Uppehållsintervju med Kim Bergstrand

Foto: Nobbes Djurgårdsbilder

Jag vill börja med att beklaga tonen i förra texten. Borde kunna förhålla mig bättre till folks frustration. Min ursäkt är som följer, att när dom människors frustration går ut över människor som jag beundrar och ser hur hårt dom jobbar för framgång, blir jag förbannad. Oavsett vill jag försöka vara en positiv röst i med- och motgång.

Pratade med Kim Bergstrand om att göra en intervju. Kim svarade: “Kommer alltid ställa upp när du vill, men tror du det gör någon nytta?” Jag förklarade att jag TROR när Kim gör en av många saker han gör bra, att bara svara ärligt på det vi undrar över så tycker majoriteten “okej, vi håller kanske inte med, men har ändå full respekt för dom tankarna”. Efter den skriftväxlingen skulle vi bara finna en lämplig tid. Fredagen den 3/9 ringde telefonen. Det var Kim som ringde och förklarade att vi kör på måndag (6/9). Han och resten av Djurgårdens A-trupp hade fått ledigt några dagar. När Kim får ledigt, och det passar in i hans övriga liv, då är det Norrland som gäller. Han lät väldigt förväntansfull. Med i bilen satt Niclas Kindvall, så jag föreslog att han skulle värva både Niclas och farsan (Ove Kindvall) så hade vi väl målskyttar så det räckte. Kim skrattade gott och svarade “Jag jobbar på det”.

Nedan kommer alla frågor, som jag tycker är respektfulla, som kommit upp sen första Mjällbymatchen.


Kom spelet "för snabbt eller lätt" med tanke på alla nya spelare? Är det här hacket i kurvan normalt i en process?
— Jag vet inte. Fan inget som är lätt . Det jobbet samtliga inblandade la ner för att få den produkten var riktigt hårt. Vi spelade extremt bra med tanke på våra förutsättningar i våras. Nu spelar vi lite sämre. Att hålla en jämn formkurva över en hel serie är ungefär lika svårt som att alltid penetrera sig fram sista tredjedelen på plan. Få lag som håller samma standard en hel säsong.

Jag tänkte att när saker gå lätt, då är det en räkmacka, eller hur? Men när man blir prövad och det går lite tyngre, är det ofta en hårdhet man byggt upp som lag som då gör att man kommer ur den?
— Vi har blivit prövade hela säsongen. I våras löste vi prövningarna lite bättre. Klubbens ambitioner är att vi ska vara med och konkurrera om Europa platserna. Det är vi. På riktigt. Vi förlorar ett derby som blir riktigt tungt för hela föreningen i allmänhet men för några stycken så är det ännu tyngre. Aslak drar vidare där och då. Vi har inte så stora marginaler. Det krävs att väldigt många av våra spelare spelar på en väldigt hög nivå. Framförallt våra bärande spelare. Gör dom det så konkurrerar vi med alla lag i Sverige. Men får vi x antal hack i kurvan, då försvinner våra marginaler i rask takt. Spelarna var grymma på våren och försommaren. Ja, det var inte så dåligt mot Sirius heller. Att hålla den nivån är inte lätt, framförallt när vi inte lyckas få några "gratis" mål här och där. Kanske för dom som är högljutt kritiska nu, så gick det "för bra" i början. Kanske i deras huvud var det "klart"? Vi har tagit lika många poäng som 2019 vid lika antal matcher. Resultaten sista 4 matcherna med torskar mot aik och Sirius gör väl förmodligen att krocken med verkligheten blev i hårdaste laget.

Var gruppen 2019 tuffare i motgång?
— Vi har lika många poäng som vi hade då. Jag vet inte. Det kommer väl visa sig i närtid om den gruppen var tuffare. Klarade hantera hack i kurvan bättre. Derbysmällen tog. Påverkade mycket. I samma veva försvann vår bästa spelare. Det är inte så lätt. Vi är inte så breda på den högsta kvalitén.

Det snackades om att Aslak var klar för AZ innan derbyt. Stämmer det? I så fall, var det ens en fråga om han skulle delta i derbyt?
— Han var inte klar, i alla fall visste inte vi det. Oavsett, det var ingen fråga vi hade på bordet innan derbyt. Man ställer inte över sin bästa spelare i ett derby, så är det bara. Vi visste att det fanns intresse.

Jag tänkte kontra PK, som fick något anbud från USA 2019.
— Reaktionen på andra lags intresse var väldigt åtskild på dom två spelarna.

Med tanke på vår höga kvalité på mittbackar, kunde det inte vara "en grej" för att röra runt lite att köra 3-backslinje?
— Derbyt och matcherna efter det har väl ingen stuckit ut på det sättet. Men absolut skulle vi kunna göra det. Men det kommer inte ge oss flera mål. I stora drag har försvarsspelet fungerat över hela planen. Men vi gör inga mål. OM vi hade tyckt att vi hade behövt ändra organisationen på planen, då hade det kunnat vara lösningen. Men vi tror, som jag sa, inte att vi gör fler mål för att vi ändrar till 3-backslinje.

