Nobbes Djurgårdsbilder

Foto

Efter Landskrona, Inför Örebro

Efter Landskrona, Inför Örebro

Efter Landskrona, Inför Örebro

Efter Landskrona, Inför Örebro


Micke DIF är Nr 1

Micke DIF är Nr 1

22 d sen


Kim (Bergstrand) brukar ofta använda uttrycket "sött och salt". Så var det för mig i måndags. Min kropp sa ifrån. Kunde inte gå och se matchen som jag längtat till. Det var hårt. Det blev att titta från tvn istället. När jag tittar på tv så ser jag saker som jag inte ser på läktaren. Ja, jag försöker trösta mig själv, för satan i gatan vad jag hade velat vara på plats. Jag och min dotter hade tänkt att åka till Örebro, men av samma anledning som senast så är det inte möjligt.

Örebro 1965 såg jag min första fotbollsmatch. På Eyravallen som enligt ÖSKs skribent på Svenska Fans fyller 100 år i år. Numer spelas matcherna på Behrn Arena. Tack vare att jag bodde i Örebro i 4 år som barn så har ÖSK en liten plats i mitt hjärta. Idag ska vi möta dom i andra omgången av Svenska Cupens gruppspel 2023. Örebro var verkligen klappkassa förra året. Trots alla välbetalda självutnämnda kulturbärare var det smärtsamt att kolla på deras prestationer förra året. In kom Christian Järdler. När det gäller fotbollstränare tänker jag ofta på uttrycket "en persons skräp kan vara en annans skatt". Christian fick sparken från Mjällby 2021. Kom till Örebro hösten 2022. I analysen av 2022 framkom det enligt ryktet att spelarna i Örebro var riktigt dåligt tränade. Deras försäsong har därför varit präglad av hård fysisk träning. Den verkar ha gett resultat. Hittade knappt någon text om mötet Örebro - BP men efter intervjuerna med bägge tränarna inför dagens match lät det som dom var överlägsna BP.

Vi mötte som skrivet Landskrona. Landskrona gick in i matchen helt på sina egna förutsättningar, dom skulle spela sitt spel, oavsett vad. Det gjorde dom. Vilket resulterade i att klasskillnaden mellan lagen blev resultatmässigt smärtsam. Jag gillar dock att dom försökte. Vi var alldeles för bra. Det som KoT (Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf) sagt innan, att vi inte skulle fästa så stor vikt vid träningsmatcherna visade sig stämma. Äntligen var vi duktiga på att hålla bollen i backlinjen och målvakten igen. Var ett tag sen jag såg det. Jag tyckte i stort sett samtliga var bra. Joel (Asoro) är i en helt annan form än starten av 2022. Gustav (Wikheim) är som natt och dag. Victor (Edvardsen) som jag tyckte var bra förra året är ännu bättre. Piotr (Johansson) är så stark och snabb. Ett steg upp från en redan hög hylla. Lucas Bergvall, fan vad den ungen imponerar på mig. Han är den första spelaren på många år jag sett hos oss som kan vända både till höger och vänster (Kim rättar mig nedan om denna iakttagelse) i det felvända spelet. När han gjorde det mot Landskrona lärde jag mig också, vilka "gator" det öppnas upp. Vad månde bliva av denna begåvade yngling? I mina ögon håller han en betydligt högre nivå än jag trodde. Hoppas detta fortsätter, tror han kommer ge oss på läktaren mycket glädje under sin tid i vår klubb.

Tog och fick kontakt med Örebros tränare Christian. Han gav mig av sin tid. STORT tack till Christian. Mina ord för att Kim alltid ställer upp är slut. Men tacksam lik förbannat. Christian först.

Intervjun genomfördes fredagen den 24 februari.

Har ni tränat idag? – Nej vi var faktiskt lediga idag. Vi tränade dubbla pass igår och sen tränar vi imorgon (lördag).

Hur ser du på er försäsong så långt? – Den har varit bra. Framförallt har den gått enligt plan, inga stora avbrott. Spelarna har varit friska. Det vi ritat upp innan har vi kunnat följa. Det är verkligen skönt att vi har kunnat träna på som vi vill, utan anpassningar och ändringar. Efterhand har det visat sig i matcherna vi har spelat. Känns som vi är på väg åt rätt håll.

