Nobbes Djurgårdsbilder

Foto

Avslutningsintervju med Kim Bergstrand säsongen 2022

Avslutningsintervju med Kim Bergstrand säsongen 2022

Avslutningsintervju med Kim Bergstrand säsongen 2022

Avslutningsintervju med Kim Bergstrand säsongen 2022


Micke DIF är Nr 1

Micke DIF är Nr 1

2 år sen


I mina kontakter med Kim har jag ofta torgfört min förvåning över att han alltid håller vad han lovar. I det liv han lever, där tack vare hans yrkeskunskap är ständigt påpassad och efterfrågad, svarar han ändå alltid på mina sms. Jag känner mig uppskattad av Kim. Denna gång kom han till mitt arbete. Jag skickade menyn innan så han kunde välja en maträtt och vi inte skulle slösa bort tid på att vänta. Han såg avslappnad ut och var på ett väldigt gott humör. Precis innan han kom till mig hade han varit på en intervju som jag sett många referera till, med Marcus Birro. Om man undantar att Birro då och då alldeles för mycket fokuserar på sig själv tycker jag den stunden var lysande. Dom har fin kemi. Marcus försöker hela tiden ta reda på vad som är vad och varför. När han inte är exakt så blev han tillrättavisad av Kim. För mig roligt. Påminde om många av våra samtal. När han blir intervjuad i sin yrkesroll vill han att att frågorna ska matcha svaren. Kim står upp för sig själv. Vägrar spela spelet. För det har han både min respekt och beundran. Känner tyvärr få som honom. Dom flesta av oss spelar spelet för att det är jobbigt att låta bli.

Kim är god vän med Stefan Billborn. Billborn, som jag gillar var när han var tränare i Allsvenskan i intervjuer en sådan som spelade med. Ögonen var neutrala. Men i serien "Norling och Pense reflekterar” fick han briljera med det han kan. Han satte till och med Rikard på plats med en av sina kunskaper. Då glödde ögonen. Total koncentration och glädje över att få prata om fotboll på det sätt han kan. Anledningen till att jag nu tar upp Billborn är att några av dom frågor jag ställde till Kim hade det programmet som sin utgångspunkt.

På fars dag fick jag en kaffekopp av min dotter. Gjord av en liten egenföretagare i Midsommarkransen (Bahkadisch). En Djurgårdsgubbe med skägg (finns utan), står "Lite Finare, Lite Bättre” samt mitt namn på. En sådan kopp köpte jag till alla Djurgårdare jag haft kontakt med under denna säsong. Kim fick sin och tog med sig "Tolles" (Thomas Lagerlöf) kopp. Han hade med sig en present till mig också som jag uppskattade enormt mycket.

2022 är nog den bästa säsong jag upplevt. Känslan var inte lika euforiskt som när vi började vår storhetstid 2000. Då vi vann Superettan med otroligt bra spel. Var ett feldomslut från serieseger 2001 sen två raka SM-guld, som var något jag aldrig trodde jag skulle få uppleva. Otaliga misslyckade satsningar. Upp och ner i divisionerna. Detta år har jag trott på sen Kim och Tolle anlände. Jag har haft en stor tilltro till det sätt som Henrik Berggren och Bosse Andersson byggt upp oss igen undan för undan. Kim och Tolle är hand i handsken på Henke och Bosses vision. Det hårda jobbet i vardagen. Inte börja gnälla när det är tungt. Inte tappa fotfästet när det går bra. Med våra övriga ledare för fysik och medicin har vi tagit detta steg i ett gediget bygge som tål flera stormnätter.

Intervjun genomfördes på mitt jobb tisdagen den 29 november.

Kims mobil surrade på ofta i tyst läge. Jag frågade om det var så där det var med hans mobil.

– Nej, inte så ofta nu. När vi var i Sirius var det så varenda dag, varenda timme. Där hade vi varenda roll i stort sett som finns. Vi var chefer, tränare, lagledare, lönerapportering. Kontakt med kommunen. Sportchef. Bara i den rollen för sig hade man behövt ett separat abonnemang.

Det ni byggde upp där är alltså det som gör att dom nu har möjlighet att ha kompetent folk anställda? – Dom har helt andra resurser idag.Vi hade folk som hjälpte till från Arbetsförmedlingen när vi var där. Dom var inte alltid där på grund av kompetens.