Men som, “okej, vi testar nytt."
— Ja, självklart. Alla tankar på sådant finns i huvudet hela tiden. Samtidigt så är det, tycker vi, jävligt farligt att få panik för några sämre resultat. Men som jag sa, det finns med. Hos mig och "Tolle" vidare in till spelarna hur dom känner, dom ledande, som sitter i spelartruppen.

Jag tycker vi gjorde en helt okej match mot Sirius. men sa till min dotter: “Släng in Modric eller Benzema hos oss så kommer vi ändå inte vinna. Laget sliter som fan, men vi kommer ingenstans”.
— Prestationen i Siriusmatchen kontra matcherna mot Mjällby, var betydligt bättre. Vi har 19 offensiva bollstölder. Sen är det för trubbigt. Men försvarsspelet och presspelet är jättebra. Leveranserna fram till dom som är vår offensiva spets är vi jättenöjda med men utfallet av alla dom lägena är inte godkänt. Slutprodukten är för dålig. Men som jag sa, den matchen var ett rejält lyft mot Mjällby matcherna. Det vi pratade om innan, uppfyllde vi på plan. Men utan mål så vinner vi inga matcher. En av många paradoxer med fotboll. Du kan spela skit och vinna. Eller spela okej eller bra och förlora.

Hur löser man det då?
— Våra 9or har gjort 1 mål. Där vill vi mer. Hur löser vi det? Vi måste göra det vi tror på. Att i vår vardag ute på Kaknäs bygga ett spel som sätter våra forwards i lägen. Att få dom att tycka att dom är så jävla bra så dom smäller dit dom. Att tro på det dom har bevisat över tid att dom kan. Sen när man mår så, lite sämre och krigar på i veckorna, laddar för att komma in och göra positiv skillnad men sedan får höra från sina egna supportrar på läktaren, "inte den där jäveln". Det tar. På vissa tar det mer.

Ungefär som "älska mig som mest när jag är värd det som minst, för det är då jag behöver det som mest"?
— Kanske mer att kärlek är mellan par. Men i alla fall inte klanka ner på dom innan, skulle i min värld vara önskvärt.

Mjällby hemma. Då hade Emmanuel Banda gjort 3-4 inhopp. Fått beröm av er och oss supportrar. Sen från "ingenstans" kom Curtis och tog "hans" plats. Hur tänkte vi där?
— Träningsveckan hade sett ut så. Curtis hade en grym vecka. Som vi såg det,,där och då, var formen bättre på honom. Kanske inte det smartaste vi gjort. Men det visste vi inte innan. Själva sättet att jobba oss fram till en trupp är något som vi gjort i många år. För det mesta stämmer sambandet, bra träning och bra match. Ibland så blir det inte så.

Hur ser du och "Tolle" på olika specialister i form av fasta situationer analytiker eller psykologer?
— Alla specialister tillför självklart kvalitét på det dom är specialister på. Extremt få i det här landet som kan utbilda inom skotteknik. Max en handfull. Analytiker, ja, det kan vara bra men den professionen är inte lika svår, det kan nog alla som jobbar med det här. Allting som sker i vårt dagliga verk är vad kan du få ner i spelarnas ben och in i spelarnas huvud. Att lära ut skotteknik, det är svårt. Allting egentligen är, var vill du satsa dina resurser. Vad ger det till våra spelare. För att få resultat måste det vara över tid också. Att få en Sebastian Larsson fot på ett halvår, det händer inte. OM jag var den som bestämde och hade resurser, hade jag lagt det på det mentala. Det TROR jag, hade gjort störst positiv skillnad.

Första gången jag intervjuade "Tolle", då i Sirius, frågade jag om Johan Andersson, om man inte kunde "maskera" en defensivt sämre ytterback för att få in hans offensiva styrkor. Han svarade att “jo det går, kolla på Marcelo i Real Madrid, han kan inte försvara”. I den kontexten, kunde vi inte "hjälpa" Leo för att få hans offensiv?
— Han är oerhört löpstark. Han behöver jobba med passningsspelet och det defensiva jobbet. Han behöver lära sig att spela bollen framåt. Med det sagt, han är på gång. Han tar steg och utvecklas. Som jag sa till dig med "Jonis" INGEN blir gladare än jag och "Tolle" när unga spelare kickar in dörren och visar på alla plan, “den här platsen är min”. Vi tror stenhårt på Leo. Han kommer bli jättebra. Så förr eller senare kommer han att ta sin plats.

Vad är skillnaden med att testa Leo kontra att vi testat nu, tror jag, 4 stycken olika 9or?
— Vi testar Leo varje dag. Vi vet vad det innebär. Men återigen, våra problem ligger inte i försvarsspelet. Att ingå i ett topplag i Allsvenskans startelva så är det ett rätt stort pussel som ska läggas. Du ska kunna sköta uppspelen. Du ska kunna försvara på fasta. Alla spelare i truppen har som alla spelare i världen plus och minus. När vi lägger pusslet är det totalen av spelarens styrkor kontra svagheter som läggs i vågskålen. Det är hela tiden en filt som du drar upp och ner.
Referens till att välja att frysa om överkroppen eller fötterna.

