dif.se

Foto

Finska ligans ”Lilla Messi”

Finska ligans ”Lilla Messi”

Finska ligans ”Lilla Messi”

Finska ligans ”Lilla Messi”


Olle DIF Eriksson

Olle DIF Eriksson

3 år sen


Han kom tvåa i skytteligan i Finland med ett IFK Mariehamn som höll på att åka ur ligan. Nu ska finska ligans ”lilla Messi” ta nästa kliv i Djurgården som han kommer tillhöra de nästkommande fyra åren.

Djurgårdsfamiljen pratade med två experter på finsk fotboll som ger sin bild av nyförvärvet Albion Ademi.

Frågorna vi ställde:

1.Vill du beskriva Ademi som person? 2.Hur är han som fotbollspelare? 3.Hur var hans 2020? 4.Är detta en spelare som kan göra skillnad i Djurgården?

Andre Karring, före detta fotbollspelare i bland annat IFK Mariehamn. Följer finska ligan och Allsvenskan:

1. – Som person känner jag Ademi för dåligt för att helt kunna berätta hur han är, men det lilla jag vet om honom är att han är en jäkligt trevlig och jordnära kille men med det där ”Balkan”-tänket som gör honom väldigt driven och motiverad upplever jag det som. Han räds inte utmaningar.

2. – Som spelare är han helt otrolig! Jag har följt IFK genom alla år och kan säga att Ademi är den som imponerat mest på mig, då har IFK ändå sålt spelare som Arajuuri (nu i landslaget), Albin Granlund (tidigare ÖSK), Petteri Forsell mfl.

– Man borde inte jämföra honom med tidernas bäste, det skulle inte vara rättvist. Men hans driv med bollen, tempoväxlingar, låga tyngdpunkt och finess gör att han kan beskrivas som finska ligans och kanske också Allsvenskans ”lilla-Messi”. Han har grym potential och är ju bara 21 bast!

3. – Han blommade ut 2020, ingen trodde nog att han skulle ha detta i sig. Otroligt kul att se och jag kan garantera att utan Ademi hade IFK Mariehamn inte spelat ligafotboll 2021. Han bokstavligen BAR laget och slutade ju 2:a i skytteligan i ett lag som sånär höll på att åka ur ligan.

4. – Detta är definitivt en spelare som gör skillnad, jag hoppas verkligen för honom och DIF att han fortsätter där han slutade 2020 för i så fall lär han inte stanna i Djurgården hela kontraktstiden. Jag upplever att för att han skall få skina till max så behöver han en ganska fri roll, men jobbar också otroligt bra defensivt.

Linn Ekebom, sportredaktör Nya Åland:

1. – Ademi är en väldigt trevlig kille som är lätt att ha att göra med. Han är självsäker och ärlig men jag har aldrig upplevt honom som arrogant eller otrevlig. Han är också alltid väldigt noga med att även berömma laget för sina egna framgångar. Han talar flera språk, dock inte svenska.   2. – Som fotbollspelare är han kvick och tekniskt kunnig med ett jäkla bra skott. Han har emellanåt en tendens att lita lite för mycket på sina egna förmågor och glömma laget men i många fall har det lönat sig (om man ser på mängden mål han gjort under föregående säsong). Han älskar att göra mål och det märks ­– på gott och ont.   3. – Överlag var hans säsong bra. Framför allt i början av säsongen då IFK som lag var mer på g. Mellan säsongsstart fram till september så gjorde han majoriteten av sina mål. Han blev även vald till månadens spelare i augusti i Veikkausligan. Under hösten så gick det sämre för IFK och även för Ademi.  Ändå tog han andraplatsen i finska herrligans skytteliga med 14 gjorda mål på 22 ligamatcher. Ademi var en stabil spelare under hela 2020 – även om han gjorde färre mål under senare delen av säsongen.   4. – Om han är en spelare som kommer att göra skillnad i Djurgården är svårt att säga. Jag är lite för dåligt bekant med Djurgårdens spel i nuläget. Det jag kan säga är att det ännu finns en ganska stor skillnad i nivå när man tittar på finska högsta ligan och svenska högsta ligan. Ademi hörde absolut till en av de bättre spelarna i Veikkausligan men det är fortfarande ett steg att gå till ett allsvenskt lag. Jag tror däremot absolut att han kan vara en tillgång i Djurgården – förutsatt att man lär sig nyttja hans starkaste förmåga - skottet. Är han på rätt plats vid rätt tillfälle blir det ofta mål.

Det låter minst sagt lovande. Ademi väntas ansluta till Djurgården under nästa vecka.

Faktaruta: Position: Yttermittfältare Född: 1999 Längd: 1,73 m Tröjnummer: 11 Tidigare klubbar: IFK Mariehamn, PS Kemi, Ekenäs IF, Inter Turku, TPS Landskamper: Albanien U21 (5), Finland U19 (11), Finland U18 (2), Finland U17 (5).