?
— Jag blir bara glad. Livet är för kort och världen för liten för att springa runt och vara egoistisk. Som Hjalmar hos er. Jättekul att han fått ut sin potential i er miljö Jag vill att det ska gå bra för spelare jag har haft. Alla spelare kan inte lyckas i alla klubbar. Är det så att dom är "för bra" då behöver dom nya utmaningar och spela med bättre spelare, det är bara ett stort grattis. Ofta har man sett hur mycket jobb dom lagt ner för att komma vidare.

Var riktigt intresserad av nästa fråga.

Anser du att ni har mentalt övertag över oss tack vare er derbystatistik mot oss?
— Nej, det tycker jag inte. Jag tror inte riktigt på det där. Många matcher mellan våra möten. Spelare byts ut, hela tiden Djurgården har så många nya spelare nu och vi också, så det är inte relevant. Det var en match 2016 när jag satt på läktaren. Ni blåste oss av banan i 35 minuter. Ledde med 2-0. Sen gjorde vi 2-1 och plötsligt, från ingenstans, sprang det runt elva stycken skuggor på planen. Den matchen är den enda sedan jag blev involverad som jag tyckte att det fanns mentala inslag hos er. Det laget som ligger under sista kvarten vet att det knappt ens räcker med oavgjort för att få godkänt. Då, sista kvarten, kan det vara tungt att bära. Innan det, upplever inte jag att något lag har mentala ryggsäckar.

Med dom orden så avslutar jag delen med vår kommande motståndares tränare. STORT tack till trevliga och tillmötesgående Stefan Billborn.

Här nedan kommer svaren från Kim Bergstrand


Hur har dagarna efter Östersund varit?
— Det har varit rehab av kroppar och huvuden. Dom som inte startade sist har tränat normala pass, men dom som spelade fullt, mest återhämtning. När det blir tre matcher på en vecka, blir det så här.

Hur många dagar ska det vara mellan matcherna för att ni ska köra "normal" träningspass?
— Om det varit en dag till hade vi nog kört ett normalt pass. Erfarenheten säger att det tar cirka 72 timmar att återhämta sig från en maxprestation. Sen bygger du på med en ny maxprestation, då går det inte att belasta hårdare. Det är en kombination av erfarenhet och vetenskap som kommit fram till det.

Upplever du utifrån ditt värv att det skiljer något i förmågan att återhämta sig om spelarna är singlar eller i relation? Med tanke på sömn och äta rätt?
— Nej, allt kommer ner till individen. Dom som är i relation, där vet partnern vad som gäller. Jag upplever förutsättningarna identiska, därför handlar allt om individen. Att äta rätt, sova tillräckligt, träna ner och träna på. Göra allt dom kan för att maximera sin prestation. Så svaret på din fråga är att antingen är du proffs eller så är du inte det.

Hur är det med Rasmus?
— Han verkar ha återhämtat sig väl. Leendet och kroppsspråket säger så. Men det visar sig på söndag. Positiva signaler var det som kom ut i alla fall.

Une? Om han är redo, är han då tillräckligt fräsch för att starta om ni vill det?
— Ja, så har jag uppfattat det. Knappt vi vågar prata om sådant längre. För det har hänt mycket den sista dagen och till och med på uppvärmningen i någon match. Men för dagen, ja, han är klar.

Isak?
— Han är sjuk. Unga spelare brukar bli mer sjuka oftare, av någon anledning som ingen vet, än äldre spelare.

Albion?
— Han körde fullt den enda träning vi gjorde fullt i måndags. Sedan har han kört med oss hela tiden. Finns inga problem med honom.

Emmanuel?
— Han går fullt

Elias? Är han ifatt ännu?
— Han går fullt. Han är helt ifatt, det är inga problem. Bara matchvana som saknas av naturliga anledningar.

Emir? Han verkar ha små hack i skivan hela tiden. KAN det bero på att han spelade så lite under två år?
— Han går fullt just nu. Han sa att han tränat väldigt bra under dom två åren. Såg ut så också. Men han har haft problem med ryggen och knät. Nu opererat knät. Så blev han sjuk. Många hack i kurvan har han haft. Inte purung. Stor. Han ger allt, för att ständigt vara i toppform. Dumt att spekulera, bättre att lämna det till någon som kan. Men det jag kan säga är att utöva elitidrott är att alltid ligga på gränsen av din kropps förmåga. Då händer det ibland både som individ och lag att man går över gränsen. Men skulle man aldrig testa gränserna, då blir man omsprungen. Både som individ och som lag är det en av dom parametrar vi alltid slåss med och emot.

