Spelarbetyg Djurgården - Hammarby: Järnkaminsandan är tillbaka

Foto: Erik Wibaeus

Säsongens sista derby på Tele2 Arena skulle på söndagen spelas inför enbart djurgårdspublik. Blåränderna stod som hemmalag och därmed var det bara stockholmare som fick gå på matchen. Efter en start som påminde om vilket annat derby som helst hände sedan något vi inte fått se på väldigt, väldigt länge. Laget vände ett underläge till en 3-1 ledning på tolv (!) minuter och det var nästan så att siffrorna var i underkant redan då. Den andra halvleken blev lite av en transportsträcka till dess att Chili smällde in 4-1 och då kändes matchen helt avgjord. Sammanfattningsvis var det nästintill en förnedring vi fick beskåda. Nedan följer spelarbetygen.

Jacob Widell Zetterström - 7

Fick återigen vara första målvakt att plocka ut bollen ur eget nät i ett derby, men hade i ärlighetens namn svårt att göra något åt målet. Stod sedan sysslolös i nästan hela första halvlek förutom ett par nedplockade inlägg. Hade lite mer att göra i den andra halvleken när laget slog av lite på takten. Hade bland annat en vass reflexräddning efter timmen spelad och en stund senare gjorde han en fin räddning på ett bra skott från Paulinho. Man får inte heller glömma bort att Jacob faktiskt fick en assistpoäng i samband med 4-1 målet också. Mycket påpasslig aktion!

Jesper Nyholm - 7 (UT 71')

Vi var nog ganska många som lyfte på ögonbrynen när Jesper stod uppställd i startelvan - som högerback. Samtidigt har han spelat högerback tidigare i karriären, så jag tror egentligen inte det var några konstigheter för Jespers skull. Blev överspelad i samband med 0-1 målet, men fick å andra sidan dålig hjälp samtidigt som djupledsbollen från Bojanic var nästintill perfekt. Såg därefter riktigt taggad ut då han vann flera dueller, spelade sig förbi motståndare med smarta passningar och även lyckades med en del man mot man-dueller. Man ska även ha i åtanke att detta var hans första start för säsongen. Med facit i hand tycker jag han överträffade alla mina förväntningar jag hade på honom.

Jacob Une Larsson - 8

Hamnade lite på mellanhand i samband med 0-1 målet, men spelade därefter upp sig rejält och drog sig verkligen inte för att smälla på i duellspelet. Bjöd flera hammarbyspelare på rejäla åkturer utan att på något sätt vara oschysst eller ful. Var även väldigt följsam i försvarsspelet när Hammarby försökte hitta in med bollar bakom Blårändernas backlinje. Hade ett fint samarbete med Hjalmar där dom täppte igen de flesta ytorna som Hammarby försökte operera i. Enorm attitydskillnad jämfört med det senaste derbyt!

Hjalmar Ekdal - 9

Tappade bort Ludwigsson i samband med 0-1 målet. Svarade därefter med att göra ledningsmålet bara tjugo minuter senare. Bortsett från baklängesmålet var han otroligt följsam och stabil på i stort sett alla försök till anfall som Hammarby hade. Vann massvis av dueller och rensade undan en hel del inspelsförsök i straffområdet. Gjorde matchens kanske viktigaste mål när laget fullbordade vändningen. Minst sagt lägligt att göra sitt första mål i allsvenskan, dessutom mot sin gamla arbetsgivare!

Elliot Käck - 7

Inledde kanske lite tveksamt, men precis som med resten av laget höjde han sig enormt med tiden. Visade en helt annan inställning när han fullföljde in i flera dueller utan att rygga undan. Gav Rodic mindre och mindre ytor att anfall i och stundtals var det bara envägstrafik på Käcks kant. Fint samspel med mittfältet där han ofta slog fina öppnande passningar både längs kanten, men även centralt. Körde en fin liten höfttackling på Rodic i slutet vilket renderade i det vackraste gula kortet han någonsin tagit.

Rasmus Schüller - 8

Hade stundtals lite problem med bollkontrollen, men tack vare hans fysik lyckades han oftast rädda upp situationerna. Vann i stort sett alla dueller och närkamper som han gav sig in i och visade att han inte tänkte vika en tum i någon duell. Var så överlägsen i närkampsspelet att Hammarby bytte ut Jeppe Andersen redan i halvtid, vilket nog visserligen även berodde på Manges första halvlek. Tog knappt en fot fel i positionsspelet och fördelade spelet på ett mycket bra sätt matchen igenom. En riktig kugge som kompletterar mittfältet på ett perfekt sätt.

Hampus Finndell - 6 (UT 77')

Lite anonymare insats från Hampus. Hade ett bra passningsspel och även ett väl fungerande samarbete med övriga spelare, men syntes inte till jättemycket. Hade en lite mer tillbakadragen roll där han styrde en del av uppbyggnadsspelet och skapade ytor åt andra. Blev mycket jobb i det tysta helt enkelt. Icke desto mindre delaktig i att laget hade ett enormt tryck på Hammarby under i stort sett hela första halvlek och även en bit av den andra halvleken.

