dif.se

Foto

Bosse Andersson om Asoro: ”Har egenskaperna som vi kanske saknar”

Bosse Andersson om Asoro: ”Har egenskaperna som vi kanske saknar”

Bosse Andersson om Asoro: ”Har egenskaperna som vi kanske saknar”

Bosse Andersson om Asoro: ”Har egenskaperna som vi kanske saknar”


Olle DIF Eriksson

Olle DIF Eriksson

3 år sen


Det var sannerligen en riktig sillybomb som slog ned i Fotbolls-Sverige och Allsvenskan under måndagsförmiddagen. Joel Asoro, 21 år, har signerat ett fyraårskontrakt med Djurgården. Asoro som representerat klubbar som Swansea, Sunderland och Groningen väljer nu att komma hem till Stockholm, något som sportchef Bosse Andersson är mycket nöjd med.

Är tanken att han ska gå in och leverera direkt i Svenska cupen? – Han ansluter nästa tisdag och till helgen då har vi Brage i cupen. Så det blir nog lite kort inpå. Däremot kommer han vara spelklar för cupen och är säkert med i gruppspelet. Han ska smyga igång och växa in i det.

Hur stora förväntningar har du på honom? – Vi vet ju att det är en väldigt skicklig spelare, rent historiskt har han omtalats som en stor talang. Men han har haft en jobbig tid ute i Europa. Nu kommer han hit för att ta nya steg. Han vill känna sig trygg i miljön och behöver känna förtroende.

– Det är ju flera spelare som kommit hem till Allsvenskan de senaste åren och sedan gått vidare ut igen. Vi ska fixa hacket i kurvan så hans karriär tar fart.

– Joel har höga krav på sig själv och ambitioner. Vi har en stark tro på honom. Vi förväntar oss att han ska vara en väldigt viktigt spelare med egenskaper som vi kanske saknar i vår trupp.

Vilka är de egenskaperna? – Han är extremt snabb, kraftfull och skicklig med boll.

Att ni skrev ett fyra årskontrakt, hur är det möjligt ekonomiskt? – Det bygger på att Joel var glasklar över att han inte ville vara utlånad. Han har varit det tidigare. Han ville ha en trygghet och en bas. Att det ska finnas en långsiktighet. Slump och timing spelar också in. Swansea har nog diskuterat större summor tidigare. Hade inte ”coviden” kommit hade han nog varit kvar ute i Europa. Att investera i spelare är svårare nu. Men vi kan erbjuda tryggheten.

Finansieras värvningarna av försäljningarna av Augustinsson och Karlis? – Vi var ju rätt försiktiga 2020. Vi kände oss trygga med att klara oss utan publik. Men nu har vi mycket pengar och vi ser det här som en bra investering.

Om han ska spela som en nia konkurrerar han med Kalle, Kujovic och Jaimacanen som vi alla väntar på. Det är fyra spelare på samma position. – Joel vill själv spela nia. Men det är det bästa laget som ska tas ut. Mitt ansvar är att bygga en trupp långsiktigt. Sedan kan ju vissa av de här namnen spela på flera positioner. – Nu måste jag snart avsluta här, ska in på ett möte.

Finndell har överraskat positivt. – Ja, men jag såg direkt att han utvecklats mycket av all speltid 2020. Så det är positivt.

Målvaktsfrågan, kommer ryssen? – Vi har en stark tro på att vi ska kunna lösa det.

Det klickar till i luren och ”Super-Bosse” har på sitt karakteristiska vis avslutat samtalet. Vi tackar för att han tar sig tiden för Djurgårdsfamiljen i dessa heta sillytider.

Intervju