Efter uppehållet inför bajen

Foto: Nobbes Djurgårdsbilder

Uppehållet kom lägligt, i alla fall för mitt själsliga liv. Jag gick sönder inuti efter torsken mot aik. Med åldern har jag lärt mig att ta förluster. Men när dom sker mot: 1) ett lag som inte på något sätt prioriterar det fina och vackra i spelet och 2) aik, har jag svårt att ta en förlust. Samtidigt, skulle aldrig vilja vinna på det sättet som aik gör. Skulle bli en oengagerad hobbysupporter om laget i mitt hjärta började anamma det sättet att spela. För mitt engagemang finns det gränser som inte passeras när det gäller framgång.

Efterspelet till aik förlusten har präglat "min" klubb mycket sedan dess. Andra halvlek mot Mjällby borta var vi riktigt dåliga. Matchen mot Mjällby hemma kändes som när jag hade fysiklektioner i skolan - jag måste vara där, men ville inte egentligen. Matchen mot Sirius var däremot, spelmässigt helt okej. Utom sista tredjedelen av plan. Nu blir det tajt, men om dom som vill, ser om den matchen var det mycket som påminde om första delen av säsongen. Bra press. Tidiga bollvinster. Tog oss fram till lägen… men det som hände sen, är det som fascinerat mig hela mitt idrottsintresserade liv, ingen slutprodukt. Jag lider med KoT. Jag lider med Emmanuel (Banda) som slog hål i luften i ett helt öppet läge. Jag lider med Kalle (Holmberg) som när han fick bollen inne i straffområdet, förmodligen hade behövt en medicinboll för att ta emot den som han gör i form. Jag lider med Joel (Asoro) som jag sett i otaliga klipp från Kaknäs, göra fantastiska saker, men inte får fram det på match. Jag lider med Henke och BoA , att dom inte får bara fortsätta njuta, jobba i den medvind som framgång ger. Det som är jävligt bra med laget i mitt hjärta är att ingen av våra representanter tycker synd om oss. Dom tar verkligheten här och nu. Nu, när det går lite tyngre, är det verkligen vad föreningen behöver.

Dags för bajen. Dom har fått en ny tränare. Påminner mycket i sitt uttryck om en gammal Djurgårdshjälte, Zoran Lukic. Zoran hade också det där svartvita sättet att uttala sig. Ett sätt som kan ge kortsiktiga vinster. Tuff jargong. Men den erfarenhet jag har, när det börjar gå emot brukar deras tuffa kompromisslösa hållning förstöra all gruppsammanhållning. Vi hade mjuka "Snuffe" som parerade Zoran. Tror inte, på sikt, på bajens projekt. Men idag spelar mina profetior ingen roll. Idag ska vi möta ett rätt välmående bajen. Hur mår vi själva? Det får vi se i eftermiddag. Mentalt försöker jag förskjuta alla känslor. Jag hoppas bara vi ska spela på vår potential. Få ut det vi har i oss.

När bajen sparkade den andra tränaren som gett dom en titel, Stefan Billborn, försvann min kontakt i bajen. Ska försöka till nästa säsong se om jag kan få access till Milos Milojevic. Idag blir det mina tankar och Kim Bergstrands svar på mina frågor som skrivs ut.


Att återsamlas på en fredag, två dagar innan match, är inte det lite sent?
— Det var då alla var hemma efter sitt landslagsspel. Det är så det är upplagt. Spela match. Resdagar. Då blir det så. I dom bästa av världar skulle vi vilja ha spelarna längre tid men som i allt, så här är verkligheten och vi anpassar oss till den.

Hur påverkar landslagsspel dom som medverkar? Är det positivt? Negativt?
— Det där är väldigt individuellt. Beroende på hur mycket dom rest, hur det har gått i matcherna, om dom har spelat och om det har gått bra när dom spelat. Väldigt många parametrar på individuell nivå. Någon kan få en jäkla kick bara av att ha blivit uttagen. Någon kan väl i samlingen bli sidsteppade. Men på ett generellt plan upplever jag att spelarna tycker det är positivt att bli uttagna i ett landslag.

Två träningar. Fredag - lördag. Hur har dom förflutit?
— Fredagens träning gav bara positivitet. Dagens träning (lördagen) var “dag innan match träning”, då är det mycket att skapa energi i ben och huvuden. Prata taktik, nyckelord och sådant där. Upplevde det fokuserat men ändå med ett leende på läpparna. Positivt.

Det har ryktats om på en relativt känd sajt att vi tränat en annan uppställning i veckan, eventuell kommentar?
— Då vet den sajten mer än vad vi vet.

Hur är det med Hampus då?
— Han gjorde ett positivt test idag på slutet. Testet är ett som är slutet på rehaben. Om man klarar det är man redo. Det är fantastiskt. Det trodde jag aldrig när skadan slogs upp. Tränade igår. Tränade idag. Så han är uttagningsbar i startelvan.

