Axén om DIF: "Spelarna har inte varit tillräckligt ödmjuka"

Axén om DIF: "Spelarna har inte varit tillräckligt ödmjuka"

Axén om DIF: "Spelarna har inte varit tillräckligt ödmjuka"

Axén om DIF: "Spelarna har inte varit tillräckligt ödmjuka"


Olle DIF Eriksson

Olle DIF Eriksson

3 år sen


Han säger att han fått förfrågan om att bli tränare i DIF, att Astrit hade problem med KoT och att Ring inte är en järnkamin. Det är ingen mellanmjölk till kaffet när Axén träffar Djurgårdsfamiljen..

Alexander Axén messar tjugo minuter innan den tid vi har bestämt träff att han är på plats. Jag ber honom slå sig ned och vänta i det lilla konferensrum som jag lyckats få låna på ett hotell i centrala Örebro.

När undertecknad kommer inhastandes kör vi en Corona-anpassad brofist innan Axén, utan att ha fått en fråga, börjar berätta om hans och Bosse Anderssons tighta relation. – Vi hörs flera gånger i veckan. Bosse frågade för några år sedan om vi inte skulle ta och jobba ihop. Men jag sa nej.

Menar du att arbeta i Djurgården, som tränare? – Ja precis. Men det funkar ju inte, säger Axen och slår ut med armarna. – Det är av respekt för Djurgårdsfansen. Med min bakgrund så skulle det aldrig gå, även om det hade varit kul.

Vi återkommer till frågan om Axens tränarerbjudande i Djurgården.

Vill du berätta lite om hur din vardag ser ut? – Jag vaknar rätt tidigt, vid kvart över sex. Gör i ordning tjejerna som ska till skolan. Sedan tar jag hunden och går på en långpromenad. Kommer hem två timmar senare och börjar jobba med de matcher som jag har framöver. Sedan förbereder jag eftermiddagens alla aktiviteter för mina döttrar. Sedan kommer det matcher på kvällarna man kollar på.

Du är en riktig hemma-man. – Ja nu är jag det. Men jag är inte så jävla bra som folk kanske tror. Är oduglig på att laga mat men handlar, stryker och städar. Så jag försöker göra mitt bästa.

Hur funkar jobbet på Dplay, hur ser en vecka ut? – Jag är konsult och har förhandlat fram hur många gånger per år jag ska jobba. Jag har 60 matcher per år minst, sedan blir det oftast mer. Imorgon ska jag jobba med två Euro League-matcher så det blir en lång dag. Sedan åker jag till Östersund, sju timmar upp med tåg. De möter Hammarby. Flyger samma dag ner till Stockholm och sover där. Sedan åker jag och arbetar med Norrköping-AIK på måndagen och kommer hem igen på tisdagen. Det är inte bara glamour om man säger så. Jag gillar det här livet men många tror nog att det går att köra på halvfart, men då blir man inte långvarig i det här.

Hur förbereder du dig inför matcherna? – Jag har till exempel stor nytta av Wyscout som förenklar väldigt mycket. Om jag till exempel vill kolla på Djurgårdens uppspel så kan jag gå in och få de hundra senaste uppspelen. Det går inte att sitta och gissa i det här jobbet, du blir avslöjad direkt. Man måste ha koll på grejerna. Jag är ju en sån jävla känslomänniska, som tränare lärde jag mig att aldrig prata med någon direkt efter matchen, jag behöver se matchen igen. Och det var aldrig så bra som jag hoppades och det var aldrig så dåligt som jag befarade. Då lärde jag mig att jobba mer med statistik. Det blir mycket enklare att prata med en spelare om man kan visa det med siffror än om man bara går på känsla.

”Det går inte att utvärdera den här Allsvenskan”

Hur ser du på Allsvenskan denna märkliga pandemi-säsong? – Allsvenskan är ju inte känt för det speltekniska utan för supporterskapet och det har varit jättesvårt i vissa matcher att tända till. Det är få matcher som jag kan komma ihåg och säga att det varit hög kvalité. Nu har vi ju i och för sig Djurgården-Malmö på näthinnan men annars är det svårt. Tempot och intensiteten som supportrarna bidrar med har uteblivit. Serien är jämnare än någonsin, det säger ganska mycket att det inte varit någon riktig höjd spelmässigt. Det går inte att utvärdera den här Allsvenskan därför att det varit så tätt med matcher och utan publik så det är bara att slänga i soptunnan för alla tränare och supportrar. Det kommer inte gå att utvärdera. Det är för svårt. Det här har aldrig hänt och kommer aldrig hända igen.

Hur slutar Allsvenskan? – Malmö vinner. Sedan blir det en jättekamp om andra- och tredjeplatsen. Häckens anfallare levererar för lite. Sirius tror jag inte orkar i längden, Hammarby har inte samma spelare som tidigare. Norrköping är väldigt bra så de kommer tvåa. Jag tror att Djurgården kan ta tredjeplatsen.

