Som en legend, eller?

Foto: Nobbes Djurgårdsbilder

I en intervju med Djurgårdsfamiljen berättar sportchefen Bosse Andersson om hur han ser på säsongen, truppbygget inför 2021, jakten på talanger och om planerna för att få hem Nyasha Mushekwi och Simon Tibbling.

Det är nästan öde på Djurgårdens kansli denna regniga fredag i december. På grund av pandemin arbetar nästan alla hemifrån. Men unge Axel Bengtsson, Djurgårdens duktige mediearbetare, sitter tillsammans med en kollega och redigerar presentationsvideon med nyförvärvet Rasmus Schüller som ska släppas om några timmar. Bosse säger åt dem att visa mig videon.
Jag gör tummen upp och säger att de som vanligt gjort ett kanonjobb och får tillbaka ett ”du med”. Fint tänker jag, vi Djurgårdare peppar varandra.

Bosse Andersson visar in på sitt kontor och mina ögon söker sig direkt till den omtalade white board-tavlan med första-elvan, utlånade spelare och juniorer.

– Är det något speciellt du är nyfiken på, undrar Bosse.
Jag svarar att jag funderar på om Kofi Assare finns med i planerna och om Schüller står med. Antar att det stått mellan honom och Thern, säger jag.

Bosse hummar.
Kan vi räkna bort Thern då?
– Mhm.

Vi slår oss ned i varsin fåtölj. Bosse med två dosor snus framför sig på bordet.

Hur ser du på den här säsongen, hur har laget presterat?
– Det har varit bra och dåliga prestationer. Vi har förlorat fler matcher än vad jag trodde på förhand. Vi har släppt in fler mål än förra året. Det finns många matcher där man gått hem och känt att vi haft boll och initiativ men blivit hårt straffade. Det är en kluven känsla. Det har ju varit ett extremt annorlunda år med pandemin. Det har påverkat alla i klubben, ledare och spelare.

– Vi visste att den här spelartruppen skulle kunna vara med och slåss om topplatserna men vi hade brister i vårt truppbygge. Spelarna var med på att de kunde behöva spela på olika positioner. Samtidig gjorde vi klart att inga spelare som går in i säsongen skulle lämna utan man stannar säsongen ut, det var alla med på.

– Att vi var med och slogs om topp tre in i sista sekunden, kommer fyra och kan få spela Europa det är ganska bra om man ska summera. Klart man kan hitta matcher där vi borde tagit fler poäng men det går inte att vara bitter. Det har varit ett jävligt tufft år på många sätt men rent historiskt har det varit en ganska bra Djurgårdssäsong.

Inför sista omgången låg vi femma och med alla resultaten emot oss hade vi kunnat sluta sjua. Drog du en lättnades suck efter sista matchen?
– Ja, en lättnadens suck att det var slut eftersom det varit ett tufft år.

Jag var oerhört besviken efter den svaga avslutningen med förlust mot Falkenberg och gnaget, vinst mot ett mycket svagt Kalmar och så torsk på nytt mot Mjällby.
– Klart att det är tufft att tappa poäng mot Helsingborg och Falkenberg som åker ut. Vanligtvis ska man inte kunna slåss i toppen när man tappar de poängen.

Vad tycker du varit bra under säsongen?
– På plussidan har vi hanterat Covid-situationen bra. Jag är mer tveksam till om våra motståndare skött det lika bra. Jag känner att vi haft ett härligt gäng på Kaknäs. Jag tycker vi hanterat det bra både på och utanför plan. Klart att vi hade tagit mer poäng med publik. Jag tycker vi ska ha toppbetyg vad gäller det ekonomiska. Vi sålde Danielson och vi fick pengar för Tino Kadewere och Aliou Badji. Nu har vi dessutom sålt Karlström och Augustinsson. Hade det varit en normal säsong så hade vi kanske sålt dem redan i somras.

– Även om vi går in i 2021 utan publik så kommer Djurgården hantera det som bäst i klassen. Vi kan anpassa kostnader och se att det finns olika scenarier. Vi kan justera spelarlönerna efter hur det går med pandemin.

På vilket sätt då?
– Ända sedan pandemin bröt ut har det i de nya kontrakten vi tecknat funnits en klausul som gått ut på att om publiken uteblir så blir det lägre lön. I många lag har man sänkt lönerna men det kanske mer är kuttersmycken som de får lida för senare. Vi är inte den klubb som pröjsar mest men vi står för det vi gör och det känns skönt.

