Spelarbetyg Djurgården - Östersund

Foto: Erik Wibaeus

Efter den snöpliga förlusten mot Degerfors skulle DIF studsa tillbaka mot Östersund. Vi skulle få svar på om matchen mot Degerfors var en tillfällighet eller inte och vi kan nog lugnt konstatera att det med största sannolikhet var en tillfällighet. Blåränderna körde över Östersund efter noter och vann tämligen komfortabelt med 2-0. Ett slutresultat som utan överdrift hade kunnat vara trefaldigt större. Nedan följer spelarbetygen där skalan är 1-10 och där 4 är godkänt.

Aleksandr Vasyutin - 4

Självklart otroligt svårt att ens bedöma Aleksandrs insats. Hade knappt något att göra på hela matchen, men samtidigt är det ju bara ett gott betyg till resten av laget. Fick väl plocka ner ett par inlägg och avvärja några djupledsbollar, men så mycket än så utsattes han inte för. Går ju samtidigt inte heller att underkänna honom då han inte gjorde några fel eller misstag. Hade nästan kunnat sitta bredvid målet i en brassestol och vara åskådare till matchen.

Aslak Witry - 7

Visar för femtioelfte gången i ordningen att han är en av allsvenskans bästa ytterbackar. Hade full kontroll på sin kant defensivt och samtidigt var han väldigt delaktig i offensiven. Första 30 minuterna var han nästan mer högerytter än högerback och det är snarare ett understatement att Östersund hade stora problem på sin vänsterkant när Aslak kombinerade sig fram med Chili gång efter annan. Fick även en assistpoäng efter en fin semi-crossboll. Slog kanske bort ett par djupleds- och crossbollar, men så mycket mer än så gick inte att plita ner på minuskontot. En mycket bra insats av Aslak!

Jacob Une Larsson - 7 (UT 65')

Återigen en solid insats från Une. Har inlett den här säsongen urstarkt och det syns inte minst i kolumnen för insläppta mål. Fortsatte här på samma fina sätt och gav aldrig Turgott eller Perry någon chans. Hade ändå en ganska svår matchbild att förhålla sig till där Östersund verkade väldigt bekväma i att försvara sig lågt och gå på omställningar, men Une hanterade detta föredömligt. Vann många dueller, läste många passningar och drev ofta bollen framåt när tillfälle gavs. Utgick tyvärr skadad med dryga timmen spelad. Vi får hoppas han kan medverka i derbyt på söndag.

Hjalmar Ekdal - 8

Vad är det för spelare vi värvat? Ser ut som Franco Baresis arvtagare. Skämt åsido har Hjalmar överträffat alla förväntningar med råge. Står rätt nästan hela tiden, läser situationer före alla andra och vinner nästan alla dueller han går in i. Därtill har han visat en riktigt skarp fotbollshjärna när han ofta driver fram bollen och hittar bra passningsalternativ. Igår fick vi även se prov på Hjalmars fina teknik när han tvåfotade sig förbi tre spelare på offensiv planhalva! Fick någon typ av känning i foten i den andra halvleken, men fullföljde matchen trots allt.

Elliot Käck - 7

Saknades i laget senast när han fick tillökning i familjen. Visade omgående i denna match att hans startplats känns ganska ohotad. Fyllde rikligt på i offensiven och var följsam på dom defensiva omställningarna. Slog många fina crossbollar till Bärka och Kalle och var i största allmänhet frejdig ute på sin kant. Har inlett den här säsongen på ett starkt sätt, vilket är roligt att se. Förtjänar ofta mer beröm än han får!

Rasmus Schüller - 7

Lyfte sig rejält jämfört med Degerfors-matchen. Vann många dueller på mittplan och fördelade passningar i ett högt tempo både centralt och ut på kanterna. Hade full kontroll på det mesta som skedde runtomkring honom, vilket blev extra tydligt eftersom laget hade så stort spelövertag i merparten av matchen. Fungerar verkligen helt perfekt som balansspelare med sin fysik och fina passningsfot. Fick även han någon typ av känning, men vad undertecknad hört ska det bara ha rört sig om en krampkänning.

Curtis Edwards - 6 (UT 83')

Blev något av en hackkyckling efter Degerfors-matchen. Visade här att han kan betydligt bättre och det var nog välbehövligt för hans självförtroende och även för chanserna att fortsätta utmana om en startplats. Höjde sitt passningsspel markant och hittade ofta fria ytor där han kunde fungera som en länk i lagets uppbyggnadsspel. Om inte Hampus är tillbaka till helgen lär han nog även starta i derbyt. Då gäller det att han hänger med fysiskt, för det kommer nog bli en annan typ av match.

Magnus Eriksson - 8

Har varit en av planens bästa spelare samtliga matcher hittills och detta var inget undantag. Har ett finger med i nästan allt som händer offensivt både vad gäller uppbyggnadsspelet men även runt sista tredjedelen. Jobbade även stenhårt i defensiven, vilket inte minst syntes i den första halvleken när han vann tillbaka bollen efter en farlig Östersundskontring. Blev även denna gång noterad i poängprotokollet när han slog en riktigt fin hörna som Löfgren nickade in. En sann fanbärare som ingjuter trygghet och som alltid har lösningar på problemen som uppstår.