Viktig seger mot Malmö

Ett par gånger den här säsongen har jag tänkt att nu hade spelarna behövt Sofialäktaren och Slakthuskurvan för att tända till och varva upp. – Ja så är det. Det blir som att dansa utan musik. Du kan stegen men det blir inte på samma sätt. Men apropå matchen mot Malmö så märkte jag redan på uppvärmningen att Djurgårdarna kändes mer taggade än tidigare. Det sa jag till Karlström och han höll med. Sedan blev det tufft när de hamnar i underläge, då Malmö har en jäkla spets. När 2-2 kommer känner man att nu vinner Djurgården det här. Speciellt med tanke på att Christiansen hade gått av. Utan honom vinner inte Malmö SM-guld. I och med segern visade Djurgården att de har något på gång.

Vad har du för bild av händelsen där Nyberg stoppar ned det gula kortet som hade gett Berget rött kort. – Nere i katakomberna på Tele 2 så menade domarteamet att den assisterande domaren sa till Nyberg att det inte var ett gult och därför stoppade han ned det igen. Sedan om det var så, det är en helt annan sak. De är ju inte dummare än att de håller ihop. Jag tycker stämplingen var ful så det hade mycket väl kunnat bli ett gult.

Var står Djurgården denna säsong? – Förra året var det ett hårt jobbande lag som var irriterande att möta. Men jag tycker att det saknats lite av detta i år. Det har varit mer fokus på spelet. Det är inget dåligt men för mig ska Djurgården vara tunga, hårda, springa mycket och vara bra på fasta. Det Djurgården har vi inte riktigt sett i år. Vi har sett ett Djurgården som är helt ok. Men i början av serien tyckte jag inte att spelarna var tillräckligt ödmjuka. De tyckte att det var lite bättre än förra året och var inte beredda att offra huvudet som man gjorde 2019. Tar man bort det där lilla så blir man inte bättre. Men det Djurgården som vann mot Malmö kändes igen från förra säsongen.

Bland supportrarna har det framförallt pratats om svaga yttrar och att våra nior, Holmberg och Kujovic inte fått det att stämma i år. Vad har du för tankar om detta? – Ja så är det. Man kan prata hur länge som helst om spelsystem men frågan är vad vi gör i systemet. Buya drog väldigt mycket och skapade ytor för en sådan som Ring. Nu har lag ställt sig väldigt högt för de vet att Kujovic inte kommer springa ifrån dem och Kalle vill inte gå bakom. Det gör att det blir mindre ytor för mittfältarna vilket gör att Djurgården inte får igång spelet som de hade förra året. Man får inte glömma att förra året slogs det många bollar på chans i djupet som Buya sprang och hämtade och då kunde man flytta upp laget. De sakerna finns inte i år. Nu provade man Bärkroth på topp mot Malmö. Han är snabb och kunde suga in bollar. Det blev jättestor skillnad på anfallsspelet direkt. Om vi tar IFK Göteborg hemma, där stod deras mittbackar vid halva plan hela tiden tills Chilufya byttes in i andra halvlek. Då skapades situationer direkt. Djupledsspelet har inte varit så bra i Djurgården det här året. Det är den stora speltekniska grejen i år.

Hur ser du på Kujovic säsong? – Han är beroende av sina medspelare och när det inte funkar blir han begränsad. Han söker jobb på andra ställen för aha vill bara delaktig. Jag tänkte direkt när han värvades att det där passar inte. Han och Astrit på topp kommer aldrig funka, helt värdelöst. Då kan du och jag spela mittbackar.

Det blir ingen fart? – Nej precis.

Kalle Holmberg då? – Kalle är en otrolig smart spelare men för snäll. Han måste gå på avslut oftare, vända upp mer och ta instick. Inte bara vara lagspelare som kämpar för laget utan mer egoistisk. Hans bästa roll är som tia och inte nia. Men spelar du Kalle som nia och har en djupledsgående tia skulle det kunna funka perfekt. Djurgården har inte hittat rätt här. Jag tror Kim och Tolle vet vad de vill ha till nästa säsong. Jag tror de ser behovet av en snabb nia där framme.

Borde Kalle eller Kujovic få spela fler matcher i rad för att komma in i det? – Ja det tror jag. Bestäm er. Bytts man ut eller byts in hela tiden blir man osäker. Sedan ska man komma ihåg att det inte var dumt med Bärkroth längst fram i senaste matchen.

”Han är ingen järnkamin”

Vad säger du om Jonathan Rings säsong? En assist på 22 matcher mot förra året då han var näst bäste poänggörare. – Jag skulle säga att han är både förra säsongen och den här säsongen i genomsnitt. Han tog verkligen steg förra säsongen och det sa jag till Bosse. För jag var skeptisk till värvningen av honom och Kozica. Det är inga Djurgårdsspelare. Är du en stjärna i Kalmar eller Jönköping så är det ett jättestort steg att komma till Djurgården. Nu vann man guld förra året och Ring var jättebra så förstå mig rätt, det är en duktig spelare. Men det är inte en järnkamin. Går det lite trögt är inte han spelaren som visar vägen. Det är för svagt mentalt. Det är samma sak med Kozica.

