dif.se

Foto

Markus Lantz om Löfgren: ”Han kommer spela i Bundesliga en dag”

Markus Lantz om Löfgren: ”Han kommer spela i Bundesliga en dag”

Markus Lantz om Löfgren: ”Han kommer spela i Bundesliga en dag”

Markus Lantz om Löfgren: ”Han kommer spela i Bundesliga en dag”


Olle DIF Eriksson

Olle DIF Eriksson

3 år sen


Mittbacken Jesper Löfgren är klar för Djurgården. Djurgårdsfamiljen ringde upp Löfgrens tränare från förra säsongen, Marcus Lantz, för att höra hur han ser på sin tidigare adept. Lantz tog Mjällby, med Löfgren i backlinjen, till en imponerande femteplats i Allsvenskan 2020.

Hej Marcus, hur skulle du beskriva Jesper Löfgren? – Jag har bara positivt att säga om Jesper. Han spelade 29 matcher i Allsvenskan förra året och var topp tre av mina bästa och jämnaste spelare. Jag skulle säga att han var en av Allsvenskans bästa mittbackar, det står jag för. Han är en väldigt lojal, professionell och målmedveten spelare. Efter säsongen var jag förvånad över att ingen toppklubb i Allsvenskan tog honom med tanke på vad han presterat och hur han har utvecklats i Mjällby. Jag var faktiskt orolig redan förra sommaren att någon skulle ta honom.

– Som person är han ödmjuk, bra på att lyssna, men lite för snäll så han behöver bli mer högljud och ta för sig mer, det kan han jobba på.

Vad är hans styrkor som spelare? – Idag är det så jäkla modernt med spelande mittbackar men Jespers styrkor är inte i passningsspelet. Han är duktig på det men han vet framförallt vad det innebär att vara försvarare, att nicka bort bollar och täcka bort skott och så vidare. Han vet sina styrkor respektive svagheter. Jag skulle inte bli förvånad om hans säljs utomlands inom två år för ett antal miljoner. Jag kan tänka mig att han går till en mittenklubb i Bundesliga. Djurgården kan tjäna mycket pengar på honom.

– Han har en väldigt bra inställning och vill hela tiden bli bättre. I Mjällby var han först in på träningarna och sist ut. Jag ställde mycket krav och många spelare klarade inte av det. Men Jesper gjorde det. För Kim och Tolle som är av samma skola som en annan funkar det att ha en hög kravbild, men det gjorde det inte i Mjällby. Det var därför jag fick gå. Jag tror att Jesper kommer bli en ännu bättre fotbollsspelare i Djurgården på grund av just det, att tränarna får ställa krav.

– Jag gillar Kim och Tolle, där läggs inga fingrar emellan. Är du bra får du höra det, är du dålig får du höra det. Det är lite osvenskt och det är inte i så många klubbar i Sverige där det funkar så.

Är det något särskilt som Jesper skulle kunna utveckla som spelare? – Han skulle kunna jobba med passningsspelet, både det korta och långa. Det är absolut inte dåligt men det kan bli bättre. Och sedan, som jag var inne på tidigare, kan han ta för sig lite mer.

Avslutningsvis, har du hunnit se några matcher på försäsongen med de allsvenska lagen? – Jag har inte kollat träningsmatcher men Svenska cupen, där matcherna faktiskt betyder något, har jag tittat på. Och är det något lag som imponerat där så är det Djurgården, det ser spännande ut.

Intervju