Nobbes Djurgårdsbilder

Foto

Inför Allsvenskan 2023, Djurgårdens IF

Inför Allsvenskan 2023, Djurgårdens IF

Inför Allsvenskan 2023, Djurgårdens IF

Inför Allsvenskan 2023, Djurgårdens IF


Micke DIF är Nr 1

Micke DIF är Nr 1

1 år sen


Djurgårdens IF får mig att må bra, Djurgårdens IF Sveriges bästa lag. Den sången har ekat på våra läktare under hela 2022 och fortsatt under 2023. Men välmåendet har väl förbytts i kaostankar om jag tänker på alarmisterna, mer osäkerhet när jag tänker på dom som är som jag är, sätter saker i sin kontext. Att drömma är skönt. Drömma efter exempellösa framgångar är ännu skönare. Men att ta dom framgångarna som för givna för nya framgångar, det är då drömmar kan bli en tung ryggsäck. Frustrationen kan ta sig dom mest häpnadsväckande uttryck. Skriva negativa saker dagarna i ända. Kasta vissa utvalda spelare under bussen. Trots den enorma framgångssaga som vi lever i är det som jag är mest förvånad över är bristen på tillit. Ja, det ser inte ut som vi önskar precis nu. Låt mig skita i kontexten VARFÖR det inte såg så ut. Bara det klara konstaterandet, det ser inte bra ut. Sen tittar vi på dom fyra år som KoT (Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf) varit tränare där vi blivit etta, fyra, trea och förra året tvåa. Bara den resultatraden tycker jag borde ge vårt lag respit från annan kritik än "det ser inte bra ut". Om vi kommer före Malmö 2023 i tabellen så passerar vi dom i TV-avtalstabellen. Det vill säga, vi kommer ligga etta när pengarna från tv ska delas ut. Det är en makalös utveckling. Det har hänt under dom här fyra åren trots att det inte sett bra ut. Men när tabellen har räknats ihop så har vi ändå varit med och huggit på Europaplatserna. Det är fakta. Bristen på tillit är min största käpphäst. Jag är en jävligt gammal gubbe, men när jag var ung så hade man tillit till dom som förtjänade det, tills dom eventuellt inte längre hade det som behövdes för fortsatt utveckling. På den tiden fanns inte internet, man pratade öga mot öga. Blir en jävla skillnad på klimatet då än och sitta och "gapa" bakom en skärm.

Onsdagen 28/3 gav Kim mig cirka 50 minuter av sin tid. 50 minuter för att svara på frågor som kommer upp på forum och frågor som bubblar i mitt eget huvud. En del av frågorna är jävligt obekväma att ställa eftersom jag känner Kim och vet vilken insats han gör som tränare. Vet hans omsorg om spelarna. Vet hur han mår när det inte går så bra. Vet att han somnar sent efter varje förlust. Allt jag räknade upp nu är ingen skyddsrustning från kritik. Det finns massor av människor som gör sitt bästa men ändå inte räcker till, men dit hör inte Kim och “Tolle” än så länge. Låt KoT sköta detta. Om den dagen skulle infalla där KoT inte är rätt för oss, då kommer jag att förstå kritiken.

Hemmaplan: Tele2 Arena Tränare: Kim Bergstrand & Thomas Lagerlöf Placering i Allsvenskan 2022: 2 Match i premiären: Djurgården - BP Spelare ut: Linus Tagesson (back, Örgryte), Kalle Holmberg (forward, Hamrun Spartans), Aleksandr Vasyutin (målvakt, Zenit), Mattias Mitku (mittfältare, AFC Eskilstuna), Emmanuel Banda (mittfältare, HNK Rijeka), Amadou Doumbouya (forward, ny klubb ej klar), Albion Ademi (mittfältare, IFK Värnamo, lån), Hjalmar Ekdal (back, Burnley), Axel Wallenborg (back, Akademisk Boldklub, lån). Spelare in: Carlos Gracia (back, Mjällby), Oliver Berg (mittfältare/forward, Kalmar FF), Jacob Bergström (forward, Mjällby AIF), Wilmer Odefalk (mittfältare, IF Brommapojkarna), Theo Bergvall (back, IF Brommapojkarna), Lucas Bergvall (mittfältare, IF Brommapojkarna), Isak Alemayehu (mittfältare, uppflyttad till A-laget), Oskar Fallenius (forward, Bröndby). Mitt tips: 3

När vi skulle spela åttondelsfinal i ECL (Europa Conference League). Försöka vara i form. Var det okänd mark vi trampade på då? – Ja, det är klart det var eftersom vi aldrig gjort det förut. Vi kan bara göra det vi kan utifrån dom förutsättningarna vi har. Vi har vår säsong. Vi har vårt klimat. Vi har vårat cupspel. Om vi skulle få chansen en gång till att göra samma sak, vilket vi verkligen vill, så är ändå förutsättningarna densamma.

