Mål i tre världsdelar, ny Tino-succé och CL-final på schemat!

Mål i tre världsdelar, ny Tino-succé och CL-final på schemat!

Foto: dif.se

Tino Kadewere´s succé i Lyon fortsätter. Före landslagsuppehållet vände han på egen hand derbyt mot St Etienne till en 2-1 seger och i helgen var det dags igen. Lyon gästade Angers i en match som länge var mållös men med matchens enda mål avgjorde Tino till Lyons favör. I och med segern ligger Lyon på en tredjeplats i ligan och är obesegrade för åttonde matchen i rad. Tino står på 4 mål och 1 assist fördelat på 10 matcher.

I Italien var det glädjande att se Omar Colley tillbaka i startelvan för Sampdoria för första gången i Serie A sedan i slutet på September. Matchen förlorade de med 2-1 mot Bologna och Omar spelade hela matchen.

Från Benelux-länderna kan vi rapportera en viktig seger för Kerim Mrabti´s Mechelen i bottenmötet med Waregem. Mechelen vann med 2-1 och Kerim spelade 90 minuter som ensam forward. Gustav Engvall fortsätter att brottas med skadeproblem och saknades i truppen.
Utrecht spelade 1-1 mot Zwolle men Emil Bergström saknades även han pga skada.
Spelade gjorde däremot Simon Tibbling för sitt FC Emmen i den svåra bortamatchen mot AZ Alkmaar som hemmalaget vann med 1-0. Emmen har det tufft och är delad jumbo i serien. Inte så konstigt då de fortfarande inte har vunnit en ligamatch i år.

Även i Japan var ligaspelet igång igen efter ett uppehåll och Olunga gjorde som han brukar, mål. Närmare bestämt mål nummer 24 på 25 spelade matcher. Olunga´s lag Kashiwa var nykomlingar i högsta serien i år och kommer att sluta i mitten av tabellen. Att Olunga blir seriens skyttekung är dock ingen vågad gissning. Tabellen haltar något och tvåan i skytteligan har 8 mål upp på Olunga med 4 matcher att spela. Kashiwa har dock 7 matcher kvar och för Olunga handlar det mer om att slå förra årets 27 mål än att släppa skytteligatiteln.

I Sydkorea har säsongen tagit slut för Julian Kristoffersen och hans Jeonnam. Laget slutade i mitten på tabellen och Kristoffersen gjorde 5 mål på 24 matcher. I samma serie finns som bekant Kistas Kaka, Philip Hellquist. På det personliga planet så slutade han som delad intern skyttekung med 4 mål på 15 matchen med hans lag Asan blev jumbo i K League 2 (sydkoreas superettan).

I sydamerika hittar vi Luis Solignac utanför truppen för San Luis pga skada. Vårt andra blårandiga inslag gjorde däremot mål för sitt CRB i Brasilien. Pablo Dyego fick 61 minuter i CRB´s 2-1 vinst mot Nautico i brasilianska Serie B. Med det står han på 3 mål på 6 matcher och ett, hittills, lyckat utlån från Fluminense.

Någon som har det tyngre är Niklas Gunnarsson i Strömsgodset. En förlust med 2-1 mot suveräna Bodö/Glimt är inget att skämmas för men 11(!) raka matcher utan seger gör att de är farligt nära nedflyttning. I skrivande stund ligger de på negativ kvalplats och har 1 poäng upp till säker mark och 4 poäng ner till nedflyttning. 5 omgångar återstår av Tippeligaen.

På hemmaplan så börjar superettan att gå in i de 2 sista omgångarna och vi har blårandiga inslag i både topp- och bottenstriden.
På tredjeplatsen, och således allsvenskt kval, hittar vi fortfarande Jönköping Södra och Dzenis Kozica. Med 5 poäng upp till Degerfors och 4 poäng ner till Öster så talar mycket för att de får chansen att kvala sig tillbaka. Helgens bortamatch mot Ljungskile vanns med 1-0 och Kozica spelade 90 minuter.

I botten av serien är det ett riktigt getingbo och blåränder i nästan alla lag. På negativ kvalplats ligger Dalkurd och AFC och strax ovanför hittar vi Örgryte. Örgryte tog en tung bortaseger mot Västerås (0-3) efter ett tidigt 0-1 av Adam Bergmark-Wiberg som fick 82 minuter.
I Eskilstuna hade Degerfors chansen att säkra allsvenskt spel 2021 men AFC ville annat och vann med 2-0. Även här fick vi ett blårandigt mål efter dryga kvarten genom Wilhelm Loeper.

Inför Dalkurd-Trelleborg så stod båda lagen på 29 poäng och livsviktiga poäng stod på spel. I Dalkurd började **Hampus Finndell **och Oliver Granberg på bänken medans Omar Eddahri och Samuel Holm fick chansen från start. Efter dryga timmen fick hemmalaget straff och Samuel Holm fick chansen. Dessvärre missades den och Trelleborg kunde göra matchens enda mål i den 90e minuten. Hampus Finndell fick komma in med 10 minuter kvar och nu krävs det att Dalkurd rycker upp sig om de vill spela i Superettan nästa år.

Noterbart är också att Akropolis-Brage slutade 2-1. Oscar Pettersson fick 70 minuter och Robbin Sellin gjorde bortalagets mål. I Göteborg vann Öster mot Gais med 1-0 och tog sista livlinan för allsvenskt kval. Utlånade Johan Andersson fick komma in efter en timme i Sundsvall när Halmstad blev klart för Allsvenskan 2021 efter imponerade 0-6.

Utöver att Östers Stefan Karlsson har aviserat att säsongen blir hans sista i karriären så har även den gamla DIF-junioren Carlos Garcia (numera i Brage) gått ut med att nästkommande 2 omgångarna av superettan blir hans sista på elitnivå.

Höjdpunkter att hålla koll på under veckan:

  • Avslutningen i Superettan
  • Champions League-final i Afrika på Fredag! Zamalek mot Badji´s Al Ahly.
  • Får Omar Colley chansen från start i Sampdorias derby mot Genoa i Coppa Italia?
  • Fortsätter Tino´s målform i helgens hemmamatch mot bottenlaget Reims?
  • Tibblings Emmen tar emot Ajax på hemmaplan. Tar de säsongens första seger?
Djurgårdsfamiljen

Djurgårdsfamiljen

Hejar du på Djurgårn och är sugen på att bidra? Tveka in på att höra av dig via mail eller DM i sociala medier.