Resurserna har kommit för det arbetet ni la ner där. – Vi var självklart en stor del i det. Sen har dom förvaltat det väl. Då hade vi en omsättning på 15- 20 miljoner sek. Nu har dom väl cirka 70 miljoner. Mer pengar skapar andra förutsättningar. Nu kan vi väl säga att Sirius är etablerade i Allsvenskan efter att ha varit där i sex år. Innan det hade dom inte varit i Allsvenskan på 40 år. Egentligen är det en sorts självklarhet att städer som Uppsala och Västerås ska ha ett lag i Allsvenskan.

Kim förde sen ett långt, för mig, intressant resonemang om olika städer och deras avtryck i idrotten. Men det var långt ifrån Djurgårdsrelaterat så jag skriver inte ut det. Dags för frågor som kommit från skribenter på Djurgårdsfamiljen och sådana som jag själv kommit på. Precis som med träning är upprepning lärandets moder. Flera av frågorna och svaren har varit återkommande under dom åren jag intervjuat Kim.

Hur ser du på att spela fler träningsmatcher för att testa fler unga spelare i matchspel? – Vi spelar så många träningsmatcher vi hinner. Med det upplägget din fråga indikerar är det precis som en U-21 match. Där blandas unga spelare som tränar med A-truppen med dom etablerade. För att få den effekt som jag tror många efterfrågar och undrar över kanske en eller två unga i en match. För att dom ska kunna visa upp vad dom kan måste fundamentet vara på plats. Annars är det som jag precis sa innan. En U-21 match.

Om vi tänker ett sånt där U-21 lag fast mot ett "riktigt" Allsvenskt motstånd, ger det någonting? – Du tänker om vi skulle möta typ Sirius A-lag med en sådan uppställning?

Jag bekräftade hans fråga.

– Det skulle aldrig Sirius gå med på. Dom vill ha ett riktigt motstånd om dom ska ställa upp på en träningsmatch. Inget lag i dom övre divisionerna som ställer upp som någon typ av sparringpartner mot Djurgården. Det ska ge något för båda för att en sådan match ska komma till. Sen är frågeställningen oprecis. Vilka ungdomar gäller frågan? Att ställa spelare på planen som inte har tillräcklig kompetens ger faktiskt ingenting, för någon. Spelaren själv vet oftast precis var han är i utvecklingen. Motståndarna och medspelarna också. Kommer ihåg att vi pratade om en spelare som var med mot BP försäsongen 2021, han var helt trasig efteråt. Tar ofta en bra stund att bygga upp det mentala igen. Nej, det är inte aktuellt av dom anledningarna vi pratat om precis och säkert ett antal till.

2021 sa ni att vi sprang för lite. Har vi ökat det i år? Hur ska vi utveckla det ytterligare för att orka ta fler sprintlöpningar? – Vi ökade rejält ett tag i våras. Sen gick det ner. Det blir alltid generaliseringar på sådant här. Som grupp sprang vi mindre. Men det fanns individer som sprang mer. Även då mindre. Om vi sen sätter det i en kontext kommer självklart belastningen med det täta matchandet in. Vi är inte där vi vill vara. I perioder ser det bra ut. Om jag fortsätter generalisera sprang vi lite mer i Europamatcherna.

Okej, vad beror det på? Mer taggning? Mindre respekt för Allsvenskt motstånd? – Mot dom på pappret sämre lagen i Allsvenskan sprang vi sämre, återigen, på ett generellt plan. Förmodligen ligger det en viss del på det mentala. För att utveckla det behöver vi träna bättre, hårdare och att alla i gruppen kommer upp i den medvetenheten om vad som krävs. Det är det svåraste av allt. Ligger också i det med värvningar att vi tar in spelare som springer mycket. Ska vi ta ytterligare steg behöver både meter som löps och maxlöpningar öka. För varje stort eller litet steg vi tar blir spelarna bättre och bättre. Egenskaperna som finns då är att löpa mycket och snabbt vid behov. Fysik är oerhört viktigt i dagens fotboll.

Går dom egenskaperna som du tecknar här att träna upp eller är det genetiskt? – Både och. Du kan inte bli bättre än dina gener. Men du kan få ut max av dom gener du har. Selekteringen gör att dom bästa spelarna i världen hamnar i dom bästa lagen i dom bästa ligorna. Dom är bra på alla moment inom fotboll. Passa bollen snabbt, fotbollshjärnor vilket gör att dom är taktiskt drivna och kan läsa av matchen, springa snabbt och länge. Starka spänstiga och tåliga. Klarar dom inte den belastningen och går sönder, då blir det en lägre nivå för dom. När man lever som fotbollsspelare idag gäller det också att ta vara på det man fått och byggt upp. Man tränar, äter och sover utifrån sitt yrkesval. Kondition kan du bygga upp närsomhelst i livet. Men koordination och tålighet, det byggs upp från tidiga åldrar. Veta hur hårt jag kan träna. Veta när man nått sitt max. Ofta ligger det längre bort. Lära sig det är också många steg att ta. Lära sig vad som är vad. Smärta är det en skavank, skada eller bara vanlig träningsvärk. Allt det där är mentala barriärer som varje elitspelare oavsett nivå måste lära sig att hantera.