Nådde vi dit vi ville med tanke på dom förutsättningarna? – Klart vi ville ha med Rasmus (Schüller), att han inte skulle vara avstängd. Vi skulle gärna mött internationellt motstånd innan men det gick inte för alla serier var där vi var eller var igång. Vi försökte göra det bästa vi kunde utifrån dom förutsättningarna, sen går det självklart alltid att göra saker bättre. Det gör det alltid. Vi hade vårt cupspel mitt uppe i alltihop. Ska vi tävla i cupen så ser vi ingen annan väg än den vi valde.

Om vi hade satsat precis allt på ECL-matchen, struntat i cupen och Allsvenskan, hade vi då gjort annorlunda? – Allsvenskan har absolut inget med det här att göra. Vad skulle påverkas där menar du?

Jag menar, vi måste göra oss vältränade och hårda för att klara en hel säsong efter den gyllene graalen. – Det svåra är att få upp fullt matchtempo i mars. Det är inte lätt. Vi har inte spelat på gräs. Inga internationella lag att möta. Jag tror att alla förstår skillnaden på att möta Örebro i Örebro än Poznan i Poznan. Det vi skulle kunna ha gjort på ett teoretiskt plan är att skita i cupen, det går inte.

Hade det förändrat någonting tror du? – Ja, på det sättet att vi inte hade haft 120 minuter i benen inför returmötet. Men slutanalysen vad det gäller är att vi inte tror att resultaten står att finna i våra förberedelser.

Jag trodde att om man ska få en tidig formtopp, eller vad vi ska kalla det, så kommer det påverka hela säsongen. – Du kan inte förändra säsongerna. Dom är som dom är. När vi gick in i Europa mötte vi lag ur säsong. Nu mötte vi ett lag i säsong. Det och marginaler både för och emot är det som händer.

Några frågade: “Varför tar vi inte mindre semester för att starta tidigare och därmed ha längre tid att komma i form?” – I alla kontrakt som finns står det hur lång semester dom har rätt till. Självklart följer Djurgården lagar och regler. Det andra är att även om vi nu bara tänker oss det scenariot efter förra säsongen då hade möjligtvis, jag säger möjligtvis, den fysiska formen varit bättre men huvudet hade inte varit det. Vi människor behöver vila och återhämtning för att kunna prestera. Om vi kokar ner det till det enda viktiga, Poznan var bättre än oss dom här två matcherna. Men om Rasmus inte varit avstängd i första matchen. Om inte "Mackan" (Marcus Danielson) inte fått rött kort i andra matchen, hade chanserna ökat, så är det. Om inte cupmatchen mot Malmö pågått i 120 minuter, hade det också underlättat. Att spela fyra tuffa matcher i mars är en jävla skillnad mot att spela samma typ av matcher i juli. Tror ingen heller skulle vilja att vi skulle ställa upp med C-laget mot Malmö i cupen. Nu blev det som det blev. Vi räckte inte till. Men visst är det intressant att det finns fler som tror att vi självklart ska slå ut ett lag som är högre rankat i en knock-out match i Europa. Att ingången är att vi är så bra nu att vi ska vinna mot Poznan. Lyckas vi inte med det så ligger svaret i bristande förberedelser. Kvalitet är ett svar. Det hade varit en stor skräll om vi vunnit.

Ja, fast ändå så upplevde vi som alltid tror att det var ganska små marginaler. – Absolut, så kan vi också se det om vi vill. Vi slog Malmö. Fick stryk av Poznan x 2.Utifrån dom tre matcherna var vi ganska slutkörda när vi åkte till Göteborg.

Hade vi inte rätt mycket sjukdom i truppen där? Började väl med Malmö? – Jo, så var det, men det började hela den perioden när vi skulle spela dom där fyra matcherna. Vi har fortfarande folk som har förkylningar och infektioner så det har pågått en lång stund. Men det och skador tillhör inget vi skyller på. Jag förstår behovet av en enkel förklaring, men tyvärr är jag inte mannen att ge den. För som vi pratat om många gånger, det är alltid flera saker varför saker blir som dom blir. Utifrån dom sakerna händer ytterligare saker. Vi hade inte marginalerna med oss. Dom, marginalerna alltså, dom förtjänar man eller inte allra oftast.