Är fysiken ett problem i vårt lag?
— Vi är ganska små. Möter du Malmö och viss mån bajen med Paulsen och Fjoluson eller för all del Mjällby som är 5 cm längre i snitt, då måste du vara stark, snabb, bra på att spela boll och jävligt bra på att försvara dig på fasta situationer. Allting handlar om balansen mellan dom olika delarna på spelet. Slarvar du eller är inte tillräckligt koncentrerad eller inte tillräckligt cynisk, som vi var mot aik, då åker vi dit. Ute på planen kan mycket se bra ut, men som jag tror alla du pratat med är överens om, det är i straffområdena det avgörs.

Här och nu, hur upplever du styrkan är i laget mentalt?
— Jag tycker med tanke på den enorma spelaromsättning vi haft så har grabbarna varit riktigt starka. Nu, där vi är nu, det är när motgång visar sig som vi visar om vi är starka.

Är dom "starka" i laget lika starka nu som 2019?
— Vi får se, det kommer att visa sig. Det jag kan säga är att "Mange" är en fantastisk lagkapten. En av dom bästa jag stött på. Han drar ett jävla lass. Aleksandr (Vasyutin) var jävligt viktig när han kom till oss, otroligt stark mentalt. En riktig ledartyp. Rasmus som jag nämnt tidigare. Hjalmar har bra ledaregenskaper. Sen finns det några till.

Angående Hjalmar… (jag återberättade det som Henrik Rydström sagt om honom).
— Det är stort. Jag är dock inte förvånad. Hjalmar har en riktigt bra skalle.

Jag tänkte på det, när Aslak var kvar var det 4-5 spelare kvar sen förra året på plan.
— Jag tror det är 5-6 spelare kvar sen vi kom 2019. Vi har skaffat oss ett bra utgångsläge för att uppfylla klubbens krav kan vi väl säga. Vi har 13 omgångar kvar för att vara på det utgångsläget.

Hur känns det NU efter ledigheten? Tillbaka i träning?
— Det är väldigt många borta. 4 man är borta med olika landslag. Hampus inte 100. Idag var det piggt och glatt. Lediga 3 dagar, då är det väldigt ystert. Den riktiga ihopsamlingen blir väl på fredag.

Betyder det någonting för laget att "Mackan" (Danielson) har varit där och tränat?
— Jävligt svårt att säga. Men han höjer kvalitén på träningen trots att han inte spelat sen EM. Sen vet vi i Djurgården vilken spelare och ledare han är. Finns i alla fall inget negativt med det. Att ha riktigt bra spelare med oss är aldrig fel.

Du och "Tolle" pratar väldigt uppskattande om Markus (Rosenberg), hur blir man en "Rosenberg"? Är det viktigt att ha en historia i klubben?
— Sebastian Larsson har ingen historia i aik, men har varit rätt viktig för dom. Men Rosenberg och Anders Svensson kommer hem och håller en så hög kvalitet i många år för sina klubbar. Genom sin blotta uppenbarelse gör sina medspelare bättre. Vi har det i Rasmus. Han gör andra bättre. Så är det bara. Erik Berg hade också "det där".

Har varit flera som skrivit "värva Simon Strand" för DET är en derbyspelare.
Jag skulle sluta gå. Gillar inte den spelartypen.
— Bra fotbollsspelare. Men INGEN Djurgårdssupporter vet hur han reagerar på ett derby. För han har aldrig spelat ett. Dom har ingen aning om han ballar ur nere vid Slakthuskurvan eller springer in övertaggad och ger oss ett rött kort i 15e minuten. Ingen vet. Just den egenskapen är den särklass svåraste att scouta.

Sista frågan, varför anmäler vi inte han i Halmstad och Martin Olssons handpåläggning på Hampus för?
— Det är klubbens beslut. Klubben tycker som i allt annat klubben är involverad i, var och en har en uppgift. Dom som är satta att sköta det ska avgöra om saker ska anmälas eller inte. Vi sköter vårt och hoppas att dom andra sköter sitt.

Med dom, i mina öron kloka orden, avslutade vi detta samtal. Hoppas att DU, du som tycker, tänker och tror om Djurgårdens fotbolls herrlag har fått svar på dom frågor du undrat över med denna intervju. Jag är inne i mitt "Henke" Berggren läge nu. För nästa match är ett derby. Men till alla er därute som inte är som denna hängbjörk till gubbe.
BEVÄPNA DIG MED VINGAR, för under oss är hela huvudstaden blå!

Djurgårdsfamiljen

Djurgårdsfamiljen

Hejar du på Djurgårn och är sugen på att bidra? Tveka in på att höra av dig via mail eller DM i sociala medier.