Olle Eriksson

Foto

Vasyutin: ”Det finns alltid saker att utveckla”

Vasyutin: ”Det finns alltid saker att utveckla”

Vasyutin: ”Det finns alltid saker att utveckla”

Vasyutin: ”Det finns alltid saker att utveckla”


Olle DIF Eriksson

Olle DIF Eriksson

3 år sen


Förra säsongen knorrades det både på tränarbänken och bland fansen över målvaktssituationen i Djurgården. Kanske är ”Aleks” den ryska pusselbit som lagbygget behöver för att ta en topp-placering i årets allsvenska.

Aleksandr Vasyutin, 26 år, har nu varit i Djurgården i två månader. I den allsvenska premiären borta mot Elfsborg gjorde han en förtroendeingivande insats och höll nollan. Djurgårdsfamiljen åkte till Kaknäs och fick ett samtal med den ryske målvakten.

Den en och en halv timme långa träningen i strålande sol är över. Aleksandr sätter sig till rätta vid sidlinjen på en pilatesboll och knäpper dit mikrofonen på träningsoverallsjackan.

Hej Aleksandr, eller säger man Sasha? – I Ryssland är det ett vanligt smeknamn när man heter Aleksandr men här i Sverige kallas jag oftast för Aleks.

Nu har du bott i Stockholm i två månader. Vad tycker du om stan? – Jag trivs jättebra. Det är väldigt likt St: Petersburg med alla byggnader, vattendrag och havet. Jag känner mig som hemma. Alla pratar engelska så jag har inga problem att klara mig.

Har du några favoritplatser? – Nej, det är ju väldigt speciellt med Covid-19. Jag håller mig hemma mycket, är med min tjej och går ut och går med hunden, det blir inte så mycket mer.

Vad skönt, antar jag, att du inte bor här ensam. – Ja, det är fint.

Vad gör din tjej om dagarna? – Hon är grafisk designer och driver ett företag tillsammans med en kompis.

Har du några vänner utanför fotbollen i Stockholm? – Nej det har jag inte. Det är några ryssar som hört av sig och erbjudit hjälp om jag behöver. Det är fint.

Vad gör du annars på fritiden? – Jag gillar att laga mat. Promenera med hunden, det är tjejens hund, min egen är kvar hemma i Ryssland. Men jag hoppas kunna hämta hit den. Sedan jag kollar mycket fotboll, lite tv-serier, filmer och så läser jag böcker.

Vad läser du? – Jag är intresserad av psykologi och det mentala. Läser mycket biografier, exempelvis om tränare som Mourinho och Ancelotti. Det är intressant att få en inblick i hur de tänker och känner.

Har du läst Zlatans biografi? – Ja absolut, det finns två böcker om honom.

Jag läste en intervju med dig i en rysk tidning där du pratade om din mormor. Ni verkar ha en nära relation. – Ja självklart. Vi har väldigt bra relationer inom familjen. Som liten tog mormor hand om mig och min bror då mina föräldrar var ganska upptagna med sina arbeten. Vi var två aktiva pojkar så hon ville att vi skulle ha aktiviteter utanför skolan. Eftersom vi brukade titta en del fotboll på tv så kollade hon upp stans bästa fotbollsakademi och såg till att vi fick börja där.

Har ni fortfarande bra kontakt? – Ja, men hon är inte så bra på det här med modern teknik utan har bara en gammal telefon. Men när mina föräldrar hälsar på henne så FaceTimear vi. Och när jag är i Ryssland så hälsar jag på henne och dricker kaffe.

Har du fått några kompisar i Djurgården? – Du menar lite närmare vänner? Du vet, nu under pandemin så går vi inte ut av säkerhetsskäl. Men vanligtvis så är jag en kille som frågar alla, ”är det någon som vill hänga med och dricka kaffe”. Jag är en social person som gärna hittar på saker istället för att sitta hemma. Men nu är det speciella tider, förra året var jag mest hemma och det är lite samma i år.

Om Zenit (som Aleksandr är utlånad från) mötte Djurgården, vad hade resultatet blivit? – Det är väldigt svårt att säga. När jag spelade i Norge med Sarpsborg 08 mötte vi Zenit i en träningsmatch och förlorade med 2-1. Det var en jämn match. Jag tycker att vi är i bra form, vi har ett högt tempo och är bra offensivt så det hade blivit en tuff match för Zenit.

Finns det några skillnader mellan svensk och rysk fotboll? – Jag tror att fotbollen i varje land är speciell. Men jag tycker att fotbollen här är modern. Alla lag vill spela fotboll, intensiteten är ganska hög, det är bra fart på spelet.

Du gjorde mål i Finland med FC Lahti, berätta om det. – Det var i min debutmatch då vi låg under mot ett bottenlag. På tilläggstid fick vi en frispark. Jag sprang upp och nickade in kvitteringen.

Wow, härlig debut. Vad har du för mål med karriären? – Jag fokuserar på nästa träning, att göra det så bra som möjligt varje dag. Med hårt arbete kommer man framåt.

Kan du tänka dig att vara kvar i Djurgården även nästa säsong? – Ja, varför inte? Jag trivs väldigt bra. Jag hoppas att det funkar bra för både mig och klubben. Vi får se, jag ska göra mitt bästa och så får vi hitta en lösning.

Vad tycker du om din egen prestation så här långt i Djurgårdströjan? – Den är ok.

Förra matchen var du jättebra. – Jag försöker alltid göra mitt bästa, men det var ingen perfekt match sist, det finns alltid saker att utveckla.

Var det något särskilt du tänker på? – Det är detaljer som jag får jobba på.

Jag hoppas att du känner fansens tiltro till dig. – Det gör jag, men det är viktigt med balans mellan att ha självförtroende och press på sig. Det får inte bli för mycket av någon av de två sakerna.

Är det någon av dina lagkamrater som du tycker sticker ut? – Det finns många bra spelare men det är inget jag pratar om utåt. Jag kan prata om det med grabbarna.

Vilka är dina styrkor respektive svagheter? – Jag känner mina sidor men jag låter andra tycka till om dem. Jag vill inte beskriva mig själv.

Nästa match är på söndag mot IFK Norrköping. Vet du något om dem? – Ja självklart, vi har pratat om dem. Men vi fokuserar framförallt på vårt eget spel och vad vi är bra på.

En fråga som många Djurgårdare kräver svar på är vad du tar i bänkpress? – Haha. Nu för tiden maxar jag inte. Det gjorde jag som yngre. Då var det jätteviktigt vad man maxade. Nu är jag smartare och tränar bättre. Men jag gör ett par reps på 85-90 kilo.

Vill du hälsa något till Djurgårdsfansen? – Vi saknar dem så mycket och vill ha dem på läktarna. Jag hörde att det skulle komma åtta personer på söndag. Vi får hoppas att den siffran ökar på allt eftersom. Jag vet att vi har grymma fans. Det var fantastiskt vad fansen gjorde inför Elfsborgmatchen när vi åkte från stan med bussen.*

*Det brändes bland annat bengaler.

Aleksandr Vasyutin är utlånad från Sankt Petersburg-laget FC Zenit säsongen ut. Djurgården har en option på att löpa loss målvakten.