Vi har ofta gjort bra andra halvlekar. Ofta har vi varit trögstartade. Har vi kommit på vad det beror på? – Det är en mental fråga Micke. Hade det varit en fysisk fråga hade vi varit dåliga på slutet. Vi har inget klockrent svar på det, men vi jobbar med det dagligen.

Hur angriper man det, finns det mer än prat? – Nej, den delen är det prat som förändrar. Dom diskussionerna ska sen leda till andra inställningar och beteenden. Som jag sa inget entydigt svar, men vi luskar i det. Kan vara ängslan. Viktiga matcher. Resultaten går emot. Får inte ut det man tycker man besitter som sår tvivel. Ganska komplicerat det där, inte bara att trycka på en knapp. Alla vi säger, tänker och tycker: “Nu går vi ut och startar väldigt bra”.

Det kan alltså även handla om förväntningar både på andra och sig själv? – Ja, så är det. Prestationer också. Hjärnan är komplex.

När vi värvar, går vi igenom statistik som en parameter i värvningen? Det är en Bosse fråga, som du mycket väl vet. Jag vet att det har blivit en mode grej att bara snacka om statistik. Som en moneyball. Om det bara handlade om statistik skulle inget lag någon gång missa någon spelare. Då skulle scouterna inte behövas mer. Statistiken säger absolut inget om personligheten, hur han funkar i träningsmiljö eller omklädningsrummet. Hur han är på att ta motgångar. Hur han fungerar vid Sofialäktaren och Slakthuskurvan. Då det inte är mitt bord kan jag bara säga, att värva en spelare är betydligt mer komplicerat än att titta på några statistikblad.

Det jag försöker få fram, kan en personlighet slå ut ett sämre utfall på planen? – Det går inte att säga så. Det måste finnas båda sakerna, självklart. Men ett försök till att vara mer konkret då. Statistik är en del i ett jättepaket. Skadehistorik. Eventuell utveckling. Den kan du inte se i en statistisk sammanställning. Du kan ta en spelare som har jättebra statistik men han har passerat sitt max. Du kan värva en ung spelare som har noll statistik men som har en jävla potential. Dom som bara tittar på statistik gör det alldeles för enkelt för sig. Tror att siffrorna visar hela sanningen. Om vi bara tar ett exempel, en snabb spelare, en som är duktig att dribbla eller vad du än väljer, men om han inte visar dom egenskaperna där dom behövs, då är statistiken inget värd. Sen så ska den enskilda spelaren ingå i ett lag där dom andras egenskaper ska matcha. Du ser, snart har vi ett kompendium här. Statistik är en viktig parameter, men om du ska göra en värvning så avgör den aldrig skulle jag vilja påstå. Vill du ändå ha en större bild, snacka med Bosse.

Jag vet att varje spelare får med sig ett träningsprogram när man åker på semester. Jag vet att det är individuellt. Jag vet att dom som spelat mycket har ett annat schema än dom som spelat lite. Kan du ge ett ungefär hur det ser ut? – Det är helt olika. Beroende på belastning, ålder, skadehistorik osv osv. Första veckan är det absolut inte varje dag. Men vi pratade om det i första intervjun efter semestern att värdena när dom kom tillbaka var till och med jag nöjd med.

Den farten vi har på dom fyra längst bak, räcker den nu eller betyder den farten att vi måste förändra vårt sätt att spela? – Farten är inte mindre nu än vad den varit tidigare. Vi borde kunna spela likadant.

Blev Carlos (Moros Gracia) värvad som en rak ersättare till Hjalmar (Ekdal)? – Vi värvade inte Carlos för att Hjalmar skulle försvinna. Vi värvade honom för att få in en mittback till. Vi kan inte ersätta Hjalmar med honom. Det går inte. Inte samma sak. Hjalmar och även Isak (Hien) är två landslagsspelare. Vi kan inte ersätta dom rakt av. Vi har sålt mittbackar för många, många miljoner. Vi kan inte värva så bra mittbackar. Vi tar in nya som vi sedan utvecklar. Carlos är inte värvad för att ersätta Hjalmar, Carlos är värvad för att han är en duktig mittback.