Jag hörde det första gången av Tarasov, legendarisk tränare för Sovjets hockeylag. När du tror du är helt slut, färdig att kräkas, då har du 20 procent kvar att ta av. – Det är så många delar i det. Du ska springa en dryg mil per match. Du ska hoppa. Tackla och bli tacklad. Fysiskt sett är fotboll en väldigt komplex sport. Kan du springa långt men inte snabbt, då räcker det inte. Samma om du kan springa snabbt men inte långt. Sen ska allt koordineras.

I flera gräsmatcher denna säsong hade vi problem med att pressa ner våra motståndare. Tittar vi på det. Kommer något justeras? I så fall vad? – Det är framförallt Värnamo, Varberg och Degerfors som vi hade problem. Vår analys är att det ligger mycket på det mentala. Vi vet innan att det är en sämre fotbollsplan. Sämre inramning. Mitt i mellan Europamatcher. Som du förstår då är det något vi självklart måste förbättra. På moderna gräsplaner spelade vi bra. Men på dom vi pratade om, där har vi ett jobb att göra.

Vad säger spelargruppen då? – Dom är väl inne på samma spår. Vi har inte tagit det i hela gruppen utan mer individ för individ. Första halvlekarna mot Värnamo och Varberg presterade vi på för låg nivå. Finns kontext. Men det gör det också i Europa och där hanterade vi det bättre. Vi har bara någon spelare som varit med om så här tajt spelschema tidigare, också saker som behöver läras. Men vi ser det som att det är mänskligt.

Victor (Edvardsen) är en riktigt bra nia. Inte så framträdande i forceringar på slutet. Saknar vi en nia med den typen av egenskaper? – Att vara stor är ingen enskild egenskap för att få succé. Vi lyfter ofta upp Hjalmar (Ekdal), Isak (Hien) eller "Mackan” (Marcus Danielson) när vi kommit dithän.

Är det någon skillnad då om vi har en mittback där istället för en forward? – Det kan det vara. Vi behöver väl i dom lägena båda två. Men det som är, vi ska se till att vi blir bättre i straffområdet. Victor ska bli bättre där. En del av hans utveckling. Med det sagt, forcera i den benämning som oftast används är väldigt svårt. Det är lika stor sannolikhet att vinna bollen, få ner den till medspelare i straffområdet, just det, kan en mittback göra lika bra som en anfallare. Många har den bilden av 2019. Men det var oftast "Mackan" som kom upp i 85e minuten och nickade in den. En tå från Buya (Mohamed Buya Turay). Det där chansspelet som oftast kommer av desperation är det väldigt lågt utfall på. På 100 matcher är det väldigt sällan det betalar sig.

Jag TROR att dom som undrar tänker "vi kan se så bra ut, in med bollen, så finns det ingen där". – Ja, jag förstår det. Ändå finns det inget lag i Allsvenskan som gör fler mål på inlägg än vad vi gör.

Om du fick välja en egenskap som du tycker vi har för lite av i truppen, vad skulle det vara? Räknade här upp ett gäng egenskaper frågeställaren skrev.

– Snabbhet är otroligt viktigt. Det vi kan se är kanske att vi saknar en Rasmus (Schüller) 2.0. Ännu bättre än honom i speluppbyggnaden, men då han redan kanske är bäst i Allsvenskan på sin plats. Var hittar man en sådan som vill spela i Allsvenskan och som vi har råd med? Victor gör dom där 15+ målen som han har kapacitet för. Våra anfallare gjorde ändå 30 mål tillsammans i år, det är bra.

Jag har sagt det till dig. Jag tyckte Victor gick ner sig efter Göteborgsmatchen. – Han var sliten. Gått fort för honom. Från division ett i Karlstad. Degerfors topplag Superettan. Degerfors bottenlag Allsvenskan. Till oss. Topplag i Allsvenskan. Matcha i Europa. Hans egna krav är högre än så. Men återigen i en kontext är det mänskligt.