Tror du att individuella idrottare har svårare att känna och sätta gränserna än lagidrottare?
— Jag har aldrig tränat individuella idrottare, så det vet jag inte. Möjligt att vi som grupp kan hjälpa varann att hålla rätt nivå. Men samtidigt, det är en sak som vi ständigt känner, att vi skulle vilja ha mer tid på individnivå i vårt värv.

Joel? Lät på "Tolle" som ni var nöjda med hans inhopp sist. Tror du att han kommer vara redo att starta denna säsong?
— Vi tyckte han kom in och gav mycket energi. Bra saker. Det var väldigt kul. Vad det gäller att vara startman, tror jag det absolut. Han tar steg hela tiden. Viktigt att han får vara skadefri för att kunna ta stegen. Därför känner både vi och han tacksamhet att vi inte behöver stressa.

Hur mår Kalle? Dom matcher han har gjort den här säsongen har jag aldrig sett honom bättre. Varken i Örebro eller Peking. Men sådana spelare brukar tappa det när dom inte gör mål. Från mig, vill jag ge dig, "Tolle" och självklart Kalle en eloge, ni har utvecklat honom enormt i mina ögon.
— Tror det är tufft för Kalle att inte påverkas av alla frågor som kommer från media om dom uteblivna målen. Att ständigt få dom frågorna, kan få den bästa att grubbla. Det är så att målskyttar vill göra mål och må bra. Men för oss, mig och "Tolle" och självklart laget är det att han bidrar i spelet dom gånger han inte gör mål. Det tycker vi han gör. Är några få i världen, typ Ronaldo, som alltid gör mål. Annars har alla fotbollsspelare stiltje på målskyttet från och till. Han är där han ska vara. Någon skjuter honom på kinden, bollen går i mål, sen kommer han producera även vad det gäller målen. Jag tycker han är vid gott mod, han känner att det kommer att lossna förr eller senare. Jag tycker att han gjort sina bästa matcher sedan han anlände här sen Allsvenskan startade 2021.

Jag tycker Hjalmar i spelet påminner om Marcus Danielson en hel del. Vad tycker du?
— Kul att du tycker det. Den karln har väldigt bra skalle. Både som spelare, vilket visar sig i en hög spelförståelse, men också om han gör ett misstag. Ja, han blir förbannad men det påverkar inte spelet efteråt. En jättebegåvad spelare på massor med sätt. Jättekul för honom. Han har verkligen utvecklats, väldigt snabbt också.

Truppförändringar?
— Hampus in. kommer inte ihåg mer. Vi kör med 19 i truppen i år på grund av alla yttre förutsättningar.

Slutanalys Östersund?
— Väl genomfört från början till slut. Kunde varit lite effektivare kanske men släppte inte till ett enda skott på hela matchen mot vårt eget mål. Hyfsad koll på deras omställningar även om det var farligt någon gång. En risk vi får leva med om vi vill dominera fotbollsmatcher. Bra intensitet. Såg ut ungefär som vi vill att det ska göra. Sen finns det alltid saker att förbättra, oavsett hur bra vi är. En väldigt bra och gedigen insats.

Betyget efter sex matcher från dig?
— Vi är på rätt väg. Inte direkt missnöjd med någon prestation. Många spelare som utvecklas och tar steg. Betyg får andra sätta men vi är på väg att bli det lag vi vill vara.

Vad tror vi om bajen?
— Två lag som båda trivs bäst att ha mycket boll. Vi får se vem som är skickligast. Dom är väldigt, väldigt bra i sina omställningar. Väldigt vassa framåt och spelar snabb fotboll. Svåra att försvara emot. Kan vi hantera deras fart och intensitet har vi också rätt mycket av den varan i vår arsenal. Blir spännande. Tror att det kan bli en väldigt bra fotbollsmatch.

Vad kommer bli viktigt? Vad är nycklarna?
— Vore hälsosamt att göra första målet. Något vi inte lyckats med i matcherna mot dom. Annars är det inget som skiljer från våra andra matcher. Vi måste vara bra på att vara Djurgården. Komma upp i intensitet och hantera deras skicklighet, det är väl nycklarna.