Magnus Eriksson - 10

Det var ungefär precis såhär vi alla önskade att Mange skulle spela. Smällde på rejält i närkamperna, utmanade när ytor fanns, hittade medspelare i bra lägen och så givetvis målet och de målgivande passningarna. Jag kan faktiskt inte minnas sist en djurgårdsspelare var såhär överlägsen i ett derby, men tankarna går direkt till en viss Källström för 18-19 år sen. Var överallt och i stort sett alla situationer gick han vinnande ur. Kanske något svag straff, men vad spelar det för roll när han ändå satte returen? Utan tvekan kungen i detta derby. Gör man tre poäng i ett derby kan det inte bli annat än högsta betyg!

Haris Radetinac - 8

Haris behövs verkligen i tremannaanfallet. Hans presspel är alldeles för viktigt för att vi ska spela honom som högerback. Får med sig hela laget i en kollektiv press och aggressivitet som han inte får möjlighet att utöva i en defensivare position. Förutom att han jagade livet ur varenda hammarbyspelare som befann sig i närheten så var han även ett hot offensivt. Kom förbi på sin kant flertalet gånger och hittade in med inspel i boxen. Fungerade även fint i passningsspelet där han ofta kombinerade sig fram till intressanta lägen. Personifierar verkligen vad en Järnkamin står för.

Joel Asoro - 8 (UT 71')

Äntligen fick han göra sitt första mål! Precis som i Hjalmars fall valde han en ganska fin tidpunkt att göra det på också. Fick på ett riktigt vasst skott som satt precis vid stolproten, men man får inte heller ta ifrån Mange hans väldigt vackra förspel där han drev förbi en hel lagdel och hittade fram med en öppnande passning. Såg i övrigt väldigt pigg ut där han ofta mötte uppspel med fötterna och väggade tillbaka snabba passningar för att få bra fart i anfallen. Visade upp en helt annan hunger både i tempot i hans aktioner, men även när det gällde beslutsfattningen. Tog avslut i rätt lägen, drev med bollen i helt rätt lägen och var i allmänhet väldigt jobbig att möta med sin snabbhet och fysik. Inte speciellt förvånande att han senare mattades av i andra halvlek, för han var som en furie i den första. En mycket bra insats av Joel!

Edward Chilufya - 9 (UT 88')

Var, förutom Mange, den kanske enskilt största anledningen till att vi ens kunde vända matchen. Vaskade fram straffen tack vare hans hårda jobb och snabbtänkthet. Det går väl knappast att snacka bort straffen heller. Punkterade även matchen till 4-1 när han löpte på en lång utspark, gick förbi ett par försvarare och bombade in bollen i det bortre hörnet. Det är precis den typen av aktioner man vill se Chili göra. Blixtrade till när tillfälle gavs och var som en kobra i de avgörande lägena. Ställde till med en hel del oreda i Hammarbys försvar även vid andra tillfällen. En av årets bästa insatser!

Bänken

Jesper Löfgren - 5 (IN 71')

Hoppade in för att stänga matchen. Gissningsvis ville man få in lite fler centimeter i samband med fasta situationer, men Hammarby lyckades inte vaska fram speciellt mycket förutom en slumpnick som dök ner i ribban. Hade i övrigt kontroll på grejerna.

Nicklas Bärkroth - 5 (IN 71')

Gjorde väl inte speciellt mycket väsen av sig, men försökte sticka på en del djupledsbollar och utmanade Hammarbys backlinje ett par gånger. Matchen avgjordes kort efter att han kom in, så det blev väl kanske lite mer säkerhetsbälte efter detta.

Emmanuel Banda - 4 (IN 77')

Fick ett kortare inhopp och gjorde inte bort sig. Vann lite närkamper och slog ett par fina bollar upp mot Chili och Bärkroth. Hann inte med att göra speciellt mycket mer.

Albion Ademi (IN 88')

Spelade för kort tid för att betygssättas.

Kim & Thomas - 10

Det svänger fort i fotboll. Efter tre väldigt tama insatser kom säsongens förmodligen bästa insats. Visst, att vi återigen släpper in första målet var knappast önskvärt men den moral laget visade genom att göra inte mindre än tre mål inom loppet av de följande 25 minuterna var monstruös. Det var som att alla spärrar helt plötsligt släppte och man kunde spela ut hela sitt register ända från backlinjen och uppåt. Presspelet var lagom aggressivt utan att vara övertaggat, passningsspelet var precist, närkamperna var hårda man schyssta och framförallt var spelarna knivskarpa i avslutslägena. Det var en fröjd att se laget så homogent. Spelare som i tidigare derbyn hängt med huvet så fort man släppt in ett mål reste helt plötsligt på bröstkorgen och började stånga sig till bollvinster. Helt plötsligt var det vi som var grisarna och som hade den där speciella derbytaggningen som vi nästan konstant saknat i ett decennium. Helt plötsligt var det vi som straffade våra motståndare med att göra mål på i stort sett varje målchans vi skrapade fram. Det är svårt att sätta fingret på den här insatsen, men jag tror att det sammanfattande ordet ändå får bli gemenskap. Laget och supportrarna gick samman och skapade en känsla av hopp trots att vi återigen hamnat i ett hopplöst underläge. Känslan av att vi vann den här matchen tillsammans känns helt fantastisk. Jag vet inte vad Kim och Thomas sa till spelarna innan matchen, men vad det än var så funkade det. Det var dags att vända blad och lämna alla gamla synder bakom sig. Det var dags att göra supportrarna stolta igen.

Djurgårdsfamiljen

Djurgårdsfamiljen

Hejar du på Djurgårn och är sugen på att bidra? Tveka in på att höra av dig via mail eller DM i sociala medier.