Dina tankar om er match mot BP? – Vi kommer ut bra. Väldigt starka första 20 minuterna. Vi tar ledningen i den perioden och har bud på flera mål. Vi är bra där med en bra mix mellan vårt presspel och lägre försvarsspel. Noggranna med bollen. Såg bra ut. Vi blev lite, lite passiva i slutet på första halvlek men ändå i kontroll så vi kommer in med ledning i halvlek. I andra visar vi stabilitet. Vi gör 2-0 och har möjligheter till 3-0. Tyvärr gör vi inte det och åker på en reducering i bland det sista som hände. Sammanfattat, en stabil och bra prestation. Bästa vi gjort detta år. Var en rättvis vinst.

Om formen ska vara 10 när Superettan börjar, var tycker du ni ligger nu? – Den var svår. Svår framförallt för att vi gjort så många förändringar till den här säsongen. Vi har föryngrat. Sänkt medelåldern i truppen kraftigt. Vi har tränat annorlunda. Vi söker ett annat spel än tidigare. Mycket som är nytt. När det är så vet vi att det kommer pendla en del i prestationerna. Vill vi vara 10 då, tycker jag vi är 6 nu.

Truppen mot Djurgården då. Några som inte är uttagningsbara? – Det är två som inte kan vara med Elias Barsom som dras med en fotskada. Sen är det Daniel Strindholm, vår andremålvakt som fick axeln ur led på en träning här i veckan. Det är idag fredag. Sen vet vi inte efter morgondagens träning såklart.

Vad tror du om matchen mot Djurgården? En inspirerande uppgift för oss såklart. Med det unga laget vi har få mäta oss med ett av Sveriges absolut bästa lag, för tillfället kanske det bästa. Tror båda lagen kommer spela med hög energi. Djurgården är väldigt bra, gjorde 6 mål senast. Vi vill utmana dom både på resultatet men även på det spelmässiga, vi vill ha vårt eget spel. Tror den blir trevlig att titta på. För oss en stor utmaning som blir rolig att spela.

När vi kommer till er kommande säsong, har ni några uppsatta mål? – Nej det har vi inte i år. Efter förra årets missräkning får man väl säga med den målsättning som fanns då kände vi att vi börjar om här. Men på sikt, även om det inte skulle ske i år, ska vi självklart tillbaka till Allsvenskan. Om det skulle ta lite längre tid får det göra det. Men tillbaka ska vi.

Ni har Kevin Walker i er trupp som jag vet många Djurgårdare hyser respekt för. Hur är hans status just nu? – När jag kom in under hösten hade Kevin en jobbig höst. Var skadad och gjorde sina första minuter mot Jönköping. Men han har verkligen jobbat hårt under försäsongen. Har tagit till sig det nya sättet att spela och även den hårdare träningen, det intensiva spelsättet på alla plan. Kevin gjorde en bra timme senast mot BP.

Dags för vår egen tränare Kim. Intervjun genomfördes på lördag eftermiddag.

Hur har denna vecka förflutit? – Förhoppningsvis har vi tagit oss upp något trappsteg till både som grupp och på individnivå. Inget stort. Jobbar på, sakta men säkert.

Vad tyckte du om matchen mot Landskrona? – Bra att göra 6 mål. Mycket bra sekvenser, sådant vi tränat på. Tyvärr även en del dåliga delar. Vi har väl nått en nivå där om vi möter lag som spelar på det där sättet med sin kvalitet på spelarna, då är dom chanslösa. Dom spelade väldigt optimistiskt, snällt sagt. Hög press och bollinnehav. Det straffade vi på ett bra sätt. Det faktumet är jag väldigt glad för.

Jag hävdar att 2020 och 2022 hade vi inte spelat bort pressen så bra som vi gjorde nu. – Kanske inte. Tycker inte vi riktigt spelar bort pressen heller, men vi lyckas några gånger då, med den obalansen dom har i sitt lag och vår snabbhet. Ska inte säga emot dig där, men känns som vi kunde gjort det ännu bättre. Vi får vara nöjda. Om vi möter lag med den kapaciteten, och de möter oss på det sättet, det ska bara inte gå. Vilket det inte gjorde heller.

Alla jag läst säger att Landskrona var svaga. Jag borde väl ha lärt mig när jag tippade Vasalund topp 5 2021 efter vår träningsmatch. Men jag tycker Landskrona gjorde det bra. Vi var bättre. – Dom är helt okej. Men att möta oss på det sättet borta… det är ärligt kan jag väl säga. Vi kunde gjort betydligt fler mål. Men om vi tittar på oss är vissa av målen väldigt bra utifrån hur vi vill det ska se ut, det glädjer oss.