För min utbildning, ibland när Elliot får bollen i speluppbyggnaden drar han sig inåt i planen. Är det för att inte bli fast i en motståndares press?
— Han är väldigt spelbegåvad. Han skulle kunna spela innermittfältare. Hans fot vill man ha. Precis det som du frågade, om man håller sig på kanten, kan man bara spela bollen rakt. Drar man sig inåt, kan du spela åt alla håll och blir inte fast i motståndarnas press. Just Elliot är extremt skicklig på att inte låsa fast sig själv. När vi håller Aslak högt spelar vi upp på tre spelare, då är Elliot väldigt bra i det spelet också.

Jag frågade Stefan om dom hade mentalt övertag mot oss, på grund av dom senaste årens resultat, men han tyckte inte det. Enda gången han tyckte det kunde bli mentalt var, om det ena laget låg under, en kvart kvar, då kunde det mentala spela spratt på det laget som låg under, då spelarna vet hur mycket det betyder för många. Ungefär som du och "Tolle" brukar säga?
— Ofta försöker man vrida saker till sin egen fördel. Nu gjorde inte Stefan det men för vår del hade vi inte slagit Peking på Tele2 någonsin och nu har vi gjort det. Nu gäller det att bryta att vi inte vunnit på två år mot Hammarby. Det mentala är alltid viktigt. Vi ligger före dom. Dom vann derbyt i cupsemin, vilket är mest värt. Vem vet. Jag tror att båda lagen går in med stor tillförsikt, bra självkänsla. Jag vet att vi gör det. Tror att Hammarby gör det också. En sak är solklar i alla fall, vi känner oss inte som underdogs. Till syvende och sist går det ner på individerna igen. Hur starka är dom i det mentala spelet? Jag upplever att vår grupp är väldigt stark. Annars skulle vi inte vinna fem av sex matcher.

"Tolle" sa att vi inte var nöjda med hur vi reagerade när vi hamnade i underläge mot Degerfors…
— Nej, vi upplevde att stressnivån gick upp lite för mycket. Det fanns olika anledningar till det som vi pratat om och blivit nöjda med våra svar inom gruppen. Dels har vi inte varit i underläge på länge. Jag hoppas att det blir bättre, nästa gång det händer.
Kim var tyst en stund, sen kom en oslagbar avslutning.
— OM det händer.

Tänkte berätta för dig att media, då du inte själv läser något, är verkligen positiva mot Kim och “Tolle”.
— Det svänger snabbt. Högt och lågt. Men som du och jag brukar prata om, rätt och riktig kritik och beröm har jag inget problem att förhålla mig till.

Det känns så. Finns inga nyanser där inte.
— Titta på Andreas Alm. Gått från Sveriges bästa tränare till värdelös på några månader. Deras dramaturgi är fantastisk. Det ska höjas, höjas och HÖJAS för att sen sabla ner på.

Tror du, att Häcken kan leverera i cupfinalen, när Andreas är "dead duck" nu?
— Jag tror faktiskt det. Det är så mycket på spel för dom. Jag tror han har en väldigt bra relation till sin trupp. Tror inte det finns den typen av problem i Häcken. Man brukar snacka om att man har ett emotionellt kapital som man kan investera i, att få sin grupp att leverera, då tål du lite mer motgång. Om du är ödmjuk, behandlar folk med respekt i med och motgång. Då köper du dig tid när det går emot. Jag tror att han har den tiden.

Jag, för min del, tycker det är jättesynd. Jag gillar honom. Jag upplever honom som smart och verklighetsnära plus att han är fantastisk på att ta media.
— Det kan jag skriva under på. Han har en journalistutbildning i grunden. Han vet och är duktig på att hantera media.

På grund av många åtaganden kunde för första gången Kim inte ge en specifik tid. Jag sa som jag brukar att om vårt samtal krockar med något som är viktigt i hans liv, kan vi strunta i det den matchen. Kim svarade.
— Du är alltid ute i god tid. Du lämnar alltid allt öppet. Du kommunicerar med dom vi saknar mest i vårt arbete. Dom här frågorna äger prio.

STORT tack till vår fina tränare och människa Kim Bergstrand.

Var du än är. Vad du än känner. Hur du än mår.
BEVÄPNA DIG MED VINGAR!

Djurgårdsfamiljen

Djurgårdsfamiljen

Hejar du på Djurgårn och är sugen på att bidra? Tveka in på att höra av dig via mail eller DM i sociala medier.