Vilka spelare är typiska Djurgårdsspelare och järnkaminer? – Då säger jag Karlström, Ulvestad, Une Larsson, Walker och Radetinac. Första gången jag såg Radetinac var han i Åtvidaberg när han sprang om kring med strumporna ovanför knäna. Jag sa till en av mina spelare att ”kör över honom och hälsa från mig”. Så spelaren sparkade ned honom och sa ”skulle hälsa från coach”. Så vi har känt varandra länge. Han är för mig vad Djurgården är.

Astrits problem med tränarna

Astrit Ajdarevic trodde du mycket på när han värvades till Djurgården. Hur ser du på hans tid i klubben? – Förra säsongen tippade jag Djurgården som vinnare. En anledning till det var att jag tänkte att Buya skulle göra en 15 mål och Astrit tre mål och kanske tio assist. Nu blev det en assist. Men jag hävdar fortfarande med en dåres envishet att Astrit var jättebra. Klart att han borde gjort fler poäng men han var viktig för Djurgården. Många motståndare hade stor respekt för honom.

Med all respekt för det du säger men varför funkade det ändå inte som förväntat? – Det är jättesvårt för mig att svara på. Man hade en succésäsong där man vinner guld det borde ha gått bra. Men jag trodde nog att den här säsongen skulle bli väldigt bra. Nu hade Astrit kommit in i det och lärt känna tränarna. Jag har pratat en del med Astrit. Han är en otroligt snäll människa som verkligen vill Djurgården väl. När han inte presterade försökte han pusha och driva andra. Han gillar verkligen Djurgården men han har haft problem med tränarna. Och sånt händer. Men jag tycker att det är konstigt att det inte blev bättre med Astrit i Djurgården.

Har Astrit gjort sitt på högsta nivån i svensk fotboll? – Det är nu han är som farligast. När folk håller på och dömer ut honom. Jag ska inte säga för mycket nu men han har svårt att gå till vissa lag nu då han fått Djurgårdskänsla. Det ställer till det lite för honom. Men jag tror att hade han gått till exempelvis Hammarby så hade han kunnat vara helt magisk. Men han gör inte så. Han kommer inte göra det av respekt.

Vilka är de bästa spelarna i årets Djurgården? – Jag säger Ulvestad och Wittry. Wittry är jättebra framåt men svag bakåt vilket ställer till det. Han är svag defensivt, som Beijmo skulle jag säga. Resten av Djurgården har varit rätt slätstruket, så några fler spelare blir det inte.

Djurgården möter Sirius på lördag. – Rolig match. Sirius är jävligt bra. Men jag har fått för mig att Sirius har svårt mot Stockholmslagen och att det beror på att många spelare ratats i de lagen. Spelar Djurgården så här bestämt som mot Malmö så kommer inte Sirius komma igång. Men ger man Sirius chansen att spela då blir det tufft. Det är lättare sagt än gjort. Djurgården måste smälla på hårt och inte ge, framförallt Siguita och Vecchia, möjlighet att komma rättvända. Det blir en tuff utmaning men jag tror det är en perfekt match för Djurgården.

Är Sirius offensiv topp tre i Allsvenskan medan defensiven tillhör undre halvan? – Nu är du för snäll. I försvarsboxen skulle jag säga att de är ett av seriens sämsta lag.

Kim och Tolle har kontrakt över 2021. Hur länge tror du de stannar i klubben? – De är kända för att jobba länge i samma klubb. Jag tror inte de är sugna på något annat i Sverige. Det som skulle kunna vara är att de får erbjudande utomlands. Men jag blir inte förvånad om de förlänger.

Är Djurgården ett topplag de närmaste tre åren? – Absolut, med Bosse som är så smart så kommer det inte vara några problem.

Hur då smart? – Bara för att han sålt mycket så kommer han inte börja köpa dyrt. Om han inte tycker att en spelare är värd så mycket som han kostar så köper han inte. Han tänker på Djurgården först och främst. Ingen kan slå honom på fingrarna vad gäller hans värvningar och vad Djurgården var när han tog över som sportchef. Bosse och Henrik Berggren är ett ruggigt starkt radarpar så därför tror jag Djurgården är ett topplag även framöver.

Angående Axéns uppgifter om att ha blivit erbjuden tränarjobb svarar Djurgårdens sportchef Bosse Andersson så här: "Gillar Axén och vi har haft en bra dialog genom alla år. Det svåra är att han har en AIK-tatuering, så jag skickade en adress till en laserborttagningsfirma som kunde ta bort den. Det blev väl aldrig skarpt läge med Alexander för han har varit för feg".

IntervjuDjurgårdens IF