Det jag tyckte lös var att vi var så kyliga med bollen som gjorde att dom var nära oss i pressen men kom inte åt oss. Jag tyckte vi var bra. – Ja, kanske var så. Vi hade önskat oss mer. Men om vi sätter matchen i kontext mot Värnamo var det väldigt stor skillnad. Då stod vi stilla och spelade fotboll. Nu rörde vi på oss och en vilja att göra skillnad. Vi steppade upp, ja, från en låg nivå men ändå bra att göra det när vi behöver det. Sen hade vi senast ett mer sammansatt lag vilket måste vara med i bedömningen också.

Hur ser det ut med truppen imorgon då? Några som faller bort? – Lucas är sjuk, han är inte med. Han ersätts med Pierre (Neurath Bengtsson). Sen kommer Theo (Bergvall) in och ersätter Wilmer (Odefalk).

Vad tror vi om Örebro? – Dom spelade faktiskt ut BP i stora stycken av deras möte. Gjorde en jättefin match. Om jag jämför det Örebro jag såg då med det som vi sett dom senaste säsongerna var det stor skillnad. Mycket mer spring i benen. Bra energi. Verkade ha en stor tro i laget på det dom gör. Spelar ungefär med samma organisation som Värnamo/Landskrona men tycker dom har bättre djupledsspel än Landskrona. Tror det blir en jättebra stegring mot förra matchen.

Dina tankar när du såg att vi blev lottade mot Lech Poznan? – Hade innan inga önskemål eller så. Tror det blir jättebra. Det blir sexigare om vi vinner det mötet. Min primära tanke är att gå vidare. Av alla lagen som fanns kvar är det här varken lättare eller svårare än många andra. Tror väl att vi hade fått det tuffare i Rom till exempel än att åka till Poznan om jag säger så. Ska bli spännande att möta "Karlis" (Jesper Karlström) också. Våra två kommande matcher i Svenska Cupen är jätteviktiga nu. Vi måste av egen kraft höja oss ännu mer. Ingen av dom lagen vi möter har Poznans kvalitet men vi behöver spela som om vi möter Poznan. På egna meriter. Vi kan inte nöja oss med att vi är bättre. Vi måste höja oss än mer. Utnyttja tiden vi får på plan att höja oss ungefär 150 procent. Med det menar jag, även om vi leder med 5-0 ska vi inte bara tappa in 5-1. Även om matchen är klar måste vi skapa oss goda vanor. Måste slipa bort varje tendens till att vara bekväm. Vi måste pressa oss själva jävligt hårt. Vi måste göra det för att bli det lag vi vill vara. Det är en utmaning för oss. Dom vi har kvar att möta innan Poznan kommer inte kunna sätta upp ett högre tempo än oss.

Hur tror vi om det då? Känns som några jobbar rumpan av sig, några som gör det som krävs. – Ungefär så. En av dom stora samtalsämnena i gruppen. Finns inga knappar som med automatik lyser grönt överallt. Sen är vi alla människor. Vissa har det i sig, andra får jobba hårt med sig själva för att uppnå det. Vi får inte bli bekväma.

Enligt din erfarenhet, dom som gör det som krävs, gör dom det också om nivån höjs? – Så kan det vara. Men om man inte gör det så kommer man inte så långt man skulle kunna komma varken som individ eller lag.

Lucas Bergvall, vänder upp åt bägge håll. Har jag nog inte sett i "mitt" lag sen Stefan Rehns dagar. – Då har du inte tittat på Gustav då. Men du har en poäng. Lucas är jävligt skicklig i det felvända spelet.

Är det en svår egenskap att skaffa sig om man inte har det gratis? – Ja det är det. Alla har en "stark" sida. Lära sig det krävs upprepning om och om igen från unga år. Vissa har verkligen problem med det kognitiva.

En annan optisk upplevelse för mig är att alla är bättre i år än förra året. – Okej, det vågar jag inte svara på. Kul om det stämmer. Har svårt att bemöta det faktiskt. Vi måste möta riktigt bra lag först innan jag är säker på det. Vi upplever väl, som jag sa tidigare, det går sakta åt rätt håll. Vi ska använda dom dagar som är kvar till att både göra bra resultat och utvecklas.

Hur tog "Mackans" (Marcus Danielson) kropp sina minuter senast? – Han gnäller aldrig. Men då jag inte hört något från någon så är det bra.

Det var sista svaret på min sista fråga denna vecka. Fortsätt att BEVÄPNA DIG MED VINGAR för överallt känns det som att nu är det på riktigt.