Nobbes Djurgårdsbilder

Foto

Efter Sirius, inför Maribor

Efter Sirius, inför Maribor

Efter Sirius, inför Maribor

Efter Sirius, inför Maribor


Micke DIF är Nr 1

Micke DIF är Nr 1

21 d sen


I söndags var andra gången, vad jag är medveten om, som startelvan läckte ut på sociala medier. Då Kim (Bergstrand), när jag frågat honom, anser att det är någon eller några procents sämre läge, skulle jag vilja be dom som har förtroendet att få startelvan, lägg inte ut den någonstans. Om det är viktigt för dig, lägg ut den femton minuter innan officiella, då blir skadan minimal. För alla vi vill vårt lags bästa.

Jag, min dotter och Tauers vänstersko, från forumet, åkte gemensamt med SJs tåg till Uppsala. Gick på en restaurang som ägs av två medlemmar på mitt jobb. Dom sa att dom skulle vara på plats så vi kunde äta och ta en öl tillsammans. Men något hände och dom kom inte. Vi som var där åt väldigt gott. Men ändå kändes det lite sådär under besöket. Servitrisen hällde ut en cola över mina byxor och mobil. När hon dukade av slog hon till mig i huvudet med sin bricka. Jag led med henne, då hon tydligt visade att hennes yrkesval inte var kompatibelt med hennes kompetens. Skitsamma. Det var gott. Två unga människor att prata med. När vi sen gick den undersköna vägen mot Studenternas kändes det nervöst, förväntansfullt och lite av den magi jag kan känna över det faktum att jag har råd och möjlighet att göra dessa resor för att se laget i mitt hjärta.

Startelvan var, ja innan av ovanstående skäl, ett hett samtalsämne. Var det ett skämt? Hade det brunnit totalt för våra tränare till slut? Avslöjandet var helt korrekt. Vi ställde upp med ett lag som inte hade många matcher eller minuter i sig. Uppställningen lästes 3-5-2, men som oftast med den uppställningen blev det 5-3-2. I uppställt försvar. I anfall spelade detta nykomponerade lag en fyndig och snabb fotboll. Jag var efter bara några minuter positivt överraskad. En känsla som höll i sig ända in i mål. Allt jag hade hoppats på innan, infriades. Bra match. Fullsatt. Vinst.

När jag satt och tänkte på hur jag skulle skriva detta tänkte jag nämna många namn. I dom tankarna blev det till slut alla. Ja, det fanns någon som kanske inte spelade på sin nivå, men som en del av laget, ändå slet och kämpade. En föredömlig insats som jag var väldigt glad att få närvara på. Jag tror att hela laget kan få en riktig skjuts av söndagens match. I en trupp kommer det alltid att finnas spelare som spelar mer och mindre. Men precis som 2019 mot Häcken borta, var det väldigt många i truppen som luftades. Alla gjorde positiv skillnad. Då, 2019, var det på grund av skador, nu var orsaken att flera av dom ordinarie var slitna. Jag är glad och stolt över vår trupp. Jag tror denna trupprörelse kan bli oerhört viktig när vi går in i sista tredjedelen av säsongen.

En notering. I början av säsongen gick chefen för domarna Stefan Johannesson ut och kritiserade två domslut vi fått med oss. Efter det, kan jag fan inte påminna mig att vi fått några 50/50 domslut med oss. När en chef går ut så som han gjorde då vet alla som har några år på nacken att det blir ringar på vattnet när hans underställda ska göra sina jobb. Den uteblivna straffen mot Malmö i cupfinalen. Likadant mot gnaget senast vid ställning 0-0 när en råtta svepte "Falles" (Oskar Fallenius) ben i straffområdet. Till sist Patriks (Åslund) mål som hade betytt 2-0 mot Sirius i söndags. Min personliga åsikt är, om han nu ska uttala sig specifikt om enskilda domares insatser mot enskilda lag, då måste han fortsätta göra det resten av säsongen också. Jag tycker det är pinsamt att ingen i hela domarskrået har kommenterat det uteblivna målet i helgens match. Det behövs fan inte VAR för att se att den bollen var inne. Hela Sverige utom dom fyra som har mandat att ta beslut, såg att bollen var inne. Linjemannen på den sidan som hade i uppgift att kolla detta var minst tjugofem meter från där han skulle vara. Alltså, denna korta text är absolut inte en önskan om VAR, bara en önskan om att göra det jobb man åtagit sig att göra.