Hur ser kassan ut i jämförelse med andra Allsvenska klubbar?
– Det som betytt mest i år är Danielson-affären och att Kadewere och Badji gett intäkter. Det är tre extraordinära intäkter som vi inte förbrukat. Vi bör ligga topp tre ekonomiskt. Som en föreningsklubb som ägs av medlemmarna så är vi bäst i klassen, förutom Malmö då.

Vad gör Djurgården för typ av satsning 2021?
– Det känns som att vi är offensiva. Vi ska vara ett lag som slåss för att komma ut i Europa. Men vi måste också vara ansvarfulla i dessa osäkra tider och det hoppas jag att det finns respekt för. Vi är ytterst tacksamma för det stöd vi får från alla supportar, det ger ju en extra kraft.

Fint att höra! Kommer vi ha ett bättre lag 2021 i jämförelse med 2020?
– Ja det hoppas jag. Annars gör jag inget bra jobb.

Jag tänker att i och med pandemin hade du kunnat säga att vi ska ha ett minst lika slagkraftigt lag som 2020, men du menar alltså att vi kommer satsa och ha ett bättre lag?
– Ja det tycker jag, Vi kommer att ha ett bra lag men inte ta oss vatten över huvudet. Vi ska slåss om Europa.

Det knackar på dörren och kollegan Anna Bengtsson kommer med hämtmat till Bosse som har ett späckat schema. Efter intervjun är det möte på Kaknäs.
Under veckan gjorde han klart med Elias Andersson, 24, och tidigare nämnde Rasmus Schüller, 29, båda mittfältare.

Allt som allt ska 7-9 spelare på olika positioner rekryteras och Bosse flaggar för att det till skillnad mot en vanlig säsong kan dröja innan hela truppen är satt. Det kommer värvas spelare i januari och ända fram till mars.
– Vi kan även komma att sälja någon mer spelare.

Är Witry i riskzonen att försvinna?
– Ja han är i ett läge där han skulle kunna bli såld. Det är en av våra utmaningar 2021 att Witry kan komma att lämna. Vi måste se på både det sportsliga och det ekonomiska. Det är klart att vi har flera spelare som kan vara intressanta för andra klubbar men det mest realistiska är att Witry kan bli såld i januarifönstret eller i sommarfönstret. Det har varit klubbar som följt honom och klubbar som varit i kontakt med oss om hur vi ser på hans framtid. Men det förs inga diskussioner just nu. Men vi har ett internationellt transferfönster som kommer öppna i januari så det kan bli en sådan diskussion då.

Bosse säger att man scoutat en del norska spelare, men han vill inte närmare kommentera vilka.

– Vad gäller forwards är dem dyrast och svårast att hitta. Ska man vara med i toppen måste vi ha forwards som gör mellan 10-15 mål. På lång sikt måste vi ha utveckling i vår trupp. Det vi gjort tidigare är att vi utvecklat forwards och det ser jag som en nödvändighet 2021.

Han vill inte gå in djupare på det, men kanske kommer en spelare som kan konkurrera med Kujovic och Holmberg. När det gäller en föryngring av truppen säger Andersson att man kommer ha en lägre medelålder nästa säsong.

Det har ryktats om både 21-årige mittbacken Isak Hien i Vasalund och 18-årige vänsterbacken Wallenborg från Brommapojkarna.
– Hien har vi träffat och Wallenborg var jag och tittade på i onsdags. Det är två spelare på olika positioner som vi har en bra bild av.

På söndag kommer han att titta på 22-årige mittbacken Patrick Nwadike från Landskrona när laget möter Dalkurd i kvalet till Superettan.

Hur mycket tittar ni på Stockholmsförankring, ålder och Djurgårdshjärta när ni värvar?
– Vi har haft en bra kultur vad gäller Stockholmsförankring och där tappar vi några viktiga spelare nu. Vad gäller ålder har vi i stort sett haft samma lag 2018-2020. Ska du vara framgångsrik måste du ha erfarenhet. Har du kontinuitet, ja spelarna blir ju äldre för varje år. Men nu när det ska värvas kommer det bli en föryngring, det sker automatiskt.