I DIF inifrån pratar vi svenska i omklädningsrummet. Hade det inte varit bättre med engelska så alla förstår? – Vi har svenska som arbetsspråk i Djurgården. Vi pratar engelska med dom, om dom inte förstått något. I lag genomgångar sitter Hugo med dom och översätter det som dom eventuellt inte förstår. I Individuella samtal pratar vi engelska om det krävs. I det stora så är det så att dom svensktalande kanske inte förstår engelska tillräckligt bra för att ta till sig information. Vi har stor tilltro till vårt sätt att jobba. Sen ska du veta att sådana som Emmanuel (Banda) och Aleksandr (Vasyutin) till exempel förstår svenska utmärkt men talar det inte så ofta.

Leo (Cornic) har fått en fin start i Rosenborg, vad var det ni ansåg han saknade för att få en plats i startelvan hos oss? – Han var redo när han bestämde sig för att han ville gå. Vilket vi tyckte var väldigt synd. Han hade inte tålamod längre att stanna kvar. I början av säsongen saknade han fortfarande positionsspelet och försvarsspelet men han utvecklades vidare, precis som han gjort hela tiden hos oss. Framåt sommaren hade han tagit alla steg och var redo. Då kom Rosenborg och Leo ville gå. Han var själv helt med på att han innan sommaren var inte lika bra som Piotr (Johansson). Leo var väldigt ung när han kom. Träningsvillig. Nyfiken. En fin kille. Vi har tillsammans utvecklat honom från en norsk division 2 spelare till en wingback i ett topplag i Norge. Han var hos oss i två säsonger. Min upplevelse är att han är jävligt glad över vistelsen i Djurgården. Det är så. Man behöver speltid, har inte alltid tålamodet som krävs. Men vi gläds oerhört mycket att det går bra för honom. Men för oss, Djurgården, hade vi önskat att han hade haft ännu större tålamod. Han var redo. Piotr slet hårt. Där och då hade han kunnat avlasta Piotr. Men vi har största respekt för hans beslut.

Med tanke på att cirka 30 procent av alla mål görs på fasta situationer, kan det vara en poäng att ta in en specialist för det momentet? – Nej, inte med dom resurser vi har. Det finns få specialister som är bättre än mig och "Tolle" på det. Så det blir en prioritering.

Vad ger du för totalbetyg på säsongen i helhet. Om en 4 är godkänt och 10 det bästa? – Hade vi vunnit Allsvenskan tycker jag 10 varit på sin plats. Nu gjorde vi inte det då blir betyget lägre. Sen i ett betyg måste även ligga i att vi utvecklat och sålt spelare.

Skiljer det något i ditt betyg på Allsvenskan och Europa? – Europa måste vara 10. Vi gjorde mer än vad någon trodde på förhand. Det tycker jag var helt fantastiskt. Vi hade inte jättebred trupp. Krigade länge på två fronter. Allsvenskan är väl en 8, sisådär. Vi är stolta över hur vi hanterade spelschemat. Krigade på. Var med till två omgångar kvar. Men i Allsvenskan hade vi några prestationer som vi inte är nöjda med.

Bra där, vad var vi nöjda, jävligt nöjda och missnöjda med? – Alltså vi kan bli bättre på alla delar i spelet känner vi. Vi är inte alltid så bra i vårt uppbyggnadsspel. Där har Jacob (Widell Zetterström) utvecklingspotential. Vi behöver bli kyligare i spelet framför och med honom. Där finns det bitar att lära sig. Vi släppte in fem mål som kom från inkast. Det är vi jävligt missnöjda med. Inlägg/insticksspel kan bli bättre. Vi är fortfarande bäst i Allsvenskan på att ta oss in i straffområdet. Vi toppar väldigt mycket av statistiken. Vi höjde vår effektivitet otroligt mycket under sommaren och hösten. Högt försvarsspel behöver vi utveckla. Lågt försvarsspel är väl det som varit bäst utslaget under säsongen. Vi är bäst i allsvenskan att inte släppa till skott mot oss. I andra straffområdet tar vi oss till farliga ytor men därifrån har vi saker att utveckla, t.ex. fler höga bollvinster trots att vi är bäst i serien på det. Att vi hanterar olika motstånd på ett bra sätt trots att vi inte är toppfräscha. Gruppen har utvecklats. Alla tar större ansvar och hjälper varandra mer på planen. Vi har växt också att fler tar ansvar för det taktiska. Om jag tar en enskild sak som jag tycker vi utvecklat mest är att vi pratar fotboll i gruppen på en bra nivå. Det vi behöver utveckla mest är vår löpförmåga i offensivt straffområde.