Dags för Maribor. Det jag har lärt mig om Balkan lag, är att deras publik är Apoel 2.0. När vi mötte Partizan Belgrad 2003 fick vi alla som var med, en insikt om deras supportrar. Fredrik Stenman blev klassisk för alltid med sin gest i mötet där vi tyvärr drog det korta strået. På den tiden räknades bortamål mer. Totalställningen i dom bägge matcherna blev 3-3, men som skrivet, vi förlorade trots det. Maribor som jag hört tals om och läst om i resultattabeller under många år var i stort sett utspelade i vårt möte på Tele2. Vad som är hönan och ägget kan vi diskutera hur länge som helst, men jag väljer glädjen. Vi gjorde en bra match som dom inte kunde matcha. Visst borde vi gjort några fler mål, men vi vann och höll nollan. Den vinsten plus den vi fick i söndags, är jag övertygad om, har givit laget välbehövligt självförtroende. Det självförtroendet tror jag kommer att göra att vi går vidare till ECLs gruppspel. Vi har allt i egna händer. Det vi som lag visade i söndags kommer ge Djurgårdsfamiljen denna glädjestund. Min dotter och hennes pojkvän åker ner och ser matchen på plats. Jag vilar både denna och Malmö på söndag som jag hade preliminärbokat. Malmös pressansvariga som skulle bjuda mig på mat och en rundtur i Malmös domäner var pappaledig. Nu har jag bokat Häcken och Gais borta, då kommer jag att stanna kvar på baksidan dagarna mellan matcherna. Dagen efter vår match ska jag få besöka GPA via Häckens sportchef. Jag är otroligt glad över den möjligheten. Senaste meningarna har inget med morgondagen att göra, men ville dela min glädje med er som läser.

Då jag jobbade ännu tidigare än normalt denna onsdag kollade jag med Kim när han hade möjlighet att ringa mig under resdagen. Han skrev, tack och lov tidigast klockan 18, svensk tid. Då hann jag sova ifatt och ha tid och ork att skriva detta alster. Stort tack till Kim för att du alltid gör dig tillgänglig. Fick ett nytt mejl på min hemsida, förresten. Denna gång var det en man som hade sett omröstningar angående våra tränare, ett flertal gånger. Han skrev att, dom som ville att Kim och "Tolle" (Thomas Lagerlöf) skulle fortsätta var i en förkrossande majoritet. Jag har själv trott att vi, dom tysta, är i majoritet. Glad att få det bekräftat.

Tjena Kim. Läget? Gick resan bra? Var bor ni? – Det är precis så bra som vinst brukar tendera att ge. Vi mår lite bättre än förra veckan och bygger upp oss igen. Resan gick kalas. Vi åkte till Graz och bor väldigt nära slalombacken i Maribor.

Har du varit och åkt där någon gång? Kim är ruskigt duktig på att åka utför.

– Nej, tyvärr inte.

Hur mår vi nu efter två raka vinster? – Dom flesta mår bra. Det är Adam (Ståhl) och Miro (Tenho) som ska testas ikväll. Det är det som är. Inga nya skador eller allvarligare skavanker.

När det är så många som spelas som mot Sirius, som inte är för stunden vana startspelare, märks det på något sätt att dom "osynliga" också levererar på plan? – Vi har haft det bra nu ett tag. Men självklart är det bra, och kanske egentligen ännu bättre, att känna att man bidrar även i tävlingar. På träningen är alla oerhört värdefulla. Framförallt när vi nu vann. Med ett annat resultat hade det nog inte varit lika bra.

Hur är det med Albin då? Såg honom på någon film från planen förra veckan. – Nej nej, han är inte med på något inom fotbollen. Däremot kör han en del rehab nere på planen.

Vad säger du om matchen mot Sirius? – Väl genomförd på dom flesta plan. Lite öppna i slutet på första halvlek. Men utöver det tycker vi att vi gjorde en bra match. Ännu mer om vi lägger in förutsättningarna. Stabila åt båda håll. Skapar ganska många bra målchanser. Släpper inte till så många chanser emot oss. Dom har väl några hyggliga chanser, en i första och två i andra, i övrigt lugnt. Det var väldigt kul.

Jag tyckte att vi försvarade oss ruskigt bra. Men ibland såg jag hav av ytor på vårt mittfält som dom kom fram i. Det blev aldrig farligt, men jag har inte sett det förut. – Ja, det är väl riktigt. Sirius är ett väldigt formstarkt lag, duktiga i sin speluppbyggnad. Trots ytor och deras bra form, fick vi bra kontroll på dom. Joakim Persson fick väl en boll på sin spets. Resultat och prestation är bra, sen som vanligt, finns det alltid saker att jobba på.