Edward Chilufya - 9 (UT 78')

Planens gigant! Inledde otroligt piggt när han gång på gång tog sig förbi Kpozo ute på högerkanten och även fick till en del farliga inspel som mycket väl kunde resulterat. Sedan tog det inte mer än 10 minuter innan han tog emot bollen, löpte förbi tre Östersundsspelare och dundrade in ett skott vid den bortre stolpen. Fortsatte vara väldigt delaktig i spelet även efter detta när han ofta kombinerade sig fram på sin kant och skapade oreda för motståndarförsvaret. Mattades av något i den andra halvleken, men med tanke på hur frenetisk hans offensiv var i första halvlek var det inte så konstigt. En styrkedemonstration efter att han missat ett par riktigt heta chanser i de tidigare matcherna.

Kalle Holmberg - 7 (UT 65')

Jag lider verkligen med Kalle. Han gör allt rätt i den här matchen och förtjänade definitivt att få göra ett mål. Framförallt när han fick en perfekt djupledspassning av Chili där han snyggt tog med sig bollen och placerade avslutet bredvid Keita, men på något sätt lyckades keepern få upp en näve. Utöver denna jättechans fick han även ytterligare ett par ganska heta chanser, men då fick han antingen dåliga bollträffar eller så blockerades avsluten. Jobbade outtröttligt i presspelet och hjälpte verkligen laget att vinna tillbaka mängder av bollar långt ner på Östersunds planhalva. Det är bara målen som fattas för Kalle, men fortsätter han såhär är jag säker på att dom kommer i sinom tid.

Nicklas Bärkroth - 6

Har efter Malmö-matchen varit lite mer anonym utan att på något sätt vara dålig. Har helt enkelt överglänsts av sina lagkamrater. Löpte som vanligt kopiöst i presspelet, men även när han skulle skapa yta åt sig själv bakom Östersunds backlinje. Hade ofta fint kombinationsspel med Käck, Kalle och Mange men hamnade inte i några direkt farliga lägen. Med det sagt så kräver jag inte att han ska leverera poäng i varje match då han oftast bidrar med så många löpmeter och hårt jobb ändå.

Bänken

Joel Asoro - 4 (IN 65')

Fick göra sitt hittills längsta allsvenska inhopp vilket givetvis är glädjande. Visade prov på styrka och snabbhet när han löpte sig till ett par lägen, men överarbetade oftast de situationer som uppstod. Behöver mer speltid för att höja sin form, men detta var definitivt ett embryo till något lovande!

Jesper Löfgren - 7 (IN 65')

Fick hoppa in när Une var tvungen att kasta in handduken. Kändes väldigt trygg i närkampsspelet och hade ett fint samarbete med Ekdal och övriga lagkamrater. Gjorde sitt första mål när han vann en nickduell mot flertalet Östersundspelare och knoppade in 2-0 målet. Man kan inte begära speciellt mycket mer av et inhopp.

Haris Radetinac - 4 (IN 78')

Startade senast som vänsterback, men fick nu infinna sig i att återgå till bänken. Fick knappt tjugo minuter när han byttes in mot Chili och han gjorde helt enkelt jobbet den tid som återstod. Inga krusiduller, utan jobbade hårt i presspelet och vann ett par frisparkar.

Emmanuel Banda (IN 83')

Spelade för kort tid för att betygssättas.

Kim & Thomas - 8

Studsade omgående tillbaka till det fina spelet vi såg mot Malmö. Östersund fick aldrig vila med bollen då laget satte en enormt hög press under i stort sett hela matchen. Då märks det extra tydligt att lagets fysik tillhör en av ligans bästa när man så konsekvent lyckas med ett så krävande jobb. Passningstempot var oftast väldigt högt och när vi började kombinera oss framåt i planen var det sällan Östersund hängde med. Som jag skrev i ingressen var det egentligen rätt märkligt att den här matchen bara slutade 2-0, för sett till spelövertaget borde det snarare blivit 5-0. Ineffektiviteten är även det enda negativa man kan ta med sig från den här matchen rent spelmässigt. Det är dock inget man kan lasta vårt tränarpar för då det mer känns som tillfälligheter än brist på skicklighet. Har fått en riktig smakstart på Stockholmsarenan med tre raka segrar där vi spelmässigt varit helt överlägsna i samtliga matcher. Då får man även komma ihåg att det är väldigt bra lag vi mött i dessa matcher. Spelidén verkar helt glasklar för samtliga spelare och någonstans där ligger nog den största förklaringen till att laget presterat så bra. Även om de tidigare hemmasegrarna var mer meriterande var denna seger väldigt viktig och gav ännu ett kvitto på att vi gör väldigt mycket rätt just nu.

Djurgårdsfamiljen

Djurgårdsfamiljen

Hejar du på Djurgårn och är sugen på att bidra? Tveka in på att höra av dig via mail eller DM i sociala medier.