Vi kommer alltså inte förändra vår höga backlinje? Dom som larmar säger att vi är mycket långsammare nu. – Une (Jacob Une Larsson) var inte snabbare än vad "Lövet" (Jesper Löfgren) är. Elias (Andersson) är snabbare än vad Elliot (Käck) är. Piotr är snabbare än vad Aslak (Fonn Witry) var och.Mackan är Mackan. Han är kanske lite långsammare än vad han var för tre år sen men vi kommer inte förändra vårt sätt att spela. Vi ska försvara högt ibland och lågt ibland.

Hur är det med Mackan förresten? – Han är i jättebra form.

Målskyttet då? Även vi som har tillit blev lite nedstämda när vi inte gör mål på Gefle. – Man kan väl se över tid att våra offensiva spelare inte öst in mål direkt. Där finns det jävligt mycket att jobba med. Både kollektivt och individuellt. Det missas en del, men vi kommer också till alldeles för få lägen. Det har varken varit eller är nu tillräckligt vasst.

Det är nog det jag reagerat på. Bristen på lägen. Chanser? – Vi hade en hel del chanser mot Häcken i andra halvlek även om det inte var anfallarna som var inblandade. Poznan borta så var vi ganska låga. Vi hade två solklara målchanser, som vi inte tog tillvara på. Just dom här matcherna kanske man inte ska dra så många slutsatser av, men över tid måste våra offensiva spelare leverera mer. Sen att folk blir frågande av att vi inte gör mål mot Gefle, det är väl en berättigad fråga. Vi har lite att jobba med.

Vad kan vi säga om matchen mot Häcken? – Inte så dåligt som resultatet blev. Vi börjar helt okej. Gör några fatala misstag. Dom misstagen kostar oss matchen. Vi tar dumma beslut. Vi kan inte göra den typen av misstag mot Häcken, då smäller det. Det spelar också roll att vi efter matchen mot Poznan var lite trötta: Det är svårare och studsa tillbaka då. Egentligen är det inte så dåligt, men misstagen är på horribel nivå då blir det slutbilden hos dom flesta.

Jacobs (Widell Zetterström), Besards (Sabovic) men även "Manges" (Magnus Eriksson) mot Poznan, hur kan man göra sådana misstag i den typen av matcher och lägen? – Ja du Micke, det händer i fotboll. Gör man det i fel matcher och i fel lägen, då blir det så här. Vi agerar inte som vi vill, varken individuellt eller kollektivt. Ytorna finns, men vi använder dom inte. Vi ger problem istället för möjligheter till våra medspelare. Några springer för lite. Andra springer som fan men kanske inte alltid rätt. Vi börjar hyggligt, avslutar drägligt men då står det redan 3-0. Den typen av misstag tar på psyket också. Att släppa in ett sådant mål är jobbigt men två sådana, då blir det för mycket helt enkelt.

Jag har frågat förut hur er nia ska uppträda? Ni har svarat att spelaren gör rollen till sin. Tänkte fråga då hur ska våra nuvarande nior spela för att komma till lägen? – Jacob (Bergström) måste kunna hålla fast bollen och vara en jobbig jävel i straffområdet. Victor (Edvardsen) måste vara rörlig och löpvillig. Måste lära sig att hålla fast bollen. Bli bättre i det felvända spelet. Bli tuffare i närkamperna och i huvudspelet. I Olivers (Berg) fall är han väldigt duktig på att hitta ytor både bakom och framför. Då blir spelet annorlunda för oss att utnyttja.

Blir det någon skillnad på det fortsatta upplägget nu när vi redan försökt få en formtopp? – Nej, det blir det inte.

Efter dom här matcherna kom det flera ord som mättnad t.ex. i truppen och dylikt. Kommentar? – Nej det har jag inte märkt någonting av. Däremot så har väldigt många haft dom där två matcherna i fokus väldigt lång tid. Kanske lite för mycket. Dom laddade i tre månader för de här matcherna. Med tanke på det fokuset har jag svårt att se någon mättnad. Skulle nog säga lite tvärtom, vi brydde oss lite för mycket om dom där två matcherna. Vi kanske satte för mycket fokus på dom istället för att fokusera på dom förberedelser vi behövde göra. Som i att vara bra i matcherna innan.

Du menar, ta varje träningstillfälle och match där och då? – Lite så. "Vi kommer vara bra när det gäller" och sådant snack. Vi i Djurgården jobbar oerhört hårt på att leverera vårt bästa jag varje dag. Alla letar efter anledningar och förklaringar, den enkla förklaringen är att vi inte var tillräckligt bra. Vare sig tränare eller spelare var tillräckligt bra. Hade vi mött dom i September tror jag vi hade haft bra chanser att slå ut dom. Dom marginalerna du pratar om, ja, dom finns där, men i slutändan är ändå det enda rätta svaret, att vi var inte bättre än sådär. Hade vi gjort 1-0 nere i Poznan ja, då kanske det blivit annorlunda. Vi hade marginaler med oss i höstas. Inte nu. Du vet vad jag tycker, marginaler förtjänar man eller inte. Nu är det borta för stunden. Nu måste vi fokusera på Allsvenskan.