Aleksandr (Vasyutin) hur ser han ut? Betyder det något för gruppen att han återvänt?
— Han är inte med i någon gruppträning. Han kör en målvaktsträning tidigt innan laget kommer ut på plan, annars kör han rehab i gymmet. Han ska köra tester om några veckor för att se om han är redo för att börja träna med laget igen. För gruppen tror jag att han ger mycket. En glad jävel med ständig positiv energi. Bra aura. Tror hela tiden. Kan inte påverka gruppen i träningar och spel. Men alla var väldigt glada när han återkom. Han är väldigt populär i gruppen.

Dom som är utlånade, tränar dom något med oss?
— Inte fotboll. Det gör dom med dom lagen dom är utlånade till. Däremot är dom med oss och tränar fysiken där vi som klubb har större möjligheter att hjälpa dom framåt. Kan vara någon som ska vara med på U-21 på måndag, lite beroende på hur vår match utvecklar sig.

Vad tror vi om matchen mot bajen då?
— Blir en spännande match. Dom har ändrat lite på hur dom spelar sen Stefans tid men vissa grunder har dom naturligtvis kvar. Vi upplever att dom spelar rakare, med mer fysik och mer löpvillighet i djupled. Blir intressant. Båda lagen vill få ner motståndarnas fart. Finns stora möjligheter att vi får en bra fotbollsmatch i alla fall. Hur det kommer se ut, blir väldigt svårt att sia om.

Spelar dom mer fart? Mer kontrollerat?
— Nej, skulle väl säga att dom spelar mer rakt och mindre kontrollerat. Dom kan fortfarande "det gamla" men vår upplevelse är att dom försöker gå snabbare i djupet när dom tycker dom tillfällena öppnar sig. Dom är bra framåt. Tunga som fan. Det finns få likheter med det bajen som spelade för 2 år sen.

Nycklar?
— Det är en hel jävla nyckelknippa. Fotboll är ett komplext spel, vi kan inte fuska eller vara dåligt på något av det som sker. Vi måste få ner deras fart och klara av att hantera deras kontringsspel. Själva måste vi attackera kortlinjerna hårt, då dom oftast spelar 5-backslinje. Hantera deras presspel såklart. Så oerhört många parametrar som ska till. Dom små nycklarna som sticker ut, behåller vi för oss själva. Vi har tränat på alla delar i spelet nu i 2 veckor, alla dom delarna måste sitta om vi ska få med oss ett resultat. Det går inte att stå och sova på ett inkast så blir det 0-1 . Det vi har pratat om nu i några veckor. Så oerhört många detaljer som avgör en fotbollsmatch, dom detaljerna måste vi utföra. Om jag ändå ska säga något om EN nyckel, är det balansen mellan adrenalin och avspänning. Det svåra för en fotbollsspelare idag är att både vara aggressiv och smart samtidigt. Derbyn är mer känslor. En match som lever längre än normalmatchen. Det har vi pratat om länge. Även denna vecka. För återigen, om vi spelar en hygglig fotboll ute på plan men står och sover i nyckelmoment, då blir vi straffade. Fokus. Ställa frågan till sig själv, vad är bäst för laget, här och nu i varje uppkommen situation. Om vi klarar det och inte kolla på resultatet eller matchbilden då brukar det gå bra. Det gäller att vara mitt i skjortan.

En fråga jag alltid undrat över men alltid har glömt att fråga (en fråga för oss okunniga) är när vi slår en hörna räcker spelaren som slår den ibland upp en arm, ibland två armar, betyder det något?
— Det är ett meddelande till dom som står i straffområdet var bollen kommer hamna. En arm betyder på ett ställe, två armar ett annat ställe. En påminnelse helt enkelt. Så vi tar rätt löpvägar och rätt position.

Jag har tyvärr gått in i "Henke" Berggren läge nu, så jag TROR inte just nu.
— Har du det? Vet inte om det passar din personlighet. Men oavsett hoppas jag att du och dina barn får en trevlig tid på O’Learys, en bra match och ett bra mående efteråt.

Derbyångesten lyser med sin frånvaro. Jag känner inget. En form av förträngning. Får se hur bra jag lyckas hålla ihop det i eftermiddag på Tele2. Förra gången, mot gnaget, blev jag så jävla provocerad av Lustig efter 5 minuter så jag tappade det helt. Jag "vet" att våra fantastiska supportrar innan, inte kommer försöka förtränga. Dom kommer ladda. Göra sin del för framgång. Mitt stillsamma hopp denna gråa morgon när jag sitter och skriver är, att dom ska få belöning för sin passion.

BEVÄPNA DIG MED VINGAR, vi behöver hjälp att flyga nu.

Djurgårdsfamiljen

Djurgårdsfamiljen

Hejar du på Djurgårn och är sugen på att bidra? Tveka in på att höra av dig via mail eller DM i sociala medier.