Hjalmar Ekdal: "Jag kommer utvecklas i Djurgården"

Hjalmar Ekdal: "Jag kommer utvecklas i Djurgården"

22-årige Hjalmar Ekdal signerade under måndagen ett fyraårskontrakt med Djurgården. I en intervju med Djurgårdsfamiljen berättar han om sina pågående studier, utlandsäventyret i USA, att Djurgården kan komma att spela med en trebackslinje, drömmen om att spela ihop med storebrorsan, styrkorna som spelare och reaktionerna från Hammarby gällande övergången.

Foto: DIF.se

Hjalmar Ekdal signerade under måndagen ett fyraårskontrakt med Djurgården. I en intervju med Djurgårdsfamiljen berättar han om sina pågående studier, utlandsäventyret i USA, att Djurgården kan komma att spela med en trebackslinje, drömmen om att spela ihop med storebrorsan, sina styrkor som spelare och reaktionerna från Hammarby gällande övergången.

Vad kul att du skrivit på för oss, du är väldigt varmt välkommen till Djurgårdsfamiljen!
– Tack så mycket.

Vill du beskriva dig som person?
– Jag är en social person. Gillar att umgås med vänner och familj. Har de senaste två åren pluggat en del ekonomikurser på distans och det ska jag fortsätta med har jag tänkt. Det är bra att kunna koppla bort utanför fotbollen och det är bara en timme om dagen som gäller så det tar ingen onödig energi från fotbollen.

Ok spännande. Det är inte många fotbollsspelare som pluggar. Men jag hade faktiskt tänkt fråga om du har studerat efter gymnasiet. Vad är det för ämnen du läser?
– Jag försöker bygga en kandidatexamen i ekonomiämnen. Så jag kör på tills jag är färdig med det.

Kul. Marcus Danielson arbetade några timmar i veckan på en revisionsbyrå innan han drog till Kina. Han sa att det var bra för honom att göra något annat.
– Ja precis, det tror jag med.

Du omnämns som en offensiv mittback. På vilket sätt är du det?
– Det handlar om att mina främsta egenskaper gynnas i vårt offensiva spel. Jag är bolltrygg och spelskicklig och kan vara del i ett bollförande lag.

Ingår det i din repertoar att gå på offensiva räder?
– Ges möjligheten så gör jag det gärna. Man får avväga situationer, men det är absolut något som jag har i mig.

I intervjun med DIF.se så nämnde du att Tolle pratat lite med dig om din roll i Djurgården. Har han sagt något mer specifikt om den?
– Vi har inte hunnit prata så detaljerat. Men de har följt mig, gillar mig som spelare och tror att jag kommer utvecklas i laget och att jag kommer passa in bra i gruppen.

Har ni diskuterat att spela dig i en trebackslinje?
– Ja, det har han nämnt. Han sa att de sett mig spela trebackslinje och att de vet att jag klarar det. Han har också sagt att de är flexibla med hur de vill spela.

I en fyrbackslinje, hur vill du helst spela då?
– Som en av två mittbackar, vilken sida är inte jätteviktigt. Gärna till höger men det är inget krav.

Du har ju Djurgårdare i familjen. Hur är det med dig?
– Vi har följt Djurgården främst för att båda mina bröder är Djurgårdare, men det har inte varit något extremt supporterskap för min del.

Vad har du fått för reaktioner från Hammarby nu när du gått till oss?
– Ledningen har varit positiv och önskat mig lycka till. När det gäller fansen så försöker jag att inte bry mig men det har väl inte varit superglada toner, vilket kanske är förståeligt.

Finns det någon fotbollsspelare som du inspireras av?
– Svår fråga, men jag gillar Bonucci i Juventus. Värdesätter hans spelskickliga egenskaper. Tycker hans högerfot är väldigt imponerande.

Du har trots din unga ålder hunnit med ett gäng klubbar, bland annat UNC Wilmington Seahawks i USA. Vill du berätta om det äventyret?
– Ja det är det inte många som har koll på. Det var ett collegeäventyr efter gymnasiet. Det blev en säsong i en liten stad som heter Wilmington i North Carolina. Det var väldigt annorlunda, en mer fysisk fotboll som jag utvecklades av. Sedan varierade kvalitén rätt bra. Annars har jag spelat i BP hela min ungdom, i tolv år. Sedan Frej, Hammarby och Sirius.

Har du någon gång i din karriär tvivlat på din kapacitet?
– Ja, under tiden i ungdomslagen var jag inte alltid supermotiverad och inte bland de bästa heller. Jag hade mycket fokus på det sociala och ibland kändes fotbollen lite jobbig. Men jag har trots allt alltid velat spela fotboll så någon stor kris har det inte varit tal om.

Jag sticker i mellan med en fråga från Djurgårdsfamiljen-forumet där man är väldigt nyfiken på hur du ser på Elias Anderssons styrkor. Var tror du att han passar bäst, som sexa eller åtta?
– Åtta, han är en väldigt skicklig tvåvägsmittfältare. Har väldigt bra offensiva kvaliteter, löper mycket och tar mycket defensivt ansvar.

Vad har du för framtidsdrömmar?
– Inga specifika, jag vill ta mig så långt som möjligt. En familjedröm hade varit att spela med Albin. Det hade jag inte vågat drömma om tidigare men nu finns ju chansen. Han är superglad för min skull eftersom han är Djurgårdare.

Ska jag vara helt ärlig så hade jag inte tänkt fråga något om Albin, tänkte att du skulle vara jäkligt trött på att prata om det. Men tror du chanserna att han kommer till DIF ökar nu när hans lillebror skrivit på för fyra år?
– Ja de ökar nog litegrann. Men jag tror att han hade varit lika sugen även om jag inte varit i DIF. Kanske att han gör en extra ansträngning. Men jag vet att han är väldigt sugen. Men nu är han i Italien i ett år till och mycket måste klaffa.

Jaså är det bara ett år till? Då får han ju ta och komma nästa år.
– Ja.

Vad ser du mest fram emot nu när du skrivit på för DIF?
– Jag är jäkligt taggad på att komma igång, träffa laget och anpassa mig till spelet. Jag tog kliv förra året i Sirius och vill nu ta ytterligare kliv.

Vill du skicka med en hälsning till Djurgårdsfamiljen?
– Tack för alla fina välkomnanden. Jag kommer göra allt för att hjälpa klubben och för att göra fansen nöjda.

Djurgårdsfamiljen

Djurgårdsfamiljen

Hejar du på Djurgårn och är sugen på att bidra? Tveka in på att höra av dig via mail eller DM i sociala medier.