Hur är stämningen i laget? – Förväntansfullt.

Det gick ett rykte att Haris (Radetinac) hade ruttnat totalt på juniorerna. – Inget jag har hört eller sett. Klart det skälls i ett fotbollslag. Men Haris mer än någon annan, har jag svårt att tro. I ett fotbollslag är det högt i tak. Om han någon gång gjort det var det säkert befogat. För det kan jag säga, Haris är jävligt bra med dom unga spelarna.

Du sa att det förekommer sjukdomar och infektioner i truppen. Hur ser det ut nu? – Just nu tror jag inte att det är någon mer än "Tolle" som är sjuk. Han är snart tillbaka. Några var borta förra veckan. En liten skada på Elias. Haris var skadad och sjuk. Nu är det väl bara landslagsspelarna jag inte har full koll på men dom ska komma hem till imorgon (torsdag), tror det är hyggligt läge.

Hur påverkar små till medelstora skador eller sjukdomsutbrott? Oliver, borta några dagar, tillbaka, sen sjuk igen, vad gör det för formen? – Det beror på sjukdom, hur länge och vem det är. I Olivers fall så blev det fram och tillbaka men vi tror han är fullt tillbaka på alla plan nu torsdag/fredag. Det går inte att sätta någon "så här är det". Allt är från fall till fall.

Betyg på försäsongen? – Väldigt upp och ner. Jävligt lång. Med din betygsskala 1-10 så säger jag väl en 6 kanske.

Har vi nu några spelare som inte kommer kunna medverka i premiären? – Elliot (Käck) kommer inte att kunna vara med.

Är det något vi vill påbörja eller utveckla denna säsong? – Det finns smågrejer hela tiden som vi försöker bli bättre på. Inget som är värt att basunera ut. Just nu, behöver vi bli bättre i spelets alla beståndsdelar.

Okänd spelare för den breda allmänheten som du tror får sitt genombrott i år? – Det skulle väl vara Oskar Fallenius då. En fin kille som inte snackar så mycket, klok med en hel del goda egenskaper. Vi har väl få okända spelare ändå. Har skrivits mycket om alla tycker jag.

Är han så pass bra att han redan i sommar skulle kunna ta en plats i vårt lag? – Ja, det tror jag. Han har spännande egenskaper. Vill utvecklas. Kommer att bli bra det där.

Dom här unga som tappade luften efter den tuffa delen av försäsongen, har dom hittat den igen? – Det där är lite individuellt.

Vilka vinner Allsvenskan 2023? – Det gör väl vi då får jag hoppas .

För 12-15 år sedan spelade alla 4-4-2. Nu nästan ingen. Tror du det kommer komma något taktiskt som kommer att bli trendsättande i Allsvenskan? – Fler och fler lag som markerar man-man. Det är väl en liten trend. Det svänger i fotbollen, men kan inte komma på något speciellt som din fråga indikerar. Vi har trott länge att lagen ska bli mer flexibla. Men dit har vi inte nått än.

Kim Hellberg, Värnamo, hintade om det. Vänsterbacken blir innermittfältare i anfallet. – Så tycker jag redan att det är. Elias är precis så som du sa nyss. Jag menar mer att man byter spelsätt och taktik mellan matcherna, dit har vi en bit kvar.

Nu är det snart dags för premiär. En premiär som jag, för dagen, förmodligen kommer att missa. Ryggen är fortfarande kass. Jag håller humöret uppe med mina älskade Allsvenska i allmänhet och laget i mitt hjärta i synnerhet Djurgårdens IF. Snön ligger kvar. Minusgrader. Men när jag tittar upp så öppnar sig alla möjligheter som finns: BEVÄPNA DIG MED VINGAR, skit i väder, dåliga vibbar och halvtaskigt spel. För här ska fan flygas ända in i november. Jag gillar ordstäv. Fått lära mig att en av mina favoritcitat/ordstäv har Bertrand Russell som upphovsman. "Problemet i världen är att dom korkade är så säkra på sin sak och dom smarta är så fulla av tvivel”.

Inför Allsvenskan