Nobbes Djurgårdsbilder

Foto

Inför 3x45 minuter mot Kalmar FF

Inför 3x45 minuter mot Kalmar FF

Inför 3x45 minuter mot Kalmar FF

Inför 3x45 minuter mot Kalmar FF


Micke DIF är Nr 1

Micke DIF är Nr 1

3 år sen


För våra representanter känns nog alla semestrar som en fis i rymden. Knappt hunnit börja innan det är slut. För oss supportrar, om jag vågar uttala mig för kollektivet, känns det ofta långt. Nåja, oavsett, nu är det dags igen. Vad kan bli bättre än en match mot ett Kalmar, som i år premierar det spel jag lärt mig älska. Dessutom få en halvlek extra som bonus. För dom som inte fått tag i biljetter, sänder DIF tv matchen. Det gjorde dom även mot Degerfors på Stadshagen som var en riktigt bra sändning. Väl värt pengarna.

Fick kontakt med Henrik Rydström, från Kalmar. Vår tränare, Kim Bergstrand, ställde också upp som vanligt. Stort tack till båda! Först ut Henrik.

Intervjuerna genomfördes fredagen den 18 juni


Är du förvånad över hur långt ni kommit med ert nya spel? — Både och. Vi tränare var övertygade om att spelarna skulle kunna förändra sättet att spela och vi såg det ganska snabbt på försäsongen. Men då såg vi det i korta sekvenser. Att det så snabbt skulle fungera under längre perioder och som en helhet, det är imponerande och framför allt spelarnas förtjänst.

Med Kalmar som utgångspunkt har jag frågat fotbollsmänniskor om spelarna egentligen är bättre, mer välskolade, rent allmänt i Sverige än vad man kan tro? Svaren har skiftat lite. Vad tycker du? — Den yngre generationens spelare har en hel del brister, men är enligt mig, generellt mer flexibla i sitt sätt att se på världen och fotbollen. För min generation fanns det två TV-kanaler och ett spelsystem. För dagens unga är det en självklarhet att byta spelsystem eftersom de gör det i Managerspel och i Fifa, de kan mer om formationer än vad min generation kunde. Men på tränarsidan tycker jag att vi har legat efter ett bra tag, vi har inte varit tillräckligt välutbildade. Men nu tycker jag att Advanced, det näst sista steget i tränarutbildningen, täpper till många hål och det börjar bli en hälsosam diskussion om fotboll i landet.

Har ni åkt på några skador under uppehållet? — Nej.

Din analys om matchen mot Malmö? — Vi bytte hela startelvan i paus och började med ett ungt lag. Som stod upp bra mot MFF och fick 0-0 i ”sin” halvlek. Efter paus hade vi mer erfarenhet på planen och var tämligen dominanta, vi vann halvleken med 1-0 och det borde varit större siffror. Framför allt spelade vi bra.

Vad tror du om matchen mot Djurgården? — Tuffaste tänkbara motstånd och jag hoppas vi kan matcha deras intensitet.

Vad vill du få ut av matchen? — Matchen är ett led i att förbereda sig inför Allsvenskan så fysiskt kan det nog vara en del tunga ben. Vi åker också buss upp samma dag och kommer direkt till matchen men vi jobbar framför allt med vissa principer i vårt spel och med relationer i laget. Sedan vill jag ge speltid till alla i truppen.


Då är det dags för Kims svar.

Om du kommer ihåg det, slutanalys blåvitt? — Hahaha, ja du, en halvlek som på inget sätt var kanon men där vi ändå uppträder som Djurgården. Spelar som Djurgården. Sen den andra halvleken där vi spelar med huvudena under armen. Extremt dåligt anfallsspel, passningsspel. Vi tränare brukar kalla det för raggarfotboll. Det var absolut inte bra på något sätt. Andra halvlek är vi mycket missnöjda med. Alldeles för stressat. En dålig prestation. Näää, jag såg inte den prestationen komma heller.

En tredjedel in på säsongen då. Vad tycker vi? — Högsta nivån har varit väldigt bra. Lägsta nivån har inte varit väldigt låg. Vi har hittat en ganska bra nivå tycker jag. Bortsett från delar av bajen matchen och andra halvlek mot blåvitt tycker jag att vi har gjort en bra vårsäsong. Vi har spelat 13 tävlingsmatcher. 2 förluster. Det visar, tycker jag, att vi hittat något som vi förhoppningsvis kan bygga vidare på.

Vad behöver vi utveckla till resten av säsongen? — Vi släpper till minst skott mot oss i Allsvenskan, men dom vi släpper till ligger för många i den så kallade "Golden Zone", där behöver vi bli mer tajta. Vi har flest ingångar i motståndarnas sista tredjedel, men har för få avslut i den farliga zonen. Dom två grejerna behöver vi jobba på. Sen vill vi att vi ska orka vara Djurgården hela matcherna.

Kan just dom aspekterna höra ihop med alla nya spelare in? — Njaeh, svårt att svara på. Jag har aldrig i något lag varit med om, varken som spelare eller ledare, att allt sitter ihop en hel match. Alla vi och dom som vill något med sina dagliga värv, strävar mot så nära perfektion som möjligt. Svårt att nå. Svårt att uppehålla. I alla lag är det alltid någon som är lite mer viktig. Om den/dom spelarna har en dålig dag, drar dom ofta ner andra ett snäpp också.

När vi spelar som mot bajen (1a matchen), Peking och Malmö, kan konsekvensen av det bli att fler lag kommer parkera bussen mot oss? — Sen jag kom till Djurgården upplever vi att dom flesta lag är lite låga mot oss. Det vill jag nog säga att vi är vana vid.

Har vi haft några träningar sen vi kom tillbaka? Vad har vi gjort? — Första träningarna är att komma igång, känna på rörlighet och musklerna. Sen har vi varit på fys och teambuilding. Idag (fredag) har vi tränat lite grundspel. Sen avstampet mot fortsättningen, blir 3x45 minuter imorgon. Sen kommer vi att lägga stort fokus på de taktiska bitarna.

Lite snabbt om spelare som jag undrar lite på: Isak.... Kim avbröt. — Imorgon kommer samtliga spelare spela så mycket dom har fysik för. Några kommer spela 45 minuter. Några 70 minuter. Resten kommer spela 90 minuter. Då jag vet att du är intresserad kan jag berätta att Jesper Nyholm kommer få speltid imorgon. Sen kommer Tommi och Jacob att dela på målvaktssysslan. Linus är inte med, och blir borta ett tag.

Vad tror vi om Kalmar 3x45 minuter? — Jag är inte så mycket för att tro. Matchen, förmodligen för båda lagen är att få spela fotboll mot en motståndare som kommer göra sitt bästa för att ge dig en jävlig dag. Dom har utvecklat sitt passningsspel. Väldigt bollskickliga. Enligt Henriks riktlinjer, kommer vi att få bekänna färg i vår defensiv imorgon. Det kommer vara 30 grader varmt, så det finns flera utmaningar. Det blir nog tufft.

Vad vill vi att matchen ska ge oss? — Vi vill träna i högt tempo. Försätter oss i situationer som kanske inte sker dagligen. Träning på hög nivå.

Är resultatet viktigt? — Nej, inte särskilt. Vi vill inte få storstryk. Nej, men allvarligt, vi vill i gruppen skapa en vinnarkultur i alla sammanhang.

Så tog mina frågor slut. Kim får möjlighet att vara med familjen några timmar. Idag börjar del två av säsongen, ska bli riktigt kul och spännande. Beväpna dig med vingar!

fotbollInför matchDjurgårdens IF