Bland Djurgårdsfansen bubblas det mycket om eventuella hemvändare som Tibbling, Ekdahl och Mushekwi. Finns det något fog för att drömma om dem eller är det hopplöst?
– Nej dem bubblar vi om här också. Jag har en speciell relation till Mush. Han är otroligt tacksam för Djurgården. Han har ett år kvar på kontraktet med Kina och är väldigt välbetald. Jag skulle väldigt gärna se att han avslutar sin karriär i Djurgården.

Vad talar för att han skulle vilja flytta till Sverige?
– Han älskar Stockholm och har en svensk flickvän. Och vill bo i Stockholm. Och han vill inget hellre än att avsluta sin karriär här.

Jag pratade med Simon Tibbling igår * och han sa samma sak, att det vore en dröm att få avsluta karriären i Djurgården. Han vill inte komma som en trött 37-åring, utan han vill komma och sätta avtryck och ta titlar. Är det en person du har kontakt med?
– Du fick ju numret av mig. Så det förstår du väl att vi har en bra relation. Vi har undersökt frågan. Jag hoppas att han avslutar karriären i Djurgården och att han är max 30 och inte 37 när han kommer.

Under säsongen gjorde en handfull unga spelare från U-21 inhopp utan att etablera sig ordentligt. Hur ser framtiden ut för de yngre killarna i truppen? Om vi börjar med Linus Tagesson.
– Han debuterade mot Sollentuna i cupen och ska vara med när vi startar upp i januari, samma med Melker Jonsson. De är med i en trupp på 25-26 spelare.

Mattias Mitku?
– Han har ett avtal som går ut. Vi har en diskussion om hans framtid, han har ju fått spela en hel del. Min förhoppning är att han är kvar i Djurgården.

Vi hade ett par utlånade spelare. Hampus Finndell exempelvis.
– Han har kontrakt nästa år och har varit utlånad till Dalkurd där han fått mycket speltid förutom nu på slutet då han haft Covid-19. Han är med när vi börjar igen 11 januari.

Adam Bergmark Wiberg som varit utlånad till Örgryte?
– Han kom upp i åtta mål. Han har kontrakt till 2022. Och kommer nog vara med när vi startar upp i januari.

– De lag vi lånade ut spelare till (Finndell i Dalkurd, Bergmark Wiberg i Örgryte, Johan Andersson i Sundsvall, red anm), förutom Jönköping där Kozica spelar, hade ambitioner att vara med i toppen i Superettan. Det blev inte så, man hade hoppas på bättre resultat.

Mer vill han inte säga, men han låter förstå att ingen av spelarna slagit igenom på allvar under sina respektive utlåningsperioder.

Unge junioren Kofi Assare då?
– Precis innan du kom satt jag och pratade med honom och hans rådgivare. Han är född 02 vilket innebär att han är sista års junior. Det finns ingen garanti att han kommer vara med i A-laget men han kommer vara kvar i Djurgården. Han gjorde 13-14 mål på tio matcher i U-19 så det är klart att han är en spelare som är i gränslandet.

Hur är det att vara sportchef?
– Det är både pressande, jobbigt och roligt.

När jag frågar hur han tror att folk i framtiden kommer minnas hans tid som sportchef blir han för första gången under samtalet tyst och ser fundersam ut.
– Jag hoppas att jag har gjort ett bra jobb i Djurgården och att den dagen som jag och Henke slutar har det varit en stark utveckling och att vi är Sveriges framgångsrikaste klubb.

Kommer du ha någon ledighet under jul och nyår?
– Ja det kommer jag. Jag kommer ha tid att jobba med huset och på tomten, gå med röjsågen och koppla bort, det har jag inga problem med.

Du ska ha ett stort tack för det här året, kör hårt!
– Tack.

Vi rundar av och Bosse följer mig ut. När vi går genom kontorslandskapet vänder han sig mot mig.
– Hur tror du att man kommer minnas mig då, frågar han.
Jag svarar att han verkligen har gjort avtryck, att det kommer stå i historieböckerna att han spelade en huvudroll för denna mästarklubb.
– Som en legend eller?

Ja, som en legend, svarar jag.

  • En intervju med Simon Tibbling kommer på Djurgårdsfamiljen.se
Djurgårdsfamiljen

Djurgårdsfamiljen

Hejar du på Djurgårn och är sugen på att bidra? Tveka in på att höra av dig via mail eller DM i sociala medier.