Vad tycker du om Daniels (Stensson) startdebut? – Han gjorde det vi kunde förvänta oss. Hade något bolltapp i ett farligt läge. Kämpar på och är positiv. Väldigt verbal.

Vad säger du om Santeri (Haarala)? – Han hade tjugo minuters träning och går in och levererar på den nivån. Väldigt starkt gjort. Kan han med så små förberedelser vara så bra, då känns det förhoppningsfullt inför framtiden.

Patric (Åslund)? I mina ögon hans klart bästa match. – Så var det nog. Han fick visa sin potential. Vi tror att det finns ännu mycket mer i honom. Han hade bra kroppsspråk och spelade med mer mod.

Vad tycker du om Victor Bergh? Såg honom i Värnamo i säkert trettio matcher. Tycker inte han har visat den Victor ännu. – Jag tycker att han har varit helt okej. Han började mot Göteborg hemma när laget inte fungerade. Sen derbyt på det. Jävligt tufft att komma in under dom omständigheterna. Jag tror han mår väldigt, väldigt bra av matchen mot Sirius. Han är väldigt kommunikativ och trivs väldigt bra i det som är Djurgården. Han kommer bara att växa över tid. Men det kan vara bra för honom att få en bra upplevelse på planen också.

Maribor? – Det kommer väl att vara som mot Apoel tror jag. Ingen känsla för vänskap eller så. Dom kommer att ligga på gränsen inom allt av det som tillhör den psykiska delen av fotboll, tror vi. Sen kommer dom försöka spela på gränsen fysiskt också, tror vi. Det blir en intressant uppgift. Lika spännande också att se om vi hanterar det som vi behöver. Om vi håller huvudet kallt, står upp för oss själva och Djurgården, tycker jag vi har goda möjligheter för ett bra resultat. Det är nyckeln som vi pratat om många gånger, att vara aggressiv och lugn samtidigt.

Spelar dom på något annorlunda sätt när dom är på sin hemmaplan? – Njaaehh, men vi förväntar oss en högre press och att dom spelar bollen framåt snabbare. Dom har ändå på sig ryggsäcken, att dom måste vinna.

Innan Apoel borta 2022 var jag stensäker på avancemang. Efter tjugo minuter var jag ett nervvrak. Hur känns denna trupp med att hantera denna typ av leva-dö match? – Det är ingen skillnad på så sätt inför känner jag. Men vår start den matchen var väldigt olycklig. Vi låg under med 2-0 efter kort tid. Den gruppen vände upp det läget till totalvinst. Det var väldigt starkt gjort.

Det har pratats om Jacobs (Rinne) fysik. Men påverkar den skärpan på samma sätt som utespelare? – Hans styrka, toppen, är det mentala och spelförståelsen. Han är inte i toppform, vilket vi inte kan förvänta oss. Men han är en "cool cat".

Kan man säga, vi går för kryss? Vinst? – Vi har pratat om det också många gånger Micke. Hur går man för kryss? Femton minuter kvar och oavgjort, då stänger vi nog butiken, men hur gör man det från start? Jag tror inte att det finns någon som går in med en tanke om att spela oavgjort. Håller vi nollan går vi vidare, oavsett allt annat. Vi kan inte försvara i nittio plus minuter, det brukar aldrig funka.

Straffar om det skulle bli aktuellt, extraträning? – Straffar är till den övervägande delen mentalt… nu måste jag sticka, vi ska iväg och träna. Vi hörs!

Sista orden från Kim inför denna match. Jag känner mig ödmjukt kaxig. Känner att vi har väldigt goda chanser att ta hem det här. Vi får se hur vi står upp mot dom eventuella provoceringar som förväntas. I den här typen av matcher med KoT (Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf) har vi vad jag kan påminna mig om alltid levererat även om det inte alltid gett vinst. Innan dom två sista matcherna kände jag mig lite orolig för var säsongen var på väg. Nu känner jag bara: Forza Djurgården! Idag, Maribor. På söndag, Malmö. Kul att se vad vi är gjorda av. Idag, sen kväll för mig, BEVÄPNAR JAG MIG MED VINGAR, men inte ens mina vingar når dit där himlen är Djurgårdsblå. Men i mina tankar finns den där, med begynnande sol som kommer att lysa.