dif.se

Foto

Hampus Finndell: ”Mina chanser är ganska goda”

Hampus Finndell: ”Mina chanser är ganska goda”

Hampus Finndell: ”Mina chanser är ganska goda”

Hampus Finndell: ”Mina chanser är ganska goda”


Olle DIF Eriksson

Olle DIF Eriksson

3 år sen


Det är som bekant många nya ansikten i Djurgården inför denna säsong. Som supporter är det lätt att fokus hamnar på någon av de nya unga spelarna. Men faktum är ju att vi sedan tidigare redan har talangfulla och utvecklingsbara spelare i truppen. Hampus Finndell är en av dem, tillbaka från en säsong i Dalkurd i Superettan där han gjorde 24 matcher under fjolåret.

Redan som tio-åring omnämndes Finndell som en ung supertalang. Som tolvåring tog han steget till Brommapojkarna från Västeråsklubben IK Franke. BP:s sportchef på ungdomssidan, Tommy Söderström, omnämnde honom som ”kanske den störste talangen” som klubben någonsin haft. ”Hans fotbollshjärna är unik” ansåg Söderström.

Som 16-åring provade han vingarna ute i Europa med Groningen. 2018 kom han tillbaka till Sverige och skrev på för Djurgården, ett kontrakt som löper ut efter denna säsong.

Allt som allt har det blivit en match från start och ett inhopp i Svenska cupen samt tre inhopp i allsvenskan för Finndell i Djurgårdströjan.

Djurgårdsfamiljen lyfte luren en träningsledig lördag för att höra hans tankar inför omstarten i blåränderna.

Hej Hampus, hur är läget? – Jättebra, det är skönt att vara igång med träningen och allt.

Man glömmer lätt att du bara är 20 år, då du varit med rätt länge. – Jag har ju varit med sedan 16-17-års åldern. Jag är inte en ung talang längre, men bara 20 år och har förhoppningsvis mycket kvar att göra innan karriären är över. Jag hoppas att jag har 17 år kvar som spelare. Det gäller att ta hand om kroppen och hålla sig skadefri, vilket jag klarat bra hittills.

Vad har du tagit med dig från fjolåret i Dalkurd? – Mycket, jag har vuxit både som person och fotbollspelare. Att få lira matcher kontinuerligt har varit skönt, har njutit av att spela fotboll. Man utvecklas mycket av att få kontinuerlig matchning, man blir en mer komplett spelare.

Fick du någon respons från Kim och Tolle eller Bosse? – Förra året hade jag kontinuerlig kontakt med Bosse, framförallt under hösten då vi pratade om att jag skulle komma tillbaka. De har kollat matcher och gett mig feedback. Från Djurgårdens sida tyckte man att det var viktigt att jag fick lira mycket. På så sätt var det bra men det var väl ingen bra säsong för Dalkurd. Men jag fick det jag behövde.

Har du hållit kontakten med spelarna i laget? – Ja, men framförallt med Karlis, Jonis och Ring som inte är kvar. Men även en del med Vaiho. Vad gäller de nya spelarna så kände jag Hjalmar Ekdal sedan BP-tiden och Isak Hien mötte jag som 13- 14-åring då han var forward i AIK. Han och Alexander Isak lirade tillsammans men vi i BP hade inga problem att slå gnaget. Men det är svårt under Coronan att hitta på saker med lagkamraterna efter träningarna. Det blir ju mest att man lär känna varandra i samband med träning.

Har du utvecklat någon del av spelet sen sist i Djurgården? – Har alltid gillat att ha boll och har inte haft defensiven som min främsta styrka men där har jag lyft mig. Nu är jag även delaktig i defensiven och är en bollvinnare. Jag har lärt mig mycket av att träna med Ulven och Karlis.

Jag tycker du har en del likheter med Karlis. – Ja, det har jag hört förr kan jag säga. Vi gillar båda att driva boll från mitten och vara delaktiga i både offensiven och defensiven. Det finns absolut en del likheter.

Hur ser du på säsongen som kommer? – Det är en spännande säsong med många nya ansikten, så det gäller att visa framfötterna om man vill spela. Tror det blir ett roligt år och man hoppas att publiken kommer tillbaka. För egen del hoppas jag att få spela så mycket som möjligt och få fart på allting igen.

Vilka positioner konkurrerar du om? – Det är väl mestadel som 6,8 och tia. Men jag har inga problem att utgå från kanten i en friare roll, gå in centralt och öppna upp för ytterbacken.

Hur ser du på dina möjligheter att få speltid? – De bästa spelar, visar man framfötterna så. Jag tror mina chanser är ganska goda.

Vid utebliven speltid, vill du gå på lån då eller är det uteslutet? – Jag har inte resonerat så mycket kring det, jag fokuserar på här och nu. Nu ska jag konkurrera om en plats. Det som händer sedan får man ta då.

Har du några tankar kring ditt utgående kontrakt? – Nej, faktiskt inte. Jag försöker bara ta tillvara på det här året så får man se vad framtiden utvisar. Det kan svänga fort i fotboll. Jag vill njuta av det här året.

Är det speciellt med så många nya spelare i laget? – Ja, det är kul med nytt blod och många nya hungriga spelare. Ingen kan ta något för givet, på så sätt är det positivt. Man märker det redan nu efter två veckor att alla verkligen vill ta för sig. Och det ska bli kul och se om vi kan få uppleva det vi upplevde 2019. Jag tror det kan blir ett jättebra år.

Har du någon framtidsdröm med ditt fotbollsspelande? – Ja, det är att slå igenom i Djurgården, bli såld, komma ut i Europa och få en europeisk karriär och sedan vända hemåt till Djurgården igen. Jag skulle vilja spela Premier League eller Serie A. Det är en lång väg men ingen omöjlighet.

Nej abolut inte. Det är vad vi Djurgårdare också hoppas på. Vi håller tummarna för dig Hampus. – Tack, jag önskar dig en trevlig lördag.

Hampus Finndell Ålder: 20 år Bor: På Kungsholmen. Född och uppvuxen i Västerås. Klubbar: IK Franke, IF Brommapojkarna, Groningen, Djurgården, Dalkurd (på lån), Djurgården. Landslagsmeriter: Sexton matcher i U17- och nio matcher i U19- landslaget.