Jag tycker en sak vi blivit sämre på gentemot 2021 är uppspelen. Då spelade vi bort vilken press som helst genom att hålla bollen och få dom att backa. – Det kan stämma, vi var nog lite kyligare då i våra uppspel. Vi är väldigt beroende av att våra ytterbackar är med i uppspelsfasen. Dom måste vara spelskickliga. Elias (Andersson) ligger i topp på precis allt som räknas inom statistik. Samma där också, Jacob behöver bli kallare med fötterna.

Är det DET som JWZ behöver utveckla? – Som dom flesta i laget finns det fler utvecklingsytor. Han behöver använda sin fysik och auktoritet, han är idag fantastisk på att rädda bollar. Nu ska han anfalla och se till att hindra målchanser. Det är ofta rutin och personlighet. Jacob är en sådan snäll pojke som kan vara lite för "mjuk", samma som vi pratade om Jesper (Löfgren). Är man två meter lång och två meter bred, folk blir ordentligt skrämda om han kommer farande, men det gör han inte nu. Det där är ofta en mental aspekt på långa människor. Dom "krymper" ofta sig själva. Dom vill inte vara så där långa och ståtliga, istället för att utnyttja den biologin till en fördel istället. Det har jag sett många gånger under min tid som tränare.

Vet att inte detta är ditt bord, men tänkte ändå ställa frågan. Finns det ens en tanke på en möjlighet att värva Aleks permanent när han blir Bosman sommaren 2023? – Ingen aning. Oerhört komplext. Hyran för Aleks ligger på SvFFs (Svenska Fotbollsförbundets) konto. Ingen får eller vill göra affärer med Ryssland. Vet inte om definitionen är annorlunda på ryska idrottsmän. Vi har ingen aning om något för framtiden när det gäller den biten. Aleks har varit grym i Djurgården. Öppnar det sig en möjlighet att han ska kunna komma tillbaka tror jag han kommer vara välkommen alla dar i veckan. Men möjligheten för ett sådant scenario är minst sagt tveksam.

Apropå det då, kommer vi köra med André Picornell då för att slippa använda en av tre möjliga förstärkningar på målvaktsposten? – Det är en fråga som Henke, Bosse, "Tolle" och jag kommer diskutera när allting närmar sig. Blir "Tolle" och jag i slutändan som måste ta beslutet men första diskussionen kommer bli när vi närmar oss både för att se hur målvaktssituationen ser ut då plus hur truppbygget ser ut. Picornell har utvecklats väldigt mycket. Men ställas i en A-lagsdebut, en åttondel i Europeiskt spel, är det rättvist? Det KAN lyfta en hel karriär. Kan förstöra en hel karriär.

Kommer upplägget ändras på något sätt med tanke på att vi har den matchen så tidigt på vår säsong? – Vi säger varje år att vi ska gasa från start. Men 2023 måste vi verkligen ta till vara på dom två månader vi har fram till match. Det bygger då på att alla skött sin semester på ett bra sätt. Vi har ingen tillvänjningstid alls. Vi hade önskat att få möta en klubb, helst av internationell karaktär men där har vi inte lyckats, trots att det lagts stor tid för att hitta sådant motstånd. Men det hade varit önskvärt att få till en sådan match. Utöver det blir det ingen skillnad men behovet att komma upp i intensitet och tävlingstempo snabbare.

I det perspektivet, har spelarnas ledighetsträning höjts ytterligare en nivå? – Nej, där har inte ändrats något. Om alla följer det dom ska, då är det inga problem.

Du sa förut något om kollektiv löpning kontra individuell. Vad ska en Allsvensk spelare i Djurgården ligga på per match? – För att följa det vi tränar på ska vi ligga på en snitt på 130-150 meter per minut. Det kan du roa dig med att räkna ut vad det blir på 94 minuter plus tillägg.

Stefan Billborn var med på den här serien jag har gjort reklam för till dig "Norling och Pense reflekterar". Han sa att 85% av alla en-mot-en situationer i en match är när man tar emot bollen och har en motståndare i ryggen. Är det samma siffror i Allsvenskan? Hur tränar vi på det, då jag tycker till exempel Victor har en hel del att utveckla där? – Victor har utvecklingspotential där. Vi tränar inte så mycket sådant isolerat för det är akademiträning. Vi gör nog ändå det mer än dom flesta andra lag. Det blir dom situationer som uppkommer när vi spelar såklart. Jag håller med Billborn. Vi jobbade ihop då på BP-tiden. Vi har klarat det internationellt där det är ännu mer man-man. Både Joel (Asoro) och Gustav (Wikheim) har varit duktiga där. Men vi behöver bli bättre på det på mittplanen. Kan vi inte vända upp eller göra något annat med bollen blir du tvingad att spela tillbaka bollen. Så det har vi också att utveckla. Men en förlängning på det är att sätta bollen till sin medspelare så han slipper vara felvänd. Den situationen tränar vi oerhört mycket på.

Han sa också i det här programmet att ratiot (hoppas det betyder genomsnittet) för en anfallare i dom stora ligorna eller CL (Champions League) ligger på 7-1 när det gäller löpningar som tas för att få bollen. Det vill säga, för att få bollen en gång måste anfallaren ta sju stycken löpningar, är det samma siffror i Allsvenskan? – Ja, så är det även hos oss. Victor har tjatat om det många gånger att han har bollen för lite. Det har han inte. Han har bollen ganska mycket för att vara anfallare. Vad gör du med bollen när du har den? Om vi tittar på Erling Haaland i Manchester City hade han åtta bollkontakter, gjorde fyra mål. Nian är en jävligt otacksam roll. Mycket jobb för ofta lite utdelning. Men belöningen är enorm också för niorna när dom är i form och frälser sina lag. I en fotbollsmatch har målvakten bollen mest, dom ligger på 45 sekunder till en minut. Övriga ligger på mellan 25-40 sekunder. Per match. Fotboll handlar om vad du gör i 94 minuter utan boll.

Så Victors upplevelse att han har bollen för lite stämmer inte statistiskt sätt? – Nej det gör den inte. Men det vet han om. Vi har pratat om det under säsongen.

Vi pratade förra året om träningslägret. Då var det flera spelare du hade räknat med att se mer från. Jag tänkte, Isak (Hien) hade en tid då han skulle anpassa sig till sin "nya" kropp med betydligt mer muskler, för att sen explodera. Jag har läst att Victor också gått igenom en sådan där förändring med vikt och kropp. Tror du att han kan få betalt för det nästa är? – Jag tror vad det gäller den delen så har Victor acklimatiserat sig. Men som vi pratade om tidigare, spela så här mycket matcher på den här nivån han gjort i år tar en stund både fysiskt och psykiskt att lära sig. Jag tror på Victor. Han har gjort en snabb resa. Vi måste ha respekt för det. Finns mycket kvar i Victor som vi alla tror kommer komma fram. Ska bli spännande att följa hans utveckling här under 2023. Han har bra blick för spelet. Det han behöver är att mentalt förstå hur det är att producera vecka ut och in i ett topplag i Allsvenskan.

Ett diskussionsämne på olika forum är Piotrs fot. Är han "dålig" på att växla kant och slå inlägg? – Han är idag inte lika bra som Aslak (Fonn Witry) att vända spelet. Med det sagt har han aldrig spelat i ett lag som spelar som vi gör tidigare. Men han vet vad vi vill ha. Han tränar på det väldigt ambitiöst. När det gäller inlägg tycker vi att han är bra. Men han har blivit mycket sämre uppsatt i dom lägena än vad vi vill. Den delen av spelet har fungerat mycket bättre på vänstersidan där både Elias/Pierre (Neurath Bengtsson) har fått betydligt bättre lägen att slå inlägg. Hans löpningar är riktigt bra. Vi måste förbättra timingen i passningarna när han kommer löpande på kanten. Sen är det som vi pratat om förut, dom som då är i straffområdet måste löpa sig till lägena och inte stå stilla där inne och vänta på bollen. Han är orädd att avsluta. Men för den totala styrkan har han varit den som stått längst bak på våra hörnor. Anledningen till det är att han är snabb och riktigt bra i att försvara en-mot-en. Försvarsspelet har varit på en högre nivå än vad vi trodde innan själva.

Vad får vi när vi värvat Carlos Gracia? – Han är en ledare. Han är beredd att göra precis allt för att vinna fotbollsmatcher. Han är smart, engagerad och väldigt duktig på att styra sin omgivning. Jävligt följsam i sitt försvarsspel och kylig med bollen.

Är det en plan att värva lagkaptener från andra lag? – Det gör inte ont. Nu har vi fått in två stycken. Men även utan bindel hade både Carlos och Oliver (Berg) varit likadana. Dom är så som karaktärer. Dom är hängivna och väldigt intresserade av spelet fotboll. Det kommer bli spännande att se hur det kommer ut på plan. Vi har redan idag många spelare som styr fler än sig själva.

Vad kommer Oliver tillföra då? – Smartness. Löpförmåga. Han är väldigt begåvad. Har en hög förståelse för både anfalls- och försvarsspel. Tar många bra beslut, utifrån var bollen och motståndaren befinner sig. Hans spelsinne, eller vad man väljer att kalla det, är väldigt, väldigt högt.

Hur kommer han att användas då? Kommer han få lika fria tyglar hos oss som han haft i Kalmar? – Centralt. Ja, det kan han ha även hos oss definitivt. Men självklart beror det på omgivningen. Vilka som spelar. Det kommer bli många tuffa men angenäma problem att lösa den ekvationen för att hitta den rollen som passar bäst hos oss. För att få ut maximalt som lag.

Finns många som säger att Hjalmar (Ekdal) och Hampus (Finndell) ska säljas detta fönster. Men OM det inte blir så, var hamnar vi då? För många tar då för givet att Hampus kommer bli petad då för att Oliver är en Hampus 2.0. – Dom KAN ha samma position. Rollen anpassas ALLTID till spelarens egenskaper. Sen vad det gäller vem som petar vem får framtiden utvisa. Förvånad om det är som du säger att folk tar för givet att Hampus är den som tappar sin plats. Oavsett vad, vi kommer behöva många bra fotbollsspelare under nästa säsong. Utöver "Hjalle" och Hampus är det fler spelare som är i "riskzonen" för att säljas. Joel finns säkert hos flera klubbar. Jacob. Utifrån det så känns det bra att vi ser om vårt hus på bästa sätt. Oliver kan spela indragen kant också men vi vill helst ha honom centralt. Vi kan ändra sammansättningen på mittfältet om vi anser att det är bättre till exempel spela med en tia. Så är det med allt. Om vi tar Joel och Haris (Radetinac) ska spela kant så är inte det samma typ av styrkor och svagheter. Grunderna är densamma men spelarna ska sen fylla ut rollen med sin kompetens.

Kan Victor då ha en annan roll än nia i vårt lag? – Dom som kommer till oss får välja två platser som dom känner sig bekväma med. Vi försöker undvika att dom ska hamna på en tredje position, men det inträffar också ibland om nöden kräver det. I Victors fall så är det även vänsterkanten han vill spela.

Tyckte apropå ingenting att våra korta hörnor var jävligt bra i år. – Ja, vi hade inte så mycket höjd och tyngd ett tag då blev det ett bra komplement.

Jag tänkte be dig om avskedsord för dom som är klara ut. Vad säger vi om Kalle Holmberg? – Det blev väl inte riktigt som Kalle och vi hoppades på, framförallt sista året här. Han har haft hård konkurrens i år. Fin kille. Härlig att ha i träning. Välskolad. Tränar bra och sköter sig utanför planen. Vi ger honom fullt godkänt för denna sejour. Sen önskade både vi och han att få ut mer på planen. Men det blir inte alltid som man önskar sig.

Aleks? – Ja, det… alla vet vad som är och varför. I sig sorgligt. Han har varit helt fantastisk hos oss. Han och Emmanuel är väldigt lika tycker jag. Bra grabb. Tränar bra. Bra lagkamrat. Prestigelös. Delar med sig av sin erfarenhet. Otroligt tråkigt att bli av med Aleks. Få förunnat att få ha två så bra målvakter i en klubb i Allsvenskan. Vi för vår del har varit väldigt tacksamma för det faktumet.

Vad kan vi säga om Linus Tagesson? – Linus har tyvärr haft två, faktiskt nästan tre år med bara skador. Trots den ryggsäcken har han utvecklats både som människa, vilket kanske inte är så konstigt, men även som fotbollsspelare. Hade han inte varit skadad så mycket tror jag vi hade sett honom mer hos oss. Jag tror att han kommer kunna försörja sig som fotbollsspelare i framtiden, om han får vara frisk.

Skulle han kunna komma tillbaka till oss skadefri och rätt utveckling? – Svårt att uttala sig om. Att göra det till sin försörjning är ett bra första steg. Han måste hålla sig hel, det är den stora grejen för honom. Han var hel här på slutet och har en stor del i att dom hängde kvar i division 1. Han behöver en stabil klubb med fin miljö där dom prioriterar träning. Jag tror han kommer att hitta den miljön.

Nivå på den klubben då? Division 1 igen? – Nej över division 1 absolut. Det ska vara en bra klubb han ska komma till. Då menar jag inte nödvändigtvis topplag utan en riktig klubb med kultur för fotboll.

Tänkte fråga om Besard (Sabovic) också. Hur ser vi på honom nu? – Besard behöver få träna. Han kom in i somras. Hade inte spelat på länge. Det blev tufft för honom men det är en jävligt bra fotbollsspelare. Det kommer bli jättebra med honom. Förhoppningsvis har vi många matcher kommande säsong också. Han kommer bara att växa i det här. Han hade toppar och dalar denna säsong, men för oss låg svaren i bristen på träning. Får han bara vara hel här i januari och februari kommer det att bli kanon. Du frågade hur vi ser på honom. Naturligt, är han den bästa tillsammans med Rasmus som sittande men han kan och är bra i alla rollerna på ett mittfält som vi spelar.

Det går rykten också om BP spelare x 3. Har hört att en är klar Wilmer Odefalk, men inte presenterad. Oavsett, vad får vi OM dom skulle komma? – Jag vet att ingenting är klart med någon spelare utom dom som presenterats. Men vi har naturligtvis koll på dom. Alla tre är väldigt spännande spelare med individuella spetsegenskaper. Kommit långt trots sin unga ålder. Vi har en bra tradition både Djurgården som klubb och jag och "Tolle" som tränare när det gäller BP spelare. En BP spelare är lite som den där jultomte filmen från Disney, när man slagit sig fram i BP då har man ett “OK” på sig. Du vet precis vad du får. Dom är välutbildade. Dom går direkt in i vår avancerade träning utan större problem. Dom är vana att tävla sen dom är små. Vana att vinna och få stryk i stora sammanhang. Alla tre är väldigt ambitiösa. Om Djurgården lyckas binda en, två eller tre av dom till oss så har klubben gjort en fantastiskt fin investering för framtiden.

Är det naturliga när dom är så pass unga och kommer från en lägre nivå att dom lånas ut då första året? – Det visar sig om det uppstår. Hur långt har dom kommit. Hur hård konkurrensen är. Vad behöver varje individ för att komma vidare? Finns inget facit eller manual på det där. Om dom skulle komma så vill jag först och främst få in dom i Djurgården, sen kommer saker utkristallisera sig över tid.

Behöver vi en naturlig ersättare till Piotr i truppen? – Det vore önskvärt tycker vi. En spelare med tålamod. Mixen i laget är i svensk kontext väldigt viktigt också. Vi behöver unga, spelare från 24-27 år och sen spelare som har bestämt sig för att spela ut sin karriär i laget. Det enklaste hade varit ett lag med 20-åringar. Men blir du framgångsrik med den sammansättningen blir du helt sönderköpt till år två.

Ni träffas igen den 9 januari? – Ja det gör vi. I år kommer vi träna på Hjorthagen. Vi kommer dela plan med damerna. Kommer bli mer udda tider än det varit dom senaste säsongerna.

Är gräset av den kvalitén där som ger lika mycket som på Tele2? – Vi har sagt det många gånger att vi kan spela fotboll på grus, gräs och konstgräs. Den stora skillnaden på Hjorthagen är att det inte vattnas, ungefär som på Bosön 2019. Sen i år, kommer dom förmodligen hinna byta matta innan säsongen på Tele2. I samband med det kommer dom även byta på Kaknäs. Vi åker på läger i slutet av januari. Borta tio dagar. Kommer hem efter lägret med en träningsmatch i bagaget. Sen spelar vi tre träningsmatcher innan åttondelen och Svenska cupen drar igång.

Fan vad kul. Jag tror jag aldrig lagt ut så mycket pengar som jag gjort i år på Djurgården, men fan vad kul det har varit. – Kul att du tycker det. Hoppas alla där ute tycker att dom har fått valuta för sina pengar. För stöttningen har varit magisk.

Kim kom alltså från Birro. Tog min intervju på vägen. Efter lunch och kaffe hos mig skyndade Kim sig vidare till årets sista spelarmöte som var med Pierre.

Den stora utmaningen till nästa år verkar då vara att löpa mer, att spela för att göra rätt inte spela för att inte göra fel. Stor skillnad. För vissa kommer det automatiskt, för andra kan det vara ett berg att bestiga. Men jag tror på våra tränare som när jag skriver detta är på välförtjänta semestrar. Cirka två månader kvar tills det börjar igen. Har precis kommit över min abstinens men längtan har åter börjat spira. Även om jag inte flyger nu så hoppas jag att ännu fler än jag BEVÄPNAR SIG MED VINGAR och är beredda när säsongen börjar att flyga upp dit där himlen alltid är vackert Djurgårdsblå.