5 år sen
Om det är något som många av oss önskar så är det att vi skulle få fram flera spelare från akademin till A-laget. Att se en Emil Bergström eller Simon Tibbling dra på sig den finaste av tröjor och göra sin allsvenska debut för att sedan säljas för miljontals kronor till en utländsk klubb är något som slår högt.
Samtidigt så riktas blickarna mot våra antagonister i Solna och på Södermalm som verkar ligga långt framför oss och frustrationen är stundtals tydlig. Hur har det egentligen sett ut de senaste åren och är de långt före oss?
Jag summerade perioden 2011-2020 som innehåller spelare som var 21 år eller yngre när de släpptes fram för första gången. Underlaget innehåller både akademispelare samt de talanger som köpts in utifrån och var 21 år eller yngre när de fick speltid i en seriematch i klubbarnas A-lag.
Antal spelare under 21 år som släppts fram och fått speltid i minst en seriematch:
Kommentar: Relativt jämnt mellan klubbarna och framförallt oss och gnaget. Faktum är att vi låg först inför 2020 då gnaget har släppt fram inte mindre än 6 st debutanter. Inför 2020 var ställningen 29 DIF - 25 gnaget.
Antal spelare i åldern 18 år eller yngre som har släppts fram och fått speltid i minst en seriematch:
Kommentar: Gnaget sticker ut och ger speltid tidigt i åldrarna till sina spelare, i huvudsak akademispelare. De är även ensamma om att ha gett 2 st 16-åringar chansen.
Antal spelare som gjorde debut i en ålder upp till 21 år som idag spelar utomlands:
Kommentar: Här dominerar vi och har flest unga spelare som idag är proffs utomlands. Enbart en (Pablo Dyego som MP lånade in från Brasilien) är idag i sitt hemland och spelar, resterade 12 är proffs i ett annat land än där de är medborgare. Bajen sticker ut i negativ mening där egentligen bara Aidoo och Odilon har gjort avtryck utomlands.
Antal spelare som gjorde debut i en ålder upp till 21 år som idag spelar i Allsvenskan:
Kommentar: Precis som i tidigare del så dominerar vi och gnaget. I siffrorna finns ett fåtal spelare som kommit fram i respektive klubb och fortfarande spelar allsvenskt för densamma, som t.ex. Augustinsson hos oss men framförallt så är det spelare som Sabovic, Calisir och Beijmo som gjorde sin debut hos oss men idag finns i en annan allsvensk klubb.
Antal spelare som gjorde debut i en ålder upp till 21 år som idag spelar i Allsvenskan eller är proffs utomlands:
Kommentar: Enkelt, vill du ha en elitkarriär - gå inte till bajen.
Antal akademispelare som fått göra debut i sin klubb:
Kommentar: Här var känslan att gnaget skulle dominera kraftigt men det är jämnt. Inför 2020 så var det faktiskt mer eller mindre detsamma i alla klubbar. 2011-2019 hade gnaget släppt fram 10st akademispelare och vi 12st till och med.
Antal akademispelare som idag är proffs utomlands:
Kommentar: Vi är trots allt bara en spelare "bakom" gnaget men vad akademispelarna är idag är mer intressant. Gnaget har tagit fram Quaison(La Liga), Isak(Bundesliga), Linner(Bundesliga) och Saletros(Norge) medans vi har Emil B(Nederländerna, Utrecht), Tibbling (Nederländer, Emmen) och Philip Hellquist(Sydkorea). Det är bara att erkänna att det är ett steg upp.
***
Summering: Ser man till antalet spelare som vi släpper fram jämfört med framförallt gnaget så är det fullt likvärdigt men de släpper fram de i en tidigare ålder, de får mer speltid och förtroende och det visar sig med tanke på var deras akademispelare hamnar. Om speltiden i Allsvenskan är en produkt av att de får ett större förtroende eller för att de är bättre än våra akademispelare när de får chansen är jag inte rätt man för att svara på.
Vi är en bättre språngbräda för unga spelare som kommer utifrån och vill ta sig till en proffskarriär i utlandet men vi är, kvalitetsmässigt, ett steg bakom gnaget. Bajen ligger trots allt efter oss och borde, i mitt tycke, ha släppt fram betydligt fler unga spelare med tanke på åren i superettan.
Vi bör dock ta med oss att vi är ett bra steg för en ung spelare att ta och siffrorna visar att vi är betydligt bättre än vad man i många fall får känslan av på